Idén kevesebb a német a Szigeten

2009.08.16. 17:33
Az Index fesztiválblogja

Nem véletlen, hogy az év ezen időszakában a Mozaik utcai benzinkutasok is angolul kérdezik meg az embert, hogy mit kér, hiszen 2009-ben a Szigetre 40-45 ezer külföldi vett jegyet. Idén az elővételes hetijegyek 70 százalékát adták el külföldön, és a tavalyihoz képest 10 százalékkal többen jöttek más országokból. A Szigeten már évek óta több a külföldi mint a magyar. De hova valósi ez a sok, tört angolsággal vagy fura nyelven beszélő ember? Megpróbáltuk felmérni a terepet, ki honnan, és miért jött el a Szigetre.

Nehéz pontos adatokat mondani, de a külföldön eladott elővételes hetijegyeladások megoszlása szerint a külföldiek 27%-a Hollandiából, 16% Franciaországból, 9%-a Olaszországból, 8%-a Németországból, 4%-a Angliából, 3%-a Ausztriából jött. Ezek inkább arányszámoknak jók, hiszen a Sziget közlése szerint a külföldön jegyet váltók 15%-a egyéb országokból van, és 18 százalékukról nem lehet tudni, honnan.

02

A látogatók felhozatalánál már csak a sajtójegyekért akkreditáló újságíróké színesebb: Anglia, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Dánia, Észtország, Finnország, Fehéroroszország, Hollandia, Mexikó, Moldova, Oroszország, Svájc, Skócia, Szlovénia, Szlovákia, Románia, Ukrajna, USA, stb., stb. - sorolta a sajtóirodából a lány.

Elroy Thümmler, aki a Sziget hollandiai promócióját csinálja, azt mondta, idén körülbelül kilencezren jöttek Hollandiából, sokkal többen, mint tavaly, akkor 6300 volt. Idén azért vannak ennyien, mert mindenki erről beszél, hogy sokkal szabadabb a hangulat a Szigeten, mint más Európai fesztiválokon, és szerintük itt még mindig kevesebb a reklám, mint máshol.

Érdekesség viszont, hogy eközben egyre kevesebb német jön el a Szigetre. Egy 2005-ös adat szerint akkor a 37 000 külföldi vendégnek 30 százaléka volt német, most meg csak 8. Illetve amilyen közel van Ausztria, ilyen kevesen jönnek át onnan. A Magyar Turizmus Zrt. idén készített egy felmérést, amiből kiderül, a Szigetre látogató külföldiek 80 százaléka elsődlegesen a Sziget miatt jött Magyarországra. Nagyjából 40 százalékuk hosszabbítja meg a tartózkodását, 10 százalék még a Balatonra is lelátogat.

A Menedzsment Fórumon talált grafikonból lekövethető, ahogy a Sziget alakulásakor még a teljes közönség nulla százaléka volt külföldi, 2000 óta viszont felment 60 százalékra, ottmaradt egy darabig, idén pedig 70 százalékra ugrott. A növekedés okaként a szervezők a szuper PR mellett a gazdasági válságot, és a Sziget jó ár-értékarányát említik.

Sajnos nem kérdezhettünk meg mindenkit egyenként a helyszínen, ezért a módszertanunk a véletlenszerű "where are you from"-leszólítás lehetett, miközben egzotikusabb országból érkezőket próbáltunk keresni. "Innen a szomszédból" - jött az első válasz, de a következőnél nagyobb szerencsénk volt, ugyanis a Hungarikum falu táncsátorának tövében kuporgó, aranyos lány egyenesen Japánból érkezett a Szigetre. Kiderült, hogy Haruka valójában egy nyíregyházi táncfesztiválra jött hozzánk, mert Tokióban magyar néptáncot tanul. Óbudára beugrottak előtte a csoportjával táncolni a Hungaricumfalu miatt. A Sziget amúgy nem érdekelte, mert ilyenek vannak Japánban is, mondta.

Az újzélandi zászlót lobogtató srác sem egyenesen a világ másik feléről jött a fesztiválra, csak Londonból, hiszen az újzélandiak mostanában inkább ott dolgoznak, sokkal több a pénz. "azért ezt a fesztivált néztük ki, mert ez sokkal randomabb, érted" - magyarázta. Kiderült róla, hogy imádja az Unicumot, még a kupakokat is gyűjti. Aztán odatoppant hozzá egy nagyszájú ausztrál, és lekiwizte interjúalanyunkat, majd egymás országának, politikájának cikizésére váltottak át. Ausztráliából például meglepően sokan vannak.

Azok az angolok, akikkel próbáltunk beszélni arról, hogy miért éppen ide jöttek, már túl részegek voltak, így arra lehet következtetni, az olcsó pia meg nők miatt. A német, aki negyedszerre van a Szigeten, azért szeret jönni, mert itt barátságosabbak az emberek, mint más fesztiválokon. Az afterpartin a pulton táncoló két holland lány pedig kérdés nélkül rávágta, hogy mert "we love Hungary". Egy Bruno nevű francia pedig azt mondta, azért jön ide, mert ez a fesztivál sokkal tisztább, mint a többi. Mi lehet náluk!

A Szigeten a spanyolok tűnnek felettébb büszkének származásukra, a legtöbb zászlóval flangáló, akit megállítottunk, valamelyik fajta spanyol zászlót hordozta. Rájuk az összetartás is jellemző: a Prodigy helyett gondolkodás nélkül az ugyanabban az időben fellépő spanyol együttest (akkor éppen a Muchachita ment) nézik meg inkább.

Bár zászlójából megmondani valakiről, hogy honnan származik, igen nehéz volt, mert legtöbbször nem az országuk hivatalos lobogójával feltűnősködnek a fesztiválozók, hanem valamelyik térségét vagy történelmi jelenetőségűt, amit még sosem láttam. Nyilván ezzel is lehet csajozni. Volt olyan zászló, amire azt hittük román, de kiderült, hogy az is spanyol.

Az viszont biztos, hogy az óriási szőrös vaginának beöltözve ugráló fickó kanadai volt.

9227781