Last minute is lehet fesztiválozni

2012.06.30. 09:54
Az Index fesztiválblogja

Ha valaki eddig csak  amiatt vacilált, hogy elinduljon-e Sopronba a Volt fesztiválra, mert biztos benne hogy egy vagyont fog elkölteni, annak teljesen igaza volt. Egészen mostanáig, mert most felfedjük, hogy mire kell odafigyelni, és mivel tudunk súlyos ezreket spórolni egy fesztiválon.

Utazás:

A legkényelmesebb természetesen ha autóval levisz valamelyik haverunk, aztán beszállunk a költségekbe. A valóságban ilyenkor gyakran becsúsznak az utolsó pillanatban lemondott fuvarok, az extrém mértékben késve indulások, illetve a több órás cigiszünettel tarkított maratoni leutazások.

Éppen ezért lehet, hogy kényelmetlenebb, de valószínüleg biztosabb ha a vonatot választjuk. Egy Intercity járatra Budapest-Sopron útvonalon a teljes árú retúr jegy másod osztályon 9160 forint.  Viszont itt is van lehetőség kedvezményeket igénybevenni. Például a MÁV kedvezménnyel 33%-os kedvezményes jegyeket lehet igénybe venni, a teendő annyi, hogy a soproni jegypénztárban, vagy a fesztiválon le kell pecsételtetni a jegyet. Ára 6400 forint.

Ennél is nagyobb kedvezményt biztosít a naponta közlekedő Volt vonat, amire a jegyet a Volt fesztivál kiemelt jegyirodáiban lehet megvenni, vagy online, ára 3700 forint.

A pályaudvartól a fesztiválig legegyszerűbben a Tisza tranzit egy útra 400 forintba kerül, itt viszont előre megváltott bérletre van szükség, egy utas jegyek csak korlátozott számban állnak rendelkezésre.

A Kisalföld Volán által üzemeltetett buszok közül a 12V járat kimondottan fesztiváljárat, de az 1, 2, 12 jelzésű buszok is a Lővérekbe visznek a pályaudvartól. A jegy 350 forintba kerül.

Tehát utazás odafigyelés nélkül: 9960 forint

Kis odafigyeléssel: 4500 forint

Megtakarítás: 5460 forint

Szállás:

A szállások többsége Sopronban és környékén már hetekkel a Volt fesztivál kezdete előtt megtelik. Sok szállásadó és panziós már jó előre felkészül a Voltra speciális árazással ami az esetek többségében nem lélegzetelállító kedvezményt jelent, illetve sokszor a fesztivál időtartama alatt nem adnak ki szobákat napokra, csak a fesztivál egész időtartamára. Ennek ellenére is a fesztivál kezdete előtti napokban vagy a nagyobb sok csillagos hotelekben találhatóak esetleg szobák, vagy a diákszállásokon. A fesztiválon viszont ingyen lehet kempingezni, aminél nagyobb spórolást el sem tudunk képzelni, és ha csak egy napra érkeztünk, és bevállalósak vagyunk ki lehet bírni egy éjszakát bulizással, úgy is azért jöttünk.

Last minute szálloda: kb 12000 forint /éj/fő

Diákszállás: kb 4000- 6000 forint /éj/fő

Sátrazás: 0 forint

Étkezés:

Rengeteg fajta ételhez lehet hozzájutni a fesztivál területén, ennek köszönhetően a spórolási vágyunkat is ki lehet élni. Hamar el lehet csábulni egy-egy csülök, vagy grillezett hús láttán, ami a mérlegre pakolva már nagyon egyszerűen képes horrorisztikus árakat produkálni. Gondoljunk bele, a csülök ára 500 forint / 10 dkg, még a legnyomoroncabb csülök is nagyjából 40 dkg, tehát 2000 forintnál tartunk és kenyeret, valamint savanyúságot még nem is ettünk. Egy szimpla gyros is 1000 forint, viszont ha valaki viszonylag jól akar lakni, azt akár 1000 forint körül is megteheti. Megtalálható kint például a „Tömd magad hotdog” amit mindenki a Top 5 spórolási tippek között hoz fel, azzal az érvvel, hogy abból aztán nem lesz kispórolva semmi, mert úgy megtömhetjük saját kedvünk szerint, hogy bele se tudunk harapni. Ha nem gondolunk bele, hogy igazából annak örölünk, hogy hagymát és paradicsomot raktunk bele drágán, hanem elég a tudat, hogy mi aztán megtömtük, akkor máris elégedett jólakottságérzés tölthet el minket mindössze 700 forintért. Mások a pizzaszeletre esküsznek, minél vastagabb tészta annál jobb, mert az legalább eltölt. Ehhez 650 forintért hozzá lehet jutni. Végül de nem utolsó sorban ajánlják a lángost, ami szintén tömény, és hamar telít. A sajtos-tejfölös lángos 550 és 600 forint körül mozog. Ha több napot maradunk, akkor látogassunk ki Sopronba, és a városban együnk egy jót.

Italozás:

Itt a kicsit nehezebb spórolni, hiszen minden kocsmának ugyanaz a felhozatala, és az árak is. El kell dönteni mit szeretnénk. Persze leihatjuk magunkat a sárga földig Jim Beam colával is, amiből átlag három kell ahhoz, hogy kiüssük magunkat, vagy egy homokozó vödör méretű koktél 3200 forintért, amit jól megpakolnak jéggel, így súlya is van, és folyamatosan az az érzésünk, hogy ebben még mindig van, holott már csak a kiolvadt jeget szürcsölgetjük órák óta. Vagy vehetünk két Fényt, amitől a hatás garantált, mégis kevesebb pénzt költöttünk. A korsó sör mindenhol 450 forint, de borozhatunk is, itt is változó árakkal találkozunk, viszont vehetünk akár egy egész üveg bort is, amihez jóval kedvezőbb áron juthatunk hozzá mint ha kimérve vesszük. Egy üveg bor attól függ melyik pincészet standjához megyünk kb 2000 forint körül van,  illetve ha nagyon szeretnénk életkorunknak megfelelően csinálhatunk belőle boros kólát, de ha trendi fiatalok szeretnénk lenni, ott helyben elkészítik nekünk a rosé fröccsöt.

Jegy:

A jegyen nehéz spórolni ha utolsó pillanatban döntöttük el hogy kilátogatunk a fesztiválra. Nem ajánlatos kockáztatni a bejárat előtti jegyüzéreket, mert ha valamivel el tudjuk rontani az eddigi sprólást az az ha hamis jegyet veszünk közel teljes áron, majd utána egy valódit teljes áron. Ha valamiért csak későn érünk a fesztiválra, vagy mégis meg akarjuk hagyni a lehetőséget hogy olcsóbban bulizzunk, akkor válasszuk a perc alapú jegyet, mert azzal rosszul nem járhatunk. Maximum 500 forinttal fizetünk többet ha egész nap bentmaradunk, hiszen az elszámolásnak 11500 forint a maximuma, viszont ha nem egy egész napot vagyunk bent, akkor könnyen lehet hogy összességében kevesebbre jön ki.

A napijegy 10990 forintba kerül, ha percalapú jegyet vásárolunk akkor csúcsidőn kívül, hajnali egy és délutan hat között bruttó 30 forint/ perc, hattól, vagyis csúcsidőben 60 forint/ perc, és a számláló 11500 forintnál megáll. Egyébként arra oda kell figyelni, hogy ezt az összeget a rendszer a telefonunkról lefoglalja, majd ha nem kerül felhasználásra, tehát hamarabb kijössz a fesztiválról, akkor azonnal fel is oldja a fentmaradó részt. Elsőre talán bonyolultnak tűnik, de percalapú jegy konténernél nagyon segítőkészek, és mindent elmagyaráznak.