Nem veszhetünk el a Szigeten

2011.08.11. 16:30
Az Index fesztiválblogja
Rámozdultak a fejlesztők a Sziget fesztiválra, több jó mobilszoftver segíti a tömeget, és az Ace Telekom brutális infrastruktúrájának hála még ingyenes netkapcsolat is van.

Négy mobilos szoftver készült kimondottan a Sziget fesztiválra, ezek közül a Sziget 2011 néven futó a hivatalos app. Nagyjából ugyanúgy néz ki a két fő platformon, az Androidon és az iOS-en, csak apróbb eltérések vannak a kezelőfelületen. Androidon több helyet kapott a tartalom, mert a menü külön gombbal előhívható. Nagyon látszik, hogy a szoftver tervezésekor az iPhone volt a minta, mert a fellépők listája az androidos programban is az iPod zenelejátszóra hajaz.

01-lefuradelsbaus

Kiváló lett az időpont alapú programkereső, ami úgy néz ki, mint a tévék elektronikus műsorajánlója. Egy vékony piros vonal jelzi az aktuális időt, laza ujjmozdulattal lapozhatjuk végig a listát. Egy adott programra bökve megjelenik annak részletes leírása, és ha érdekes, egy nagy csillagal megjelölhetjük. Ez aktiválja az emlékeztetőt, és Androidon azt is megadhatjuk, hogy 10, 15 vagy 30 perccel a koncert előtt kérünk riasztást.

Sziget 2011
Sziget 2011

Sajnos nem sípol a szoftver, ha egy időpontban két programot is bejelölünk, márpedig ez könnyen előfordulhat, mert külön-külön lapon kell végignézni zenei, színházi és civil műsort. A program másik elbénázott része a térkép. A Google Maps műholdas nézetén csak üres rétek látszanak, pedig a színpadok jellegzetes látványa alapján mindenki rögtön tudná, mi merre van. A navigációt nehezíti, hogy térképen megjelenő színes ikonokat egyesével kell végigkattintani, csak így válik láthatóvá a helyek neve.

Apróbb hibái ellenére a Sziget 2011 kötelező mobilos segédeszköz.

A másik ajánlott alkalmazás a Szig.it, amely az Android Marketen már elérhető, és úton van az iPhone szoftverboltjába is. Ennek a legkevésbé kiforrott a programkeresője. Betűrend szerint pörgethetjük végig a napi kínálatot, és nincsenek látványos táblázatok, sem részletes magyar nyelvű leírások.

A Szig.it mégis kihagyhatatlan, mert profi közösségi alkalmazás. Első indításakor összeköthetjük a Facebook és FourSquare profilunkkal, és ez alapján tudjuk, hogy a barátaink milyen koncertekre mennek, hol vannak éppen. Ha meguntuk a céltalan sodródást, könnyen összefuthatunk valakivel.

Szig.it 2011
Szig.it 2011

Felszállt a Vodarigó

Furcsa programok is születtek, ilyen például a Stage Manager, amelynek a neve alapján azt hihetnénk, hogy az építő/bontó csapatnak készült, és csak véletlenül küldték be a nyilvános szoftverboltba. De nem így van, ez is egy programajánló alkalmazás.

Különlegességét az adja, hogy kiadójának neve Origo Zrt., leírásában is van egy magentás utalás, de a szoftver egy bazi nagy Vodafone logóval indít, és az interfész ennél pirosabb már nem is lehetne. Talán megörökölték a Magyar Telekomtól, és elfelejtették kijavítani a régi hibákat.

Közepesen jó program, de ebben is vannak jó ötletek. Ezen lehet a leggyorsabban végignézni a bejelölt koncerteket, és gyorsan végignézhető a fellépők listája. Még híreket is tolnak az Android értesítési területére, ami jó is lenne, ha lenne köztük legalább egy hasznos hír.

Gyengére sikerült a Vodafone Sziget nevű alkalmazás is, amelyben nem lehet kedvenceket kijelölni. A térképen is csak a színpadok látszanak, tehát nem érdemes ezzel navigálni, ha egy kocsma mellé beszéltünk meg randevút. Pár jó ötletet azért ebben is elsütöttek, a program megmondja a legközelebbi színpad nevét, és egy oldalsó fülre kattintva lekérhető az 1 órán belül kezdődő programok listája.

Megabitek mindenkinek

Semmit nem érnek ezek a mobilos szoftverek, ha nincs hozzájuk netelérés, márpedig nem valószínű, hogy a több tízezer külföldi vendég roamingtarifás mobilnetre szeretné elkölteni minden félretett pénzét. Nem is kell, mert a Szigeten van ingyen wifi, legfeljebb fél megabit jut egy-egy júzernek.

Az Ace Telekom brutális infrastruktúrát épített ki, 1 gigabites optikai és rézdrótos hálózaton mennek az adatok a nagyobb csomópontokig. Ezekre csatlakoznak a biztonsági kamerák, a jegypénztárak, a feltöltőpontok és más fontos informatikai rendszerek, valamint az Internet sátorban elhelyezett száz laptop, amelyekkel szintén ingyen lehet netezni.