Négyszáz fős egészségügyi stáb a Szigeten

2009.08.10. 15:28 Módosítva: 2009.08.10. 15:35
Az Index fesztiválblogja

Elsősegélynyújtó-helyek, felső légúti ambulancia és 24 órán át üzemelő gyógyszertár áll a Sziget fesztiválon megbetegedő látogatók rendelkezésére. Ellátásukat négyszáz fős egészségügyi személyzet, köztük 56 ÁNTSZ- és országos epidemiológiai központi dolgozó segíti - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter és Gerendai Károly, a fesztivál ügyvezetője hétfőn a fesztivál területén tartott sajtótájékoztatón.

A miniszter elmondta: mivel az új típusú influenza Magyarországon már 122 embert betegített meg, az eddigi feladatokat ki kellett egészíteni a vírus elleni védekezést segítő intézkedésekkel.

Az ÁNTSZ és az epidemiológiai központ részéről 56 szakember vesz részt a sziget járványügyi biztosításában. Emellett kihelyeztek 150, az influenzával szembeni védekezésre felhívó plakátot minden vizes- és étkezőhelyiségnél. A magyar, angol és francia nyelvű plakátokon azt hangsúlyozzák, hogy a személyes higiéniának van a legnagyobb szerepe a betegség megelőzésében. Összesen 450 ilyen felhívást szeretnének kiragasztani.

Felső léguti megbetegedések

Az eddigi egészségügyi szabályokat azzal egészítették ki, hogy felső légúti ambulanciát nyitottak, ahol azoknak kell jelentkezniük, akiknek bármiféle felső légúti hurutos megbetegedésük, tünetük van, mivel az esetleges új vírusos, H1N1-es fertőzöttség miatt fontos, hogy ne legyenek egy helyiségben azokkal, akik más panasz miatt kérnek orvosi segítséget - mondta.

Összesen 60 ágy áll rendelkezésre azok számára, akik influenzagyanús felső légúti betegség tüneteivel érkeznek. Amennyiben ez a szám nem elégséges, további 100 ágyat tudnak elhelyezni. Az igazolt fertőzött betegeket a László kórházba szállítják. Szükség esetén a 24 órában nyitva tartó gyógyszertárból kiválthatók az orvosok által felírt gyógyszerek, köztük az antivirális szerek is.

Székely Tamás szerint a sziget abszolút biztonságos, bárki nyugodtan jöhet, ha a minimális higiénés rendszabályokat betartja. Mint mondta: előfordulhat, hogy lesz influenzás a rendezvényen, de úgy gondolja, bárki, aki szeretne, nyugodtan jöhet a szigetre, mert még ha meg is fertőződik, akkor is megfelelő szintű egészségügyi ellátókapacitás áll rendelkezésre. Gerendai Károly elmondta: a tömegben nyilván nő a vírus statisztikai előfordulásának lehetősége, ennek ellenére úgy gondolja, egyelőre szerencsére egy influenzavírusról van szó, ami a fiatal felnőtt embereknél alapvetően enyhe tünetekkel és lefolyással járó fertőzést okozhat. Úgy fogalmazott: "nyilván nem szabad elbagatellizálni", de máskor is volt már influenzajárvány és akkor is megtartottak minden rendezvényt.

Hangsúlyozta, a fesztivál látogatói számára 400 tagú egészségügyi stáb áll rendelkezésre, az egészségügyi ellátórendszer pedig nemzetközi szinten is példaértékűen működik a szigeten.