CSI Sziget – a csapolt sör körberajzolása

2010.08.11. 08:10
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
Sziget
Budapest, Óbudai-sziget, aug. 11-15.
Részletes programok a Port.hu-n
A fesztiválról
Iron Maiden, Madness, Faithless, Muse, Bad Religion, Danko Jones, Fear Factory, 30 Seconds To Mars, Hives, Mika, Kasabian, Oi Va Voi, Rotfront, Paradise Lost
Tovább »
Napijegy
12000 Ft
Bérlet
Hazamenős: 46000 Ft; ottalvós: 54000 Ft
Sátorozás
Ottalvós jeggel ingyenes
Extrák
Ottalvós jeggyel mínusz egyedik napon Kispál és a Borz-koncert lesz, nulladik napon pedig reggae nap a UB40-nel.
 

A Sziget kizárólagos sörforgalmazója és egyben egyik főtámogatója kedden bemutatta, milyen módszerekkel ellenőrzik a csapolt sör minőségét a fesztivál szórakozó- és vendéglátóhelyein.

"Azokat a vizsgálatokat, amelyeket most bemutatunk, nem kizárólag a Szigeten, hanem az ország teljes területén folyamatosan végzik kollégáim. Minőségellenőreink a fesztivál teljes ideje alatt, szúrópróbaszerűen ellenőrzik a Szigeten található Dreher sörcsapokat” – mondta Agócs Mónika, a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalati kapcsolatok vezetője. Becz Gábor a Dreher Sörgyárak kereskedelmi minőségspecialistája  ötlépcsős vizsgálat-folyamattal ellenőrizte a sör minőségét. Hűtőládájából a CSI-tévésorozatokból ismerős helyszínelői felszereléseket vett elő, majd az egyik sörcsapnál munkához látott.

„Az első két lépés a mikrobiológiai, illetve az analitikai mintavétel, amelyek során a csap higiéniai állapotát és a Dreher sörmárka specifikációit ellenőrizzük. A harmadik lépés a technikai állapot vizsgálata. A sörcsap összeszerelését, a sörvezetékek állapotát, a szén-dioxid reduktor nyomásértékét, a sörhűtő és a sör hőmérsékletét ellenőrizzük” – magyarázta Becz, miközben vattás pálcával kenetet vett a sörcsapról, majd palackba és petricsészébe mintát csapolt a sörből.

„Ezt követik az érzékszervi vizsgálatok, amikor a csapolt sör habját, áttetsző aranysárga színét, szén-dioxid-tartalmát, illatát, illóanyag-komponenseit, keserűségét és ízharmóniáját ellenőrizzük. Az utolsó lépés a sörcsapolási technika és a sörkezelési folyamatok ellenőrzése, amelyet szemrevételezéssel végezünk” – ismertette az ellenőrzés lépéseit a minőségellenőr, aki szerint a Szigeten jó pár éve nem lehet panasz a sörre. "Korábban sokan hangoztatták, hogy vizezik a sört. Ez most már gyakorlatilag lehetetlen. Annyira zárt sörcsapolórendszert szállítunk a szórakozóhelyeknek, hogy nem is nagyon tudnak belenyúlni."

Gond lehet a sör hűtésével és a tisztasággal, amik nagyban befolyásolják a minőséget. "Előbbi esetben műszaki kollégáink két órán belül ki tudnak szállni bárhová az országban, hogy a meghibásodott hűtést megjavítsák. Az utóbbira pedig a rendszeres vizsgálatok, a csaposok és tulajdonosok munkájának ellenőrzése nyújt megoldást."

Az ellenőrök a Sziget ideje alatt 24 órás minőségi felügyeletet tartanak, egy négyfős csapat állandó készenlétben áll. A minőségellenőrök elérhetősége a csapos helyeken megtalálható, így ha a fogyasztók a legapróbb rendellenességet is észlelik, bármikor jelezhetik a Dreher Sörgyárak munkatársainak.