Ninja és Yo-Landi lenyomta az egész fokken világot

2010.07.10. 14:37 Módosítva: 2010.07.10. 15:02
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Pet Shop Boys, Klaxons, Chemical Brothers, David Guetta, Jamiroquai, Pendulum, Tricky
Tovább »
Napijegy
Július 7-ig: 13 500 Ft; A helyszínen július 8-tól: 15 000 Ft
Bérlet
Július 7-ig: 32 990 Ft; a helyszínen július 8-tól: 35 000 Ft
Sátorozás
Van, 1300 Ft/fő
 

A videó volt az első a Die Antwoordtól, amire annyira felkaptuk a fejünket. Egy őrült Vanilla Ice-klón és egy különleges, szőke hajú kislány rappelt 2 Unlimited stílusú zenére minden megszokás ellenében, néha pedig becsúszott a képbe egy progéria-beteg dj és grafikus, 70 évesnek látszó srác is. Beteg volt és lüktetett az Enter the Ninja című dal, nem csoda, hogy elterjedt a neten, ahogy a másik, Zef Side című klipjük is, a kettőt együtt eddig nyolcmillióan nézték meg.

Hiphopperek Dél-Afrikából, akik kicsit eltévedtek a Balaton Soundra, hogy a sok dj fellépése között és a Chemical Brothers-koncerttel párhuzamosan remek bulit csapjanak rajzos-pinás vizuáljukkal együtt.

Az afrikaansul és angolul vegyesen reppelő és éneklő csapat háromtagú: a fokvárosi, már sok néven, jelenleg Ninjaként reppelő tag mellett ott van a látszólagos, hélium hangú Barbie-lány, Yo-Landi Vi$$er, meg a DJ, aki jelenleg Hi Tek néven fut. Fogták a white trash-t, a gengszterkedést és kurválkodást és tökéletes színpadi produkcióval álltak elő az egyórás koncertjük alatt. A fellépés alatt átöltöznek, a Rich bitch című számnál Yo-Landi arany színű szűk nadrágra vált és előveszi a szexis énjét és rázza a seggét. Ninja meg folyamatosan vetkőzik, a végén Pink Floyd-os alsónadrágban ugrál a közönség közé, és folyamatosan mutatja, hogy leng a farka.

A rave-től a rapig mindenféle zenei stílus megjelenik, a lényeg az állandó lüktetés, és a Zef elemek. A nem pontosan tisztázható Zefet egy interjúban Ninja úgy írta le, hogy annyit tesz, fucking cool, de még annál is nagyobb menőséget. Egy másik értelmezés szerint köze van ahhoz a hetvenes években kedvelt Ford Zephyrhez, aminek a tulajdonosai rendszeresen magamutogatásból feltunningolták autóik motorjait és kinézetét, majd az utcákat járták vele. A szónak negatív jelentése van, de sokan használják pozitívumként is mindenre, ami a nyolcvanas években keletkezett. a Zef side című klip rendesen értelmezi a zefet.

A koncert inkább show: a kivetítőn a gyerekrajztól a faszos skiccekig minden megtalálható, de a vége felé már elég súlyos képeket vetítenek meztelen nőkről, akiket mintha egy sötét pincébe zártak volna. A sikerük titka az egyensúly, hogy pontosan tudják, mit akarnak megvalósítani és miről akarnak beszélni, így a humor szarkasztikus és akár még kritikus is, de semmiképpen sem tolja a háttérbe a zenét.

A Die Antwood sikere óriási, ha azt vesszük, hogy egy éve februárban léptek fel először, és azóta már Magyarországra is eljutottak. Ninja és Vi$$er következő klipjét a District 9-t rendező Neil Blomkamp készíti, valamint hamarosan Amerikában is kiadják az albumukat az Interscope-nál. Egyáltalán nem zavaró, sőt inkább szórakoztató, hogy afrikaansul énekelnek, de a következő albumukat, a Ten$iont már angolul veszik fel sajnos.

Ha lehetne, akkor én szó nélkül elmennék ma is a koncertjükre, megnézni, mennyire nyomatják ezt a fokken rave-rapet bele az arcunkba ilyen kegyetlenül és humorosan.

Facebook, videók,