Végső visszaszámlálás a szegedi SZIN előtt

2010.08.19. 10:54
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Sugababes, Rasmus, Europe, Scooter
Tovább »
Napijegy
4900-6200 Ft
Bérlet
14900-17900 Ft
Sátorozás
Van
 

A jövő héten kezdődik az idei nyári fesztiválszezon végét jelentő Szegedi Ifjúsági Napok, ezért összeszedtük, mire lehet, és mire érdemes figyelni a programkínálatból. Félszubjektív programajánlónk következik.

Az önmagát Magyarország első fenntartható fesztiváljaként hirdető SZIN feltehetően a fellépők esetében is az újrahasznosítás fontosságát hangsúlyozza, hiszen a fesztivál külföldi zenekarai szinte kivétel nélkül legalább egy, de inkább több évtizeddel ezelőtt élték fénykorukat.

SZIN 2009 (Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)
SZIN 2009 (Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

Nem volt ez másként a korábbi években sem, összességében mégis jó volt a hangulat, úgyhogy ezen bánkódni kár, nézzük, hol kaptak helyet a programban.

A nulladik napon a hazánk szinte összes fesztiválján már legalább egyszer fellépő Parov Stelar jelenti a Nagyszínpad fő attrakcióját, rajta kívül pedig fellép a Besh o Drom, a Csík zenekar és a Fabula Rasa, utóbbi kettő Presser Gábor közreműködésével.

Parov Stelar a VOLT fesztiválon (Fotó: Mohai Balázs)
Parov Stelar a VOLT fesztiválon (Fotó: Mohai Balázs)

Mivel a bemelegítő nap programjai a korábbi években elég alacsony érdeklődést váltottak ki a közönségből, idén a szervezők igyekeztek biztosra menni, így többek között ekkor lesz hallható az általában jelentős tömegeket vonzó Russkaja a Pepsi Színpadon, a drum and basst kedvelő partiarcok örömére pedig Teebee & Calyx igyekszik egy speciális 6 lemezjátszós szettel lebontani a nemes egyszerűséggel csak Party Arénára keresztelt sátrat. Ugyanitt valamivel korábban megtekinthető a brit beatboxvirtuóz, Beardyman fellépése is. Szerintünk már most borítékolható, hogy ez az egész fesztivál egyik legizgalmasabb produkciója lesz. Aztán lehet, hogy tévedünk.

A hazai színeket képviseli a nulladik napon a már említetteken kívül többek között a Deák Bill Blues Band, az Odett and the Go Girlz!, a Napra, a Malacka és a Tahó, Frenk, a Korai Öröm, valamint a Brains is. Aki inkább csak röhögni akar, az a Vad Fruttik koncertje mellett megnézheti Szubkay Viktor és Hadházi László fellépését. Népszerű stand up komédiásokból a fesztivál mindegyik napjára jut.

Sugababes
Sugababes

Az első napon a Nagyszínpad rögtön két brit fellépővel támad főműsorszámként. Az egyiket a kilencvenes évek második felében Ibiza legmegbízhatóbb slágergyárosaként tartották számon, később a cukorszirupos trance-ről poposabb hangzásra váltott, és olyan nevekkel készített slágereket, mint Bryan Adams és Tom Jones. A másikat pedig már meg sem lehet ismerni bő egy évtizeddel ezelőtti feltűnése óta, pedig akkoriban figyelemre méltóan jó csajok alkották, valószínűtlenül jó számokkal, ami egész élvezhető párosításnak tűnt. Ebből mostanra csak a csajok maradtak, de már azok sem a régiek, szó szerint. Hogy melyik a Chicane és melyik a Sugababes, az olvasóra bízzuk.

Szintén ezen a napon zenél a Party Aranában az ugyancsak brit Elite Force, az egykor nagyon menő, és még mindig híres breakbeat-dj, akinek zenéjét egyesek tech-funknak is szokták nevezni. A nap legérdekesebb koncertjének a dél-németországi Tübingenből érkező Lingua Loca fellépése ígérkezik: a 11 tagú, komoly fúvósszekcióval rendelkező együttes a hiphopot keveri a skával és a funkkal, és bár egy kisebb turnét nyomnak le a napokban hazánkban, miért mennénk máshova meghallgatni őket?

Kiscsillag (Fotó: Barakonyi Szabolcs)
Kiscsillag (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

Csütörtökön zenél a hazaiak közül Lovasi András mostantól egyetlen hivatalos zenekara, a Kiscsillag, játszik a Pál Utcai Fiúk, a Magashegyi Underground, a HS7, a Barabás Lőrinc Eklektric, a Zagar, az Akkezdet Phiai, a Hősök, az Animal Cannibals és a Colorstar is. Röhögni ezen a napon Aranyosi Péteren és Badár Sándoron lehet, bár fellép - közvetlenül Chicane előtt! - a Magna Cum Laude is.

Ahogy közeledik a hétvége, egyre komolyabban kell venni a szórakozást, ezért a szervezők is igyekeztek minél súlyosabbra összeállítani a Nagyszínpad line up-ját, ami sikerült is nekik. Depresszió, Kowalsky meg a Vega, Scooter és Europe - így, ebben a sorrendben. Már látjuk is magunk előtt a rikító narancssárga kukásmellénybe öltözött, hidrogénszőke scootereseket összeborulni a nosztalgiázó öreg rockerekkel, valahol 160 bpm környékén.

Scooter (Fotó: Somay Márk)
Scooter (Fotó: Somay Márk)

Erre a napra összesen ez a két külföldi fellépő jut, úgyhogy a Final Countdown után, előtt és közben magyarokkal kell beérni, ami tudva, hogy lesz Mystery Gang, Erik Sumo, Anna and the Barbies, Fish!, Anima Sound System, PASO, Beatrice, végül is nem tűnik annyira rossznak. Csak akadályozza meg valaki a Folkfree fellépését! Viccelni ezen a napon Kovács András Péter és Kőhalmi Zoltán igyekszik.

Végezetül a legutolsó napon azok a finn srácok fognak fellépni a Nagyszínpadon, akiknek az előző évtized elején volt nagyjából egy slágerük, amiből mi ennek ellenére mára csak az énekes hajába tűzött madártollakra emlékszünk. Biztos bennünk van a hiba, pláne mivel weboldaluk szerint a The Rasmus egy azóta is termékeny rockzenekar, legutóbb két éve jelent meg stúdióalbuma Black Roses címmel. Ami mondjuk biztos benne lett volna az első öt tippünkben, ha látatlanban kellett volna kitalálni a címét. Novemberben jön 16 éves (!) pályafutásuk elmúlt évtizedét összegző válogatáslemezük, úgyhogy nagy esély van rá, hogy a szegedi koncerten is erről játszanak, minden bizonnyal az északi, érzelmes rockzenét kedvelő tinilányok nagy örömére. HIM-pólóban nem ér jönni!

The Rasmus a tavalyi Campus fesztiválon (Fotó: Barakonyi Szabolcs)
The Rasmus a tavalyi Campus fesztiválon (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

Előttük a Quimby, a 30Y és a Nemjuci zenél, úgyhogy a bölcsészlány-koncentráció ezen az estén kiugróan magasnak ígérkezik.

Külföldről ezen a napon még a német NOHA érkezik a Party Arénába, akik az elektronikus tánczenét, azon belül leginkább a drum and basst keverik mindenféle népzenei elemekkel, spanyollal, romával, balkánival, meg ami még eszükbe jut. Nem sokkal utánuk, ugyanitt zenél a mainstream house körökben régóta népszerű producer-dj, ATFC, a Borsodi Malátabárban pedig az Erofeich Elektric Band Oroszországból, ők is a valamiféle modernizált népzenében utaznak.

Az itthoniak közül az utolsó este játszik a Sex Action, az Isten Háta Mögött, a Subscribe, a Kolin, a Hangmás, Sub Bass Monster, a Belga, a Sheket, valamint Péterfy Bori és zenekara is. Nevettet Mogács Dániel és Felméri Péter.

Silent Disco (Fotó: Nagy Attila)
Silent Disco (Fotó: Nagy Attila)

Mindezeken kívül állandó program a SZIN-en a Silent Disco, amiben az a szórakoztató, hogy a táncolók mindegyike fejhallgatón követi a fellépők produkcióját, úgyhogy a Party Arenából kikecmeregve nem kell rögtön tartós halláskárosodásra gondolni, ha hirtelen egy csomó, hangos zene nélkül táncoló embert látunk.

Mint már korábban írtunk róla, a SZIN a legzöldebb hazai fesztiválként egy rakás környzettudatos megoldást igyekszik alkalmazni, ennek jegyében például repohárrendszer, energiaigényét kerékpárokkal előállító Bringa színpad, valamint klímakapszula várja a látogatókat.

Sátorverés a tavalyi SZIN-en (Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)
Sátorverés a tavalyi SZIN-en (Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

A szervezők már a fesztivál megközelítésében is igyekeznek a természetbarát megoldásokra ösztönözni a közönséget, így kedvezményeket kapnak a vonattal érkezők, valamint a fesztivál weboldalán telekocsi-rendszer is működik. Akinek még ez sem elég, az megnézheti a faszépségverseny döntőseit, vagy beállhat egy csoportos faölelésbe, és hippinek érezheti magát.