Amíg van másnap, nagy baj nem lehet

2010.08.12. 18:51 Módosítva: 2010.08.14. 14:26
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
Sziget
Budapest, Óbudai-sziget, aug. 11-15.
Részletes programok a Port.hu-n
A fesztiválról
Iron Maiden, Madness, Faithless, Muse, Bad Religion, Danko Jones, Fear Factory, 30 Seconds To Mars, Hives, Mika, Kasabian, Oi Va Voi, Rotfront, Paradise Lost
Tovább »
Napijegy
12000 Ft
Bérlet
Hazamenős: 46000 Ft; ottalvós: 54000 Ft
Sátorozás
Ottalvós jeggel ingyenes
Extrák
Ottalvós jeggyel mínusz egyedik napon Kispál és a Borz-koncert lesz, nulladik napon pedig reggae nap a UB40-nel.
 

A Bad Religion már másodszor lépett fel a Szigeten, és ahogy több mint egy évtizeddel ezelőtt a nagyszínpad előtti tér lett tele, így most a hangárszerű óriási sátorba lehetett nehezen beférni. Koncert előtt nem sokkal beszélgettünk pár percet az alapító tag Jay Bentley basszusgitárossal és Brooks Wackermann dobossal.

Már nagyon régóta együtt vagytok, eszetekbe jutott valaha, hogy feloszlassátok a zenekart?

Jay Bentley: Olyan volt, hogy például én is kiszálltam egyszer. Igazából, mindenki kiszállt már, kivéve Brooksot, de ő csak tíz éve van a zenekarban. Mások nevében nem tudok beszélni, de amikor én kiszálltam, akkor először nagyon boldog voltam, aztán teljesen elvesztem, hiányzott, hogy menjek játszani. Össze próbáltam rakni egy új zenekart, de akkor rájöttem, hogy mégsem a zenélés hiányzik, illetve nemcsak az, hanem maga a Bad Religion. Nem tudom, mi a titkunk, lehet, hogy valami rajongó vagy valaki összevuduzott minket, vagy valami varázslat, nem tudom. Képtelenek vagyunk elhagyni a zenekart.

badreligion 1773

Mit gondoltok, a mai punkoknak több dolog ellen kell harcolni, mint annak idején, amikor ti kezdtétek?

JB: Mi kezdetben az unalom ellen harcoltunk. Ez az állapot mindenkivel előfordulhat, aztán amikor belejön a harcba, elkezd komolyabb dolgok mellett vagy ellen is kiállni. Bár én úgy gondolom, hogy az unalom is olyan dolog, ami ellen harcolni kell, mert az elég szar érzés, szóval nem ciki unaloműzésből zenélni. Minden harc kiindulópontja az unalom.

Brooks Wackermann: Ha unatkozol, csinálj egy zenekart! Ha úgy érzed valamit kéne csinálni, csinálj egy zenekart! Ahelyett, hogy megvárod, hogy ítélkezzenek feletted, vagy elnyomjanak, csinálj egy zenekart! Mi baj lehet belőle? Maximum befutsz, és mint ő itt mellettem, ennyi idősen is utazgatsz a világban, és konténerek tetején adsz interjúkat.

Brooks, rólad köztudott, hogy képzett dobos vagy, mégis punkzenekarban játszol, ami nem a bonyolult dobtémáiról híres. Nem vágysz másra?

JB: Mi tudjuk, hogy túlképzett ehhez a zenekarhoz, de nem kopik le.

BW: Szerintem a punk dobolás eléggé meg lett reformálva az utóbbi időkben. Ott van például Travis Barker a Blink 182-ből, ő eléggé új utat nyitott ebben a sítlusban. Ha összehasonlítod a húsz évvel ezelőtti dobtémákat és a mostaniakat, teljesen más az egész. Sokkal érdekesebb és összetettebb.

JB: Ez igaz, de nálunk azért vannak a 20 évvel ezelőtti dobtechnikát igénylő dalok.

A Bad Religion idén 30 éves. Mi volt a legjobb pont a karrieretekben?

JB: A holnap. Mindig a másnap a legnagyobb mérföldkő a karrierünkben. Sosem nézek hátra. Ami mögöttem van, az elmúlt, az egyetlen cél, hogy legyen holnap. Azt nem tudom, meddig fogjuk még ezt csinálni, ami jön, azt el kell fogadni, de amíg van másnap, addig nagy baj nem lehet.

BW: Holnap pihenőnap lesz, úgyhogy nagy bajod tényleg nem lesz.