A Sziget nagyon fontos a KDNP-nek

Index, MTI
2010.08.12. 10:19
Az Index fesztiválblogja

A Sziget a harmadik legfontosabb országmárkánk Puskás és a Rubik-kocka után, nyilatkozta a Sziget fesztiválra szerdán kilátogató Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kereszténydemokrata parlamenti államtitkára, aki szerint sokat számít Magyarország számára, hogy például a Szigetet reklámozzák a párizsi metróban.

Rétvári Bence hangsúlyozta, a Sziget több szempontból is fontos Magyarország számára: a külföldi vendégek jobban megismerik az országot és a magyar kultúrát, míg a hazai fiatalok kötetlen formában tájékozódhatnak a közügyekkel kapcsolatban. Rétvári szerint a Sziget sokat változott az elmúlt években, és talán a fővárosiak is toleránsabbak lettek, így semmi nem veszélyezteti a fesztivál jövőjét.

Rétvári szerint a Sziget nem szorul állami támogatásra, de nem zárta ki, hogy a fesztivál egyes, a minőségi kultúrát támogató rendezvényei, helyszínei a későbbiekben akár ilyenben is részesülhessenek, ha megmaradásuk másképp nem lehetséges.

A minőségi kultúra fenntartásában, terjesztésében az államnak is szerepet kell vállalnia, mert az sosem lesz képes teljesen önállóan megélni, vélekedett Rétvári Bence. A kormány ezért olyan sikeres európai modelleket vizsgál, amelyek lehetővé teszik a kortárs zenekarok, elsősorban könnyűzenei együttesek jelenleginél hatékonyabb támogatását, "nemcsak pénzben, hanem lehetőségben is", tette hozzá.

Rétvári Bence a Magic Mirror sátorral kapcsolatban megjegyezte, hogy kereszténydemokrata képviselőként számára a család a legfontosabb, és úgy gondolja, a homoszexuális kultúrát bemutató helyszín túlméretezett a civil sziget többi sátrához képest. Ennek ellenére azt gondolja, hogy ezt a kérdést évekkel ezelőtt a sajtó fújta fel, hiszen a Magic Mirror valójában sokkal kevésbé népszerű helyszín, mint amennyi szó esett róla.

Az államtitkár harmadik alkalommal látogatott ki a Sziget fesztiválra, ezúttal a Csík zenekar koncertjére ment volna, ám végül nem jutott el a Világzenei Nagyszínpadhoz.