Jubileumra készül a Balkán Hangja

2010.08.31. 11:40
Az Index fesztiválblogja

Jubileumi fesztiválsorozatra készül a Balkán Hangja Kulturális Egyesület, az idén a tizenötödik alkalommal rendezik meg a Balkán Hangja fesztiválsorozatot. A budapesti helyszín mellett Baján, Szegeden és Békéscsabán lesznek az idei sorozat állomásai.

A Balkán Hangja Kulturális Egyesület tervei között szerepel, hogy a táncházmozgalom fénykorában tevékenykedő balkáni együtteseket hívják meg, így felkérték a Sirtos Zenekart, a Vujicsics Együttest. Persze a mai zenekarokat sem hagyják ki, így koncertet vagy táncházat tart, a CimbaliBand, a Zora, a Pravo, a régi Rece-Fice, Balkán Jazz Projekt, a Maskarades, a Söndörgő, a Rila és a Kolo zenekarok. A táncegyüttesek közül is szeretnék, ha a 15 évvel ezelőtti együttesek legalább egy produkció erejéig összeállnának a mai táncegyüttesek mellet, így például a Zdravec, Aitosz, régi Tabán és Martenica táncosok.

A sorozat Tökölön kezdődik szeptember 11-én, majd Baján folytatódik. Szeptember 18-án a Bajai Újbor Fesztivál keretén belül lépnek fel a balkáni együttesek. A színpadon a Martenica Táncegyüttes (bolgár), Cerbul de Aur táncegyüttes (román), Iliosz táncegyüttes (görög), Hercegszántói Veseli Santovcani táncegyüttes (szerb, délszláv) lép fel. A táncházban pedig a Maskarades zenekar (görög), T’rakija zenekar (bolgár, délszláv) zenél. Megrendezik a szokásos fotó- és gasztronómia kiálltást, illetve a Balkán Bazárt.

A budapesti állomás október 16-án lesz, az Almássy Hallban (a volt Szabadidőközpontban), a szegedi fellépés október 29-én lesz, a békéscsabai pedig november 20-án.

A tavalyi sikerre való tekintettel az idén is megrendeznék a nemzetiségi színházat. Tavaly akkora volt az érdeklődés, hogy az előadást meg kellett ismételni egy későbbi időpontban. Idén nem is csak egy produkciót, hanem egyből több nemzetisági színházi produkciót bemutatnak a közöségnek.

Az egyesület kiadja a 15 éves Balkánt Hangja cd-t. Ezen a fesztiválsorozaton részt vevő legnagobb zenekarok dalai lesznek, mint a Sirtos, Zsarátnok, Nikola Parov és Herczku Ági, Vujicsics, Vizin, Mydros, CimbaliBand, Pravo, Balkán Jazz Projekt, Söndörgő. Ezen felül minőségi archiválható kép- és hanganyagot vesznek fel az idei fesztiválsorozaton a fellépő táncegyüttesek és zenekarok produkcióiból, és egy Balkán Hangja szakmai pendriveot készítünk belőle.

A Balkán Hangja Fotópályázat témája az idén a balkáni kultúra lesz. A fotópályázat versenyműveit a budapesti és a vidéki helyszíneken is kiállítják, és a legjobb 12 képből egy jövő évi naptárat készítenek.

A fesztivál vidéki helyszínein is megmutatják mindazt, amit a budapesti helyszínen, így lesz: kisebbségi kiállítás, balkáni fotópályázat vándor-kiállítással, nemzetiségi fesztivál, színházi találkozó és táncház, illetve nemzetiségi gasztronómia.