Szürkevíz és visszapohár a Hegyalján

2010.07.12. 10:13 Módosítva: 2010-07-12 12:20:15
9 hozzászólás

A Hegyalja fesztivál évről évre próbál minél környezettudatosabb lenni, idén sem maradhat el ez az akció. A fesztivál ideje alatt július 14-18-ig felhasznált víz mennyiségét szürkevizet használó wc-kkel csökkentik a szervezők. A szürkevizes öblítéssel nagy mennyiségű ivóvíz spórolható meg: lényege, hogy a zuhanyzáskor keletkező szennyvizet a rendszer azonnal megtisztítja, és alkalmassá teszi a wc-k öblítésére. A szivattyúrendszer szén- és mikroszűrőkön vezeti át a zuhanyzáskor keletkező szennyvizet, így a szűrőrendszerben maradnak a szennyeződések, és a tisztítórendszer végén érkezik a szürkevíz a tartályokba, ahonnan csővezetékeken jut el a mosdókba. A szervezők tervei szerint a Hegyalján a zuhanyzók feléből gyűjtik majd össze a szennyvizet, hogy szürkevízzé alakítsák és a mosdókban használják. Így a fesztiválon elhasznált ivóvíz mennyisége kb. 15%-kal csökken.

A szürkevíz felhasználásán kívül a repoharakkal védekezik a fesztivál a szeméthalmok ellen, ezért idén először ilyenekbe is kaphatják söreiket a fesztiválozók. A repohár hasonlít a műanyag poharakhoz, de vastagabb a fala, és jóval ellenállóbb anyagból készül, így elmosogatható, többször is használható. A fesztiválozók kedvezményesebben jutnak repohárba mért söreikhez, és jelentősen csökken a szemét mennyisége.

Amellett, hogy a szervezők a leginkább környezetkímélő utazásra, a vonatozásra biztatják a Tokajba látogatókat (és ezért bárki 50%-os kedvezménnyel utazhat Magyarország bármely pontjáról Tokajba a fesztivál ideje alatt), vitafórumokat is tartanak a rendezvényen, ami a tervezett szerencsi szalmatüzelésű erőműről és a klímaváltozásról, valamint a nagy árvizekről szól, de a közéletről is szó lesz olyan vendégekkel, mint Szabó Gergely (Webisztán), Török Gábor (Vision Consulting), Kitta Gergely (Századvég) és Uj Péter (Index) akik azt vizsgálják, hogy átláthatóbb lesz-e a politika, a döntések világa az internet elterjedésével.