Új adó miatt költözhet a Coachella fesztivál

2012.07.04. 16:48
Az Index fesztiválblogja

1999 óta Indio városában rendezik meg az Egyesült Államok egyik legfontosabb zenei fesztiválját, a Coachellát. Most azonban új helyet nézhet magának a rendezvény, ugyanis a város vezetése új adókkal sújtaná őket, aminek köszönhetően 18 és 36 dollár közötti összeggel növekednének a jegyárak. Ha az adótervezetet megszavazzák, akkor a szervezők új helyszínt keresnek.

Select-2567

Indio városának egyik tanácsosa új adónemet vetne ki minden olyan belépőre, amely több mint 2500 ember befogadására alkalmas eseményekre szól. Sam Torres 5-10% közötti adót szeretne annak ellenére, hogy a városi tanács korábban elutasította a kérelmét. Emiatt a képviselő aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy novemberben népszavazáson dőljön el, akarják-e Indio lakói új adóval terhelni Amerika egyik legfontosabb zenei eseményét. Augusztus 10-ig legalább 2700 aláírást kell összegyűjtenie ehhez a több mint 76 ezres lélekszámú településtől. A férfi korábban kijelentette, hogy hajlandó véget vetni az aláírásgyűjtésnek, feltéve, ha őt is beveszik Coachella szervezőivel tárgyaló városi bizottságba.

A fesztivál lebonyolításáért felelős Goldenvoice első ember, Paul Tollett szerint már így is súlyos dollármilliókat szed be tőlük a város különböző adók ürügyén. Emiatt sok környékbeli város érdeklődik a vállalkozásuk iránt, így ha költöznie kell a Coachellának, biztos nem megy túl messzire. A másik fájó pont a főszervezőnek, hogy amíg több helyen egy ilyen státuszú rendezvénynek hosszú távú megállapodása van az otthonául szolgáló várossal, addig Indióval mindig évről-évre tárgyalóasztalhoz kell ülniük.

A Coachella az évek során szép lassan Amerika meghatározó kulturális eseménye lett, amely eklektikus és műfajokat áthidaló fellépőlistájáról lett híres. Emellett rengeteg nagy zenekar visszatérésének volt a színhelye, hiszen itt állt össze egy koncertre újra a Rage Against The Machie, a Jesus and Mary Chain vagy a Pavement. Tavaly két hét alatt több mint 80 ezer látogatója volt az eseménynek.