Kelet-Európa Vurstli a Szigeten

2011.08.05. 14:31
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Sziget 2011-ben is! Mert a Sziget Fesztivál 2011 vitán felül Európa egyik, ha nem legütősebb fesztiválja és a százezres látogatószám, a világsztárok java igen komoly meggyőzőerő, sőt ómen, hogy a Sziget 2011-ben ismét a kontinens legjobb bulija lesz! Ha össze kellene foglalni a fesztivál lényegét, akkor az egy mondat lenne: A Szigeten minden van! ...Nehéz elfogulatlanul írni róla, hiszen a rendezvény már 1996-óta "kötelező" minden nyáron , de gyaníthatóan sokan egyetértenek, ha az 1993 óta minden évben megrendezett fesztivált a nyarak meghatározó eseményének kiáltjuk ki. Újabb nemzetközi szakmai elismerést zsebelhetett be kedvenc fesztiválunk, a Sziget. Mint tudjuk, nemrég a European Festival Awards a tíz legjobb nagyfesztivál közé sorolta a budapesti bulit. Most a The Independent szakújságírója - időrendi sorrendbe szedve a fesztiválokat - az öt legjobb európai zenei rendezvény között említi a Szigetet. A szerző Európa legnagyobb szabadtéri könnyűzenei rendezvényének nevezi a Szigetet, ahol lenyűgöző környezetben zajlanak a programok egy héten keresztül, éjjel-nappal. Az újságíró szerint a tavaly 380 ezres közönséget vonzó fesztivál nemcsak méreteit tekintve emelkedik ki a mezőnyből, hanem a zenei és egyéb kulturális programok változatosságát tekintve is egyértelműen Európa élvonalához tartozik.
Tovább »
 

A hatvanas-hetvenes évek hangulatát szeretné felidézni többek között a Vidámparktól kölcsönzött játékokkal a Sziget fesztivál Kelet-Európa Vurstlija augusztus 10. és 14. között.

"Mindent szabadott, ami nem volt tilos" - emlékeztetett a hatvanas-hetvenes évek Magyarországának furcsa kettősségére a Kelet-Európa Vurstli csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a Sziget fesztivál programigazgatója. Szép Fruzsina elmondása szerint a korszak vidámabb aspektusait a Nagyszínpaddal szemben mintegy 1000 négyzetméteren felelevenítő vurstli az egyik legizgalmasabbnak ígérkezik a Sziget idei 60 helyszíne közül. "2011-es fókusztémánkat a közép- és kelet-európai régiónak szenteljük, ehhez kapcsolódott a Karzat Színházzal közös ötletünk, egy hamisítatlan kelet-európai vurstli" - idézte fel.

Fotó: Oláh Tibor
Fotó: Oláh Tibor

Mint a Sziget programigazgatója megjegyezte, a hatvanas-hetvenes évek Magyarországán élni "nem volt leányálom", de az emberek igyekeztek megtalálni azokat a pillanatokat és helyszíneket, ahol szabadnak érezhették magukat, és a Vidámpark ilyen hely volt.

számos régi játékot kaptak meg a fesztivál idejére, ezeket a Sziget közönsége ki is próbálhatja. A koridézésnél azonban fontosabb a  biztonság, ezért ma már veszélyesnek számító eszközöket nem állítunk ki - hangsúlyozta Pál Kálmán. Mint az ügyvezető elárulta, a Kelet-Európa Vurstliban lesznek többek között hagyományos dobójátékok, dugós puskás céllövölde, mesecsónakból horgászás, termelési jósda, lottósorsolás Lóri néni lakásában, a világ legkisebb óriáskereke, erőművész, szakállas nő, vattacukorárus, míg éjszakánként a vurstli Etno in Tranzit nevű nemzetközi zenekara muzsikál majd.

A szakmai munkában és a program összeállításában olyan intézmények voltak a Karzat Színház segítségére, mint a Terror Háza, a Memento Park, a hódmezővásárhelyi Emlékpont, a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum, illetve a Magyar Képzőművészeti Egyetemről Szurcsik József és diákjai.

Fehér Mariann, a Vidámpark szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a fesztivál idején Citypasszal vagy sértetlen Sziget karszalaggal 30 százalékos kedvezménnyel látogatható a városligeti szórakozócentrum. Mint közölte, augusztusban a Vidámpark négy új nagyüzemmel: két körhintával egy csoportos óriáscsúszdával és egy "óriáspolippal" is gazdagodni fog.