Az antirasszizmus nyomában a Szigeten

2009.08.11. 14:41 Módosítva: 2009.08.12. 09:54
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
The Offspring, Fatboy Slim, Placebo
Tovább »
Napijegy
10000 Ft
Bérlet
30000-45000 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
480 Ft
Lángos
500 Ft
 

Ha jól számoljuk, a magyar népesség durván kilencvenhét százaléka, egészen pontosan 9 697 422 honfitársunk még sohasem járt a Szigeten, és ha eddig nem járt, valószínűleg idén sem fog kimenni. Biztosan van köztük, akinek még 1996-ban piszok ment a körme alá az Iggy Pop-koncerten, és megfogadták, hogy soha többet, de legtöbbjük valószínűleg vagy nyaral, vagy egy monitor előtt ül, és némán szenved. Nekik szánjuk idei élő közvetítésünket, azzal az ígérettel, hogy megisszuk, megesszük, meghallgatjuk, megkapjuk, kiosztjuk, felszedjük, elkövetjük és elviseljük helyettük mindazt, amiről ők lemaradnak.

Ez lesz a világtörténelem második élő, fejkamerás közvetítése a Szigetről. Az első, a tavalyi, azzal a tanulsággal járt, hogy a technika még mindig nem tart ott, ahol egy ilyen közvetítéshez tartania kellene. Hol a laptop melegszik túl, hol az akkumulátor merül le, hol a sávszélesség fogy el, hol a mikrofon zsinórja szakad el – ezeket a hiányosságokat próbáljuk idén is humán erőforrásaink segítségével, lelkesedéssel, szívvel-lélekkel és önfeledt anyázással kompenzálni.

Az idei Szigetre vidám tematikus blokkokkal is készültünk. Az első témát maga a Sziget adta a kezünkbe, hiszen kedd, a nulladik (emberi időszámítás szerint a második) nap az antirasszizmus napja a Szigeten. Utánajárunk tehát a legtöbbeket foglalkoztató kérdéseknek: hogyan alakulhatott ki az antirasszizmus Magyarországon? Milyen társadalmi, politikai, lélektani és kulturális tényezők járultak hozzá megjelenéséhez, elterjedéséhez? Mi az antirasszizmus táptalaja, számít-e a családi háttér, a neveltetés, és mennyiben hárítható a felelősség a szülőre, az iskolára? Szakértőink segítségével keressük a választ arra kérdésre is, hogy létezik-e úgynevezett „hétköznapi antirasszizmus”, és ha igen, hogyan lehet felismerni.

Egyelőre nem ígérjük meg, de ha sikerül, az adás csúcspontján kamera- és mikrofonvégre kapunk egy valódi antirasszistát is!

Ha kérdésük, kérésük van, küldjenek sms-t, vagy hívjanak minket bátran a 06-30-266-0288-as telefonszámon. Élvezzék velünk a Szigetet!