Dubstep és Subscribe

2009.08.08. 19:32 Módosítva: 2009.08.08. 19:32
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
Napijegy
1000 Ft
Bérlet
2500 Ft
Sátorozás
nincs
Sör
280 Ft.
Lángos
250 Ft.
 

Már azt hittük, megússzuk különösebb gond nélkül a második gyárfesztes napot. Egy ideig idillikus környezetben telt a péntek, helyi hőseink, az Incredible Diggaz vezénylésével folyt rögtön a bejáratnál a legkülönbözőbb hip-hop muzsikák bemutatása, legyen szó a Direct Stammer turntablism szettjéről vagy a rengeteg MC szövegeléséről. A rockszínpadon gondolom mindenki a Kowalsky Meg A Vega koncertjét várta leginkább, ám ezt egy jókora technikai szünet előzte meg: kilenc körül elment az áram a fesztivál egész területén.

Csak a saját áramforrással üzemelő objektumok működtek, ebből pedig volt három: egynél sört lehetett venni (sosem gondoltam volna, hogy a világító karperecek is lehetnek hasznosak), egynél pálinkát, a harmadik egy energiaitalos kétéltű jármű, ahol majdnem végig drum&bass szólt, tehát ha színpad nem is volt, bulizni tökéletesen lehetett. (Egyébként is, itt szinte mindig lötyögnek páran: nagy ötlet az ilyesmi egy szűk utcára, a fesztivál közepén) A fokozódó hangulat már-már a tetőfokára hágott, néhányan haza is mentek, de kicsivel éjfél előtt Diósgyőr-meccseket megszégyenítő üvöltés kíséretében visszajött az áram, és folytatódott tovább minden.

A már említett K betűs együttes helyett következett a minden fesztiválon kötelező bolyongás, ez segítette elő a pont odaérést a stabil fesztiválzenekarnak számító Subscribe-ra. A szentimentálisra részegedett frontember amúgy is nyerő dolog, a Subscribe-nak van is minimum egy, akire ezek a paraméterek ráillenek. Tőle ilyeneket hallottunk, hogy mekkora jó a közönség, a fesztivál meg egyenesen a legjobb (hogy hol és mikor, az annyira nem volt világos). Közrejátszott, szintén Csongor Bálint énekes elmondása alapján, hogy ez azért van, mert így a zenekar tagjai és a közönség a legintimebb környezetben (tehát berúgás közben) tudták megvitatni, hogy ha ötvenen nézik meg őket, akkor is Miskolc a legmenőbb, meg ilyenek. Én személy szerint nem láttam még itthon Subscribe-bulit, de ez tényleg jól sikerült, a srácok végigvidámkodták az egészet, az ováció pedig bizonyította számunkra is, hogy az itteni közönség nagyon szereti a zenéjüket, főleg ha ilyen lendülettel sikerül azt előadni.

Ezután egy kis félreértés történt: egy Piknik Park nevű zenekar próbált Linkin Park-számokat lakodalmas körítésben előadni, több-kevesebb sikerrel. Hallhattunk saját számokat is tőlük, ami alapján mindenki könnyedén beazonosíthatta, hogy itt most egy feldolgozás-zenekar játszik, csak mégsem ugyanazt, és magyarul. Az egyik énekes a Freshabrikból (Oláh Szabolcs) volt ismerős, a másik pedig a Black-Outból (Csányi Zoltán).

Mindezek közben a pincében található nagyteremben, elkeserítően kevés emberrel, de annál nagyobb lelkesedéssel folyt a fesztivál egyik lényeges eseménye, a Dubphase nevével fémjelzett dubstep buli. A Matralokalzos Gurusan remek felvezető szettje után egy régi ismerős, Ret3k, majd felváltva a Dubphase két kulcsfigurája, Gumilap és Kebab valamint a 3317 két tagja, Display és Confused pakolta a jobbnál jobb lemezeket, az Irie Maffiából, Barabás Lőrinc Eklektricből és Love Alliance-ból ismerős MC Kemon pedig „hostolta” a bulit, ezt nem lehet máshogy nevezni. Ez a faszi egyszerűen mindent tud, amit egy raszta feketének tudnia kell, a nagyszerű szövegelésen kívül hangutánzó zajokkal, rikácsolással, meg még ki tudja mivel, csak adjanak neki egy mikrofont. Ritkán látni ilyen tökéletes összhangot, főleg, hogy itt nem egy, hanem jó pár DJ játszott teljesen szabadon, emiatt a dubstep világ teljes palettáját végigjárhattuk (Kemonnak meg tökmindegy, úgyis tudja mindig, hogy mi van).

Annyira jók voltak, hogy emiatt sikerült lemaradni a Siskafinuccsiról és a Suhaid helyett érkező DJ Fegz zenéjéről is, a jókora időbeli csúszás miatt már világosban - és metálkórt - játszó Sky Above Heroes viszont nem győzött meg, pedig erőlködtek nagyon a srácok, úgyhogy a füstös, alkoholgőzös pincében zárult a Gyár Fesztivál második napi bulija.