Poént csinálunk egymás hülyeségeiből

2010.08.17. 11:12
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
Sziget
Budapest, Óbudai-sziget, aug. 11-15.
Részletes programok a Port.hu-n
A fesztiválról
Iron Maiden, Madness, Faithless, Muse, Bad Religion, Danko Jones, Fear Factory, 30 Seconds To Mars, Hives, Mika, Kasabian, Oi Va Voi, Rotfront, Paradise Lost
Tovább »
Napijegy
12000 Ft
Bérlet
Hazamenős: 46000 Ft; ottalvós: 54000 Ft
Sátorozás
Ottalvós jeggel ingyenes
Extrák
Ottalvós jeggyel mínusz egyedik napon Kispál és a Borz-koncert lesz, nulladik napon pedig reggae nap a UB40-nel.
 

A kanadai Danko Jones után a kanadai Billy Talent lépett fel a Sziget nagyszínpadán az utolsó napon. Jon Gallant basszusgitáros már sokadik napja ugyanabban a ruhában volt, de nem azért, mert annyira punk lenne. A beszélgetésen még ott ült Ian D'Sa gitáros is.

Jellemző rátok, hogy lemezről lemezre megújultok. Hogyan tudják ezt a rajongók tolerálni?

Jon Gallant: Azon mérjük le, hogy meddig mehetünk el, hogy jönnek-e az emberek a koncertjeinkre. Ha látványosan megcsappan a nézőszám, akkor majd rájövünk, hogy meg kellene állni, de egyelőre még járnak a koncertjeinkre.

Ian D'Sa: Viszont majd ha nem járnak, és akkor jövünk rá, lehet, már kicsit késő lesz. Szerintem amúgy jó a srácoknak is, hogy nem ismételjük magunkat, és nem adjuk ki tizenöt éven át ugyanazt a lemezt újra és újra, csak a témákat variálva egy kicsit. Ettől marad friss a zenénk.

billytalent

Szeretitek az egyszerű megoldásokat, amikor lemez- vagy turnécímet kell adni. Hogyan alakult ez így?

Jon Gallant: Mindig elképzelhetetlen vitákat generált, amikor megpróbáltunk közösen adni egy címet a lemeznek. Főleg az elsőnél. Akkor valaki mondta, jó, akkor legyen egy római egyes a címe. Aztán a második lemeznél jött az újabb vita, mire valaki megint mondta, úgysem jutunk soha ennek a végére, legyen római kettes. Most tartunk a harmadiknál, viszont tervbe vettük, hogy a negyedik lemeznél is megtartjuk a névadó gyűlést, aztán kiderül, mi lesz.

Ian D'Sa: Abban egyet szoktunk érteni, hogy az nagyon béna, hogyha számcím az album címe is. Még nehezebb találni egy olyan szót vagy kifejezést, amit nem találsz hihetetlenül cikinek néhány év múlva, vagy nem unod meg. Így maradni szoktunk a legegyszerűbb megoldásnál.

Rengeteget turnéztok, hogyan viselitek el egymás hülyeségeit?

Ian D'Sa: Úgy, hogy poént csinálunk az egészből, de leginkább egymás hülyeségeiből.

Jon Gallant: Tudom, hogy elcsépelt ezt mondani, de olyanok vagyunk, mint egy család. Nagyon régóta vagyunk együtt, és ahogy egy családtagnak is elnézed, ha néha nyűgös, vagy nem szépen szól hozzád, úgy mi is elnézzük már ezeket egymásnak.

Mi a legnehezebb a turnén?

Jon Gallant: Az, hogy most is milyen idiótán nézek ki. Itt ülök egy strandpapucsban, a vállalhatónál jóval rövidebb nadrágban, és ronda pólóban.

De miért teszed ezt?

Jon Gallant: Mert négy napja nincs más ruhám. A bőröndöm eltűnt Afrikában. Bár állítólag már ideért Magyarországra. Ez az egy cuccom van. Minden este alsógatyát mosok, négy napja kölcsönnadrágban és pólóban lépek fel.

Ian D'Sa: Szerintem is a sok utazás a legnehezebb a turnézásban, és az, hogy soha semmi nem úgy történik, ahogy elképzelted. Mindig fel kell rá készülnöd, hogy nem tudsz előre tervezni, mert közbejön valami. Lelkileg pedig az nehéz, hogy a családod nincs veled. A legtöbben azt hiszik, turnézni csak móka és kacagás. Az elején lehet, hogy az, de egy több hónapos vagy éves turné megviseli az embert.

Egy-egy turnéállomáson sokszor rengeteg szabadidő szakad a nyakatokba. Mit csináltok ilyenkor?

Ian D'Sa: Amikor ilyen fesztiválokra jövünk, az a jobbik eset, mert itt van egy csomó látnivaló, sok más zenekar, ilyenkor elvagyunk, és nem unatkozunk.

Jon Gallant: Danko Jonesékat biztos megnézem, jó barátaim. De szerintem a Die Antwoordbe is belenézek, az is érdekel.

Tudtok dalokat írni a turné alatt?

Ian D'Sa: Ha busszal vagyunk, akkor igen. De volt már, hogy a reptéren is írtunk témákat.

Jon Gallant: Viszont egész dalokat lehetetlenség így írni, csak egy csomó részletet.

A szigetes fellépés képei

Gyakran támogattok alapítványokat, hívjátok fel különböző társadalmi kérdésekre a rajongóitok figyelmét. Hogyan látjátok, képesek vagytok egy szociálisan érzékenyebb, aktívabb közönséget kinevelni?

Ian D'Sa: Mindenképpen. Nagyon fontosnak tartom, hogy ha már megvan az a lehetőség, hogy sok emberhez eljutunk, és őket érdekli az, hogy mit gondolunk, akkor ezt nemes célokra is felhasználjuk. Hiszek abban, hogy azok ez emberek, akiknek fontos a mondanivalónk, és akik valóban a rajongóink, ezek mellé a szervezetek mellé állnak, támogatják őket. Emiatt hálásak is vagyunk nekik, és nem szeretnénk visszaélni ezzel a bizalommal.

Mikor lesz készen a negyedik album?

Jon Gallant: Soha. Nem, csak viccelek, bár annyit variálunk rajta, hogy szinte úgy érzem, sosem lesz kész. Vannak már dalok, de nem merünk jósolni semmit.

Ian D'Sa: Ahogy most áll a dolog, azt próbáljuk ígérni, hogy nem kell több mint három évet várni rá.