Ezerrel több bokasérülés a Szigeten

2009.08.16. 20:12
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
The Offspring, Fatboy Slim, Placebo
Tovább »
Napijegy
10000 Ft
Bérlet
30000-45000 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
480 Ft
Lángos
500 Ft
 

A tavalyihoz képest ezerrel több embert, mintegy háromezer fesztiválozót látott el idén a Sziget egészségügyi szolgálata; az esetek csaknem fele bokasérülés volt.

Az orvos ezt azzal indokolta, hogy az idén még a tavalyinál is több külföldi érkezett, akik természetesnek veszik, hogy ha bajuk van, orvoshoz fordulnak. Ezt nagyon helyesen teszik, jegyezte meg.

Idén is a kisebb traumás végtagsérülést szenvedett látogatók ellátása jelentette a legnagyobb kihívást a négyszáz tagú egészségügyi szolgálatnak. A leggyakoribb sérülés a bokaficam volt, a sérültek felét látták el emiatt. Voltak, akik pogózás közben szenvedtek vállsérülést, de fejsérülések, apróbb törések és égési sérülések is előfordultak. A legsúlyosabb sérült egy gerincsérülést szenvedett fiú volt, de a doktor szerint egy rosszul gyógyuló bokasérülés akár rosszabb következményekkel is járhat. Ilyen balesetek évről évre azonos számban fordulnak elő. A többi esetben jórészt apróságokkal jelentkeztek, rengeteg vízhólyagot láttak el, illetve volt, akinek a hasa fájt, vagy ragtapaszt kért.

Vasárnap délutánig összesen két külföldi fiatalról igazolódott be, hogy új típusú influenzával fertőződött, egyébként összesen tizenegy embernél merült fel egyáltalán a gyanú. Nagy energiát fordítottak a megelőzésre. Jól sikerült a felvilágosítás és a higiénés intézkedések is megfelelőek voltak, ezért a fesztiválon nem jelentek meg kontaktfertőzött betegek, mondta.

A légúti rendelőben mintegy ötszáz embert láttak el, főként torokgyulladás miatt. Sokat számított, hogy az utak egy részét olyan speciális anyaggal locsolták fel, amely megköti a port. Ezért az idén lényegesen kevesebb panaszt okoztak az allergiás, a légúti hurutos és a kötőhártya-gyulladásos megbetegedések.

Emellett soha nem volt ilyen kevés hasmenéses beteg, köszönhetően a szigorú higiéniai szabályoknak - tette hozzá. Kórházba - traumatológiára, belgyógyászatra, nőgyógyászatra - százhúsz-százharminc embert szállítottak a legkülönfélébb panaszokkal, a detoxikálóban naponta hat-nyolc ember kötött ki.

Vasárnap estig komoly egészségkárosodást senki nem szenvedett, a rendezvény nagyon jól sikerült egészségügyi szempontból.