Mától teljes gőzzel fut a Rockmaraton

Egervári Zoltán
2011.07.05. 22:05
Az Index fesztiválblogja

A nyári zenei fesztiválok alapvető tulajdonsága, hogy a városi ember a flóra és a fauna közvetlen közelségében hány fittyet az átlagos hétköznapokra töménytelen alkohol és a hallójáratok nyilvános erőszakolása közepette. Ez alól a Rockmaraton sem kivétel.

A Pécs melletti Malomvölgyi Arborétum állatainak és növényeinek éves bioritmusában már meghatározó megrázkódtatás ez a fesztivál. A ruházatot tekintve pedig elmondhatjuk, hogy Magyarország legfeketébb dzsemborijáról van szó, ahol négy színpadon, napi majd 16 órán keresztül tolják az arcunkba a metált, a punkot, a rockot, a hardcore-t, egyszóval mindent, amiben van legalább egy torzított gitár. A Rockmaraton ősét a Szekszárd melletti Csörge-tó kiszáradt medrében tartatották, meglehetősen puritán körülmények között, de a kor követelményeinek mégis megfelelve. És akkor még meg lehetett teljesen közelíteni a nagyszínpadot – ami ha jól emlékszem az egyetlen volt -, igaz, aki ezt megtette annak egy 2,5 méter magas palánk állta az útját.

Az évek óta igen családias zegecses találkozó rendkívül békés, balhék alig történnek a bakancsos és pogókedvelő közönség soraiban. Idén 63 ezer négyzetméteren ttombolhatnak, akik éppen erre vágynak, 45 ezer embert várnak a szervezők -, ehhez 130 fellépő, köztük 16 külföldi híresség húzza és rángatja.

A hazai vonalat a már megszokott, és már szinte hazajáró bandák alkotják - Tankcsapda, Beatrice, Deák Bill Gyula, Hobo, Kalapács, Hétköznapi Csalódások, Pokolgép, Akela, Ossian -, külföldről pedig itt lesz a hardcore két ma is aktív legendája, az Agnostic Front és a Madball, death-metal visszatekintést ad a 30 éves Napalm Death, trash leckéket vehetünk az Evile-tól, a  Dark Tranqulity és a Watain is érkezik, utóbbiak speciális színpadi show-val és pirotechnikával ijesztgetnek majd. Punk is lesz, a The Casualties mutatja meg milyen az igazi taréj, és azt is megtudjuk majd az Ill Nino-tól, hogy sikeres házasítás lehet-e a latin zene és a nu metal.

A sátorlakókat reggel fél 11-től amatőr bandák ébresztgetik a tehetségkutató színpadon. Hobo pedig a Rockmaratonon adja egyetlen nyári koncertjét, miután az orfűi helyszín, a Fishing on Orfűn nem volt szimpatikus neki.

Rocker vonat idén is van, fél áron viszi a rockereket Budapestről Pécsre, a városból pedig óránként közlekedő fesztiválbuszok szállítják az arborétumba és vissza azokat, akik nem ottalvósak.

Elővételben 8990 forintért kínálták a hetijegyeket, a helyszínen 14 990 forint, de még így is az egyik legolcsóbb fesztivál a Rockmaraton. Nem csak zeneileg szöges ellentéte a Rockmaraton a Balatonsoundnak. Amíg utóbbi a fehérgallérosok pénztárcájára is alapoz, addig a pécsi dzsembori válság büfével segíti a spórolósabb fesztiválozókat: itt este 6-ig irreálisan alacsony árakon mérik a szeszt.

A tegnapi, nulladik napon beizzították a Monster színpadot – ahol majd a Napalm Death és a Madball is fellép majd -, volt többek között Clash emlékzenekar, Rómeó Vérzik, és Rudán Joe is megidézte a korai P-Mobilt és Pokolgépet, sőt Ronnie James Dio bőrébe is belebújt egy kicsit. Közel 4000 ember volt kint az első napon.