Nyulak döntötték el mi legyen a lemezen

2011.08.14. 15:03
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Sziget 2011-ben is! Mert a Sziget Fesztivál 2011 vitán felül Európa egyik, ha nem legütősebb fesztiválja és a százezres látogatószám, a világsztárok java igen komoly meggyőzőerő, sőt ómen, hogy a Sziget 2011-ben ismét a kontinens legjobb bulija lesz! Ha össze kellene foglalni a fesztivál lényegét, akkor az egy mondat lenne: A Szigeten minden van! ...Nehéz elfogulatlanul írni róla, hiszen a rendezvény már 1996-óta "kötelező" minden nyáron , de gyaníthatóan sokan egyetértenek, ha az 1993 óta minden évben megrendezett fesztivált a nyarak meghatározó eseményének kiáltjuk ki. Újabb nemzetközi szakmai elismerést zsebelhetett be kedvenc fesztiválunk, a Sziget. Mint tudjuk, nemrég a European Festival Awards a tíz legjobb nagyfesztivál közé sorolta a budapesti bulit. Most a The Independent szakújságírója - időrendi sorrendbe szedve a fesztiválokat - az öt legjobb európai zenei rendezvény között említi a Szigetet. A szerző Európa legnagyobb szabadtéri könnyűzenei rendezvényének nevezi a Szigetet, ahol lenyűgöző környezetben zajlanak a programok egy héten keresztül, éjjel-nappal. Az újságíró szerint a tavaly 380 ezres közönséget vonzó fesztivál nemcsak méreteit tekintve emelkedik ki a mezőnyből, hanem a zenei és egyéb kulturális programok változatosságát tekintve is egyértelműen Európa élvonalához tartozik.
Tovább »
 

Másodszor járt a Szigeten a Kaiser Chiefs, így mi is másodszor készítettünk velük interjút. Most Nick Hodgson dobossal és Nick Baines billentyűssel beszélgettünk pár percet a koncertjük előtt nem sokkal, és legfőképp a lemezkiadásról esett szó.

A legutolsó, The Future Is Medieval című lemezetek nagyon rendhagyó módon került kiadásra. Kinek az ötlete volt?

Nick Hodgson: Ricky, az énekesünk és a barátai jöttek az ötlettel úgy egy évvel a megjelenés előtt. Az a terv még nem teljesen az volt, ami megvalósult végül, de valami hasonló. Volt egy évünk, hogy rendesen körbejárjuk és kidolgozzuk az egészet, és próbáltuk a legapróbb részletekig tökéletesíteni a koncepciót.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

Bevált végül?

N.H.: Pontos számokat nem tudok sajnos, de személy szerint nem is a számoktól várunk visszaigazolást.

Nick Baines: Sokkal fontosabb volt, hogy az a koncepció, amit kitaláltunk és megvalósítottunk hogyan jön be az embereknek. Bennem volt egy olyan üzenet is, amivel meg akartuk mutatni az embereknek, hogy a digitális formátum egy olyan formátum, amiért érdemes fizetni, mert hajlamosak azt hinni, hogy a digitális letöltés az ingyen van. Pedig ugyanúgy költség és idő, amíg elkészül egy esetleg csak digitális formátumban megjelenő lemez.

N.H.: Kicsit fel akartuk adni a leckét, hogy na, akkor ha letöltöd a lemezt, melyik verziót szerzed meg az internetről?

N.B.: Mellesleg az meg nagyon jó érzés, hogy sikerült valami újat csinálni, és az ötletünk, amit egy évig pofozgattunk most ott van az Interneten, és működik. Ez a legfontosabb, hogy valóban működik.

Kiadtatok ti is egy hivatalos CD-t, ami tizenhárom számot tartalmaz. Hogyan válogattátok ki az eredeti húszból, hogy mi kerül rá?

N.B.: Fogtunk húsz nyulat, és a nyakukra kis nyakörvre felírtuk egytől húszig a számokat, majd rendeztünk nekik egy versenyt, és az első tizenhárom befutó számainak megfelelő dalok kerültek fel a nyulak beérkezésének sorrendjében.

Jól hangzik, de valójában?

N.H.: Mondjuk ez tényleg jó lett volna.

N.B.: Nem, csak összepakoltuk a kedvenceinket, eredetileg úgy lett volna, hogy tíz dal legyen a lemezen, hogy mi is megmutassuk a rajongóknak melyik dalokra érdemes odafigyelni valamiért. Ott van a Heard It Break, amiben nagyon tetszik nekem az elektronikus rész, vagy a Things Change ami meg a dal szerkezete miatt jó. Vagy a Kinda Girl You Are, ami kész sem volt teljesen mikor kiraktuk, egy héttel a website indulása után lett kész.

Van egy saját kiadótok is, ott is törekszetek ezekre az új megoldásokra?

N.H.: Én egy igazi régimódi kiadót szeretnék megvalósítani a Chewing Gum Recordsban. 7 inches kislemezeket adok ki, és ez szórakoztat. Régimódi, nem? Csinálom itt az új alternatív terjesztést a zenekarral, közben meg ezt nyomom privátban. De tudod mindig is ez volt a kedvenc lemezfajtám, mármint bemegyek egy lemezboltba, és utálom a CD-ket. Viszont ott vannak a vinil (magyarul a mai napig bakelitnek mondják - a szerk.) lemezek, amikért meg rajongok.

01

Szerintem újra divatos vinilen kiadni lemezeket.

N.H.: Igen, mert az olyan más. Még megfogni is, minden más. Az egész érzés más, ha vinil lemezt fogsz a kezedben, mint egy CD-t.

N.B.: Meg más az egész üzeneted, ha vinil lemezen jelentetsz meg valamit. Mindig azt gondolom, hogy aki vinilen jelenteti meg a lemezét az sokkal nyitottabb vagy szenvedélyesebb a művészeti része felé a dolgoknak, a borító, meg a formátum miatt. Mellesleg sokkal jobban a gyűjtőknek való, mint egy CD.

Szerintetek egy zenekarnak egyszerűbb elindulni Angliából, mint Európa többi országából?

N.B.: Igen. Ha zenész vagy, akkor luxus, ha brit vagy. Ha azt nézzük mennyi lemez jön ki Angliában egy héten, nagyon jól látszik, hogy egyszerűbb. Lemezt megjelentetni mindenképpen.

N.H.: Ha befutsz Angliában, akkor sokkal hamarabb kinyílnak a kapuk Európában is. Ahogy én látom a legtöbb európai újságíró a brit zenei magazinokat tanulmányozza, és ha azok felemelnek valakiket, akkor hajlamosak nagyon hamar átvenni, és elterjeszteni egész Európában.

N.B.: Például én el tudom képzelni, hogy sok jó magyar zenekar van, akik még akár angolul is jól énekelnek, de nincs mögöttük ez a fajta hátszél, ami egy angol zenekarnál megvan.