Fesztiváltúra Európában – Június

2012.06.21. 15:13 Módosítva: 2012.06.21. 16:04
Az Index fesztiválblogja

Rengeteg utazási iroda ajánl körutazásokat amikben az a jó, hogy a második naptól kezdve már fogalmunk sincs milyen látnivalókat nézünk meg, és hogy egyáltalán milyen országban vagyunk. Ugyanezt mi átültettük zenei látnivalókba, és fakultatív koncertlehetőségekkel kínálunk fesztiválturnét, ahol a cél, hogy a második nap végére már jegyzetelni kelljen milyen zenekarokat láttunk, és fogunk látni. Indulás 21-én csütörtökön, hogy legyen idő elvegyülni, érkezés június 31-én vasárnap. Persze ha a körút túl durva lenne, és nem bírná a májunk, egy-egy állomás akár külön is elég az európai értelemben vett fesztiválhangulat eléréséhez.

Graspop / Belgium

Csütörtökön vegyük fapadossal Brüsszel felé az irányt. A buli csak pénteken kezdődik, de hagyjunk legalább egy napot magunknak körbenézni a városban, megcsodálni az Európai Unió intézményeit, ki tudja mit hoz a jövő ugye, majd irány Dessel és a Graspop. Alapozzuk meg a másfél hetünket egy fesztivállal, ami inkább a rock/metál beállítottságú embereknek kedvez. Miközben jófajta belga söröket iszunk, már fél háromtól olyan zenekarok koncertjeit nézhetjük mint a Black Label Society vagy Slash, zúzhatunk Slayerre, amivel egyidőben lesz Cannibal Corpse is, így kemény döntéseket kell meghozni hogy pszichopata módjára mosolygós metált nézzünk, vagy marcona boncolósat. A pereskedő Kyuss Lives! természetesen szóba sem jöhet, ha másért nem, azért mert egy napra egy hakni bőven elég, ezért Lamb Of God-koncerttel melegítsünk az este nagy nevére Ozzy Osbournra és barátaira. Akár hakni akár nem, Ozzy van a színpadon ő pedig bármit csinál legenda marad, és reméljük a torka is kitart a buliig.

Isle Of Wright / Anglia

23-án szombaton hosszú út vár ránk, ugyanis Brüsszelből kell átjutni Angliába, ott is a legjobb, ha Portsmouth közelében érjük el a szigetet, hiszen két napot ajánlunk az Isle Of Wright fesztiválból, ami innen nagyon egyszerűen megközelíthetünk komppal. Ez már sokkal nyugodtabb fesztivál, szombaton Madness, Jessie J, Tinie Tempah és a kihagyhatatlan Pearl Jam a nagyszínpadon, de egy Magnetic Man- vagy egy Katy B-fellépés is belezsúfolható a napunkba. Ha élelmesek vagyunk, akkor akár Portsmouth-ban is találhatunk szállást, ha mást nem valakinek igénybe vehetjük a kanapéját, és hazaérkezvén büszkén mesélhetünk a Mika Tivadar mulatóban vagy bármilyen trendi  helyen a couchsurf kalandjainkról, mint az internetes közösségi élmény non plus ultrájáról , illetve fiatalos lazaságunk kézzel fogható bizonyítékáról.

Mivel másnap is az Isle Of Wight a szórakozásunk központja, ezért körbenézhetünk a környéken. Kikötővárosról van szó, ezért nyugodtan ehetünk tengeri herkentyűket mert nagyobb az esély rá, hogy viszonylag frissen jutunk hozzá, nézhetünk angol csatahajókat minden mennyiségben, vagy ha felmegyünk a varrótű alakú kilátóba, akkor az egész környéket beláthatjuk. Délután pedig irány újra a sziget, Ash, Blackstone Cherry, Darkness az egyik színpadon, és nézzük meg hová fejlődött a Spice Girls, Sporty Spice állandó jelzőjű Melanie C-je (nosztalgiázzunk magunkban a nagysikerű „really really really wanna ziggazig ahh” sorokat felidézve), majd térjünk rá a lényegre. Noel Gallagher új formációja a Noel Gallagher’s High Flying Birds érdekes koncertnek ígérkezik, az esténket pedig majd Bruce Springsteen zárja, ami szintén kihagyhatatlan.

Hovefestival / Norvégia

Hétfőn day-off, azaz pihenőnap, lehet várost nézni, mosni, enni, aludni, a lényeg, hogy 26-án kedden már Oslóban legyünk, hogy onnan eljussunk a Hovefestival programjaira. Itt is két napot ajánlott maradni, és a szervezők szerint Oslóból nagyon egyszerű busszal vagy vonattal Arendalba eljutni, és onnan pedig a fesztivál buszával egészen a bejáratig visznek. Egyébként érdemes akár itt tölteni a szabadnapunkat, mert Arendal a képek alapján nagyon szép hely, ráadásul már hétfőn is van program, ha hiányozna a koncertre járás. Amit viszont ajánlatos megnézni, az kedden a Beirut és Emeli Sande, de fellép a leginkább középiskolás fiatalokat lenyűgöző, mélyenszántó gondolataikat punkrockba öntő Rise Against is.

Június 27-én ugyanitt leginkább az indie-zenéké lesz a főszerep, Lana Del Reyt semmiképpen se hagyjuk ki, de lesz The Horrors , és The xx is. Bár velük akkor is találkozhatunk akkor is, ha itthon maradunk. Mivel egy Lana Del Rey-koncertet beterveztünk későbbre is, ezért akár pihenőnapot is lehet tartani, ha már nagyon nem bírjuk.

Hogyan jussunk oda?

Mielőtt nekivágunk nézzünk utána a fesztivál holnapján milyen utazási módot javasolnak. Néhány fesztivál extra kedvezményeket ajánl a tömegközlekedéssel érkezőknek. Például a luxemburgi Rock A Field látogatói minden buszon és vonaton ingyen utazhatnak, de a Rock Wrechter bulizói is Belgiumból Leuvenbe oda-vissza teljesen ingyen jutnak el.

Mindenképpen körültekintően járjunk el a részleteket illetően, mert a legtöbb helyen nem elég ha csak felszállunk a vonatra, előtte jegyet kell venni online amit természetesen a fesztiválra szóló jegyünk bizonyos kódjáért cserébe ingyenesre állít ki a rendszer. A közeli állomásokról egyébként biztos hogy van busz ami egyenesen a fesztiválra visz minket, általában ingyen.

Nyugodtan választhatunk fapados járatokat is, hiszen sok fesztivál biztosít a nagy repterekről buszokat amik szintén a fesztiválra viszik a látogatókat. Általában a fesztivál weboldalán  is foglalhatunk egy ilyen járatra jegyet, és onnan meg is tudhatjuk hogy mennyibe kerül a reptéri transzfer.

Autóval a legkényelmesebb, viszont sok fesztivál nem tud megfelelő mennyiségű és közelségű parkolóhelyet biztosítani, ezért nem is ajánlják ezt.

Werchter / Belgium

Június 28-án irány Werchter, Belgium ami Leuven irányából közelíthető meg a legkönnyebben. A Rock Werchter szintén kétnapnyi bulit tartogat az ajánlatunk szerint. Ha elsőre nem értettük meg a Rise Against pózólásokkal tarkított világmegváltó gondolatait, adhatunk nekik még egy esélyt, de inkább nézzünk Blink 182-koncertet, az nem árt annyit és ki is lehet kapcsolódni legalább. Lehet integetni és hadonászni Cypress Hillre, megnézhetjük a nagy visszatérő Garbage zenekart, majd mielőtt a Cure-koncert hatására elkezdenénk utálni a világot el kell dönteni, hogy mire menjen az esti tánc. Egyszerre lép fel ugyanis a Justice, ami legalább nem olyan rossz mint a vele egy időben színpadra keveredő Skrillex, akit viszont később is megnézhetünk, sőt ha sosem látjuk akkor is teljes lesz az életünk.

A pénteki nap a Rock Wrechter fesztiválon eklektikusnak ígérkezik. Itt bepótolhatjuk a Lana Del Rey-koncertet, ha szerdán kihagytuk. Újra megnézhető a Pearl Jam, ami már csak azért is érdekes, mert ők az a zenekar akiknél annyira más minden fellépés, hogy az eljátszott dalokban alig van átfedés két buli között, ezért esélyes, hogy itt egy teljesen más szerkezetű műsort láthatunk mint az Isle Of Wight fesztiválon. Fellép Jack White, akit mindenképpen érdemes megnézni, ha még nem fáradtunk le teljesen, illetve kezdésnek kiváló a Mastodon, akik bár sorra nyerik a díjakat, a legújabb lemezükkel, megkapják azt a kritikát is, hogy élőben nem tudják a lemezminőséget visszaadni, éppen ezért ki is raktak néhány koncertvideót, aztán el lehet dönteni hogy kinek van igaza.

Peace & Love festival / Svédország

Lassan elérkezünk a turnénk végére, már csak a svédországi, elég hippis nevű Peace & Love fesztivál van hátra Borlänge városban. A hippis vonalat erősíti, hogy a színpadnevek is olyanok mint Utopia, Fantasia, Venus, CoZmoZ, Flying Circus. A fellépők közül a Hardcore Superstar megtévesztő, mert egy garázs rock zenekarról van szó, Skrillex mindenhol Skrillex marad, vele ne is foglalkozzunk. Viszont a Peace & Love keretein belül a sztárfellépő a nemrég tömegverekedés kitörésében is tevékenyen résztvevő Rihanna lesz, aki mostanában leginkább a botrányaival kavar vihart maga körül.

Ha kihippiskedtük magunkat, akkor Stockholmból viszonylag egyszerű lesz hazajutni, már ha nem akarjuk folytatni a fesztiválturnét, amihez hamarosan adunk még tippeket a következő hónapokra vonatkozóan is.

Alternatív útvonal

Hurricane festival (június 22-24.)
Helyszín: Scheeßel / Németország
Fellépők: The Cure, Blink 182, Die Arzte, Stone Roses, Justice, Kooks, New Order, Noel Gallagher’s High Flying Birds, Wolfmolther, Mars Volta, Garbage, Florene & The Machine, Die Antwoord

South Side Festival (június 22-24.)
Helyszín: Neuhausen ob Eck / Németország
Fellépők: Lásd Hurricane fesztivál

Rock a Field (június 23-24.)
Helyszín: Herchesfeld / Luxemburg
Fellépők: Motörhead, Snow Patrol, Deadmau5, Mastodon, Biffy Clyro, Lostprophets, Justice, Mumford & Sons

Belgrad Calling (június 27-29.)
Helyszín: Belgrád / Szerbia
Fellépők: Ozzy Osbourne & Friends, Faith No More, Jessie J, The Cult, Orbital, The Darkness, Public Enemy, Ugly Kid Joe, Public Image Ltd,

In Music Festival (június 28-30.)
Helyszín: Zágráb  / Horvátország
Fellépők: Franz Ferdinand, New Order, Gorillaz Sound System, Gogol Bordello, Plan B, Mando Diao

Open Air St Gallen (június 28- július 1.)
Helyszín: St Gallen / Svájc
Fellépők: Incubus, Paul Kalbrenner, Gossip, The Kooks, Dedmau5, Florence & The Machine, Die Toten Hosen, The Mars Volta, dEUS, Wolfmother, Danko Jones

Hop Farm (június 29-július 1.)
Helyszín: Kent / UK
Fellépők: Bob Dylan, Peter Gabriel, Maximo Park, Suede, Primal Scream, Patty Smith, Richard Ashcroft, Damien Rice, The Strangles

Main Square Festival (június 29-július 1.)
Helyszín: Arras / Franciaország
Fellépők: Incubus, Pearl Jam, Blink 182, Kasabian, Florence & The Machine, The Kooks, The Mars Volta, Within Temptation, The XX, Editors, M83

Eurockéennes de Belfort (június 29-július 1.)
Helyszín: Belfort / Franciaország
Fellépők: The Cure, The Kooks, Lana Del Ray, The Mars Volta, Mastodon, Refused, Justice,  Dropkick Murphys, Cypress Hill, Die Antwoord

Tuska Open Air Metal Festival (június 29-július 1.)
Helyszín: Helsinki / Finnország
Fellépők: Megadeth, Trivium, Apocalyptica, Lamb Of God, Sonata Arctica, Behemoth, Hatebreed, Ministry, Napalm Death, Baroness, Edguy, Sabaton

Hideout Festival (június 29-július 1.)
Helyszín: Pag / Horvátország
Fellépők: Ricardo Villalobos, Chase & Status DJ set, Loco Dice, Skream & Benga, Skrillex, Simian Mobile Disco, Tiga, Andy C