Nézze élőben a Nagyszínpadot!

2012.08.08. 16:30 Módosítva: 2012.08.09. 10:10
Az Index fesztiválblogja

Pár éve az Index elsőként tudósított online élőben a Szigetről. Miközben a nagy tévécsatornák műholdas kocsit béreltek, operatőrt, technikust, vágót, adásrendezőt, műsorvezetőt és az egészet körbevetették a biztonság kedvéért négy-öt őrző-védővel, mi egy mobilstickkel, laptoppal és házilag barkácsolt fejkamerával jártuk a poros utakat.

Azóta ugyebár rohanó világunk, meg az információs szupersztráda előzősávja, és az összes többi ilyen közhely: a lényeg, hogy rengeteg olyan szolgáltatás van, amivel ezt már bárki megteheti.

A Google azonban most gondolt egyet, és a Szigettel együttműködve túlszárnyalja a kereskedelmi televíziókat is, operatőrt és technikust béreltek, hogy tényleg megmutassák azt, amiért érdemes kimenni egy fesztiválra. És most itt nem a nagyszínpad melletti kocsma csaposlányának melleire gondolunk. Ez már nem a pixeles távolban vibráló koncertfények kora, itt már nem torzulnak majd horrorsikolyba a basszusok, és nem üvölt bele a felvételbe egy részeg csaj, hogy Szeretlek Placebo.

A YouTube élő közvetítésén a helyszínen több mint 60 ember dolgozik. Három színpadról három teljesen független stábbal összesen 14 kamerával közvetítenek HD-minőségben.  De a lejátszóban akár rosszabb képminőséget is be lehet állítani, ha valaki kihívásokkal küszködik a sávszélességet illetően. És ami a legfontosabb, a hang sztereó és kristálytiszta CD-minőségű.

 
A YouTube stábja már felkészült

A Sziget erre a célra felállított műszaki központjából optikai kábeleken továbbítják a jelet Londonba a YouTube nemzetközi központjába, vagyis a szakadás szinte kizárva, a hiba legfeljebb az Ön készülékében lehet. A YouTube-on tavaly 19 millióan nézték egy időben a Coldplay koncertjét, vagyis a rendszert alaposan letesztelték.

Ráadásul a Google és az Index együttműködésének hála, a Nagyszínpad műsorát az Indexről is elérheti majd a Sziget minden napján, így akár munkahelyen, otthon, a slozin, de akár a villamoson is hallgathatja akár Kornt, sőt még a Tankcsapdát is. Az Index mellett a két másik stream, vagy inkább csatorna  adását legfeljebb a YouTube-on érdemes keresni, vigyázat, ha máshol ilyesmit ígérnek, akkor az hamisítvány, mint a 25 ezer forintos Iphone5 a Váci utcában.

A YouTube a Nagyszínpad, az OTP Bank Világzenei Party Nagyszínpad és az A38 Színpad műsorából válogat a fesztivál végéig minden nap délután 3 órától késő éjszakáig, és olyan sztárokkal lehet majd látni élőben, mint a Placebo, a Korn, a SUM41, a Hurts, Sergent Garcia, a The Ting Tings, a Rotfront, vagy a  Deus. A magyarok közül pedig olyanok juthatnak el a világ bármely pontjára CD-minőségben, mint a Tankcsapda, a Paso vagy Yonderboi. Néhány közvetítést ismételhetnek is, hogy a fesztiválról a más időzónákban élők se maradjanak le. Meg hogy másnaposan, az irodában is meg lehessen nézni, hogy mire kellett volna elmenni, ha nem tart fel a csaposlány. Sőt a koncertek legjobb pillanatai pedig a fesztivál után még további három hónapig fent lesznek a YouTube csatornáján is.

Az Indexen pedig minden nap ajánlunk valami igazán érdekeset, hogy a sok órányi közvetítésfolyamban senki ne vesszen el.

Amit ma érdemes megnézni

Vagyis akkor öveket becsatolni, kapaszkodjon mindenki, amibe tud, a menet szerdán háromkor indul. Ma először is délután 4-től kezdődik a világzeneire igazolt Dubioza Kollektiv, ami a világzenei színpadon fellépő zenekarokra jellemző módon besorolhatatlan, de végig pörgős zenét ígér, de azért kicsit mondhatjuk rá, hogy balkan beat.

Mi itt az Indexen a Nagyszínpaddal és a Glasvegas-szal kezdünk. A skót zeneket egy időben nagyon közel állt hozzá, hogy elsőligás sztárzenekar legyen, de a második lemezükkel végül “csak” egy szerethető shoegaze-ből építkező gitárzenekarrá vedlettek vissza. Nézhetünk magyarokat is, mivel az A38 színpadról a Kerekes Bandet betyárkodhatjuk végig, ráadásul kapkodni kell, mert a világzenein már kezdődik is közben az Amsterdam Klezmer Band, amiről talán nem kell elmagyarázni, mit játszik.

Este 6-kor megtekinthető az új PJ Harveyként emlegetett Anna Calvi, akinek eddigi egyetlen lemeze nagyszerű koncertet ígér. Ha maradni akarunk a világzenénél, akkor a sokadjára itt koncertező Che Sudaka a program. Érdemes megnézni a szintipop újraéledésének talán legnagyobb nyertesét, a Hurtsöt, akik a tavalyi teltsátras koncertjük után idén már megkapták a nagyszínpadot, ahol amúgy nagy szomorkodás várható, hiszen utána ugyanitt tartják a Placebo nagyon sokadik magyarországi fellépését is. Itt amúgy arra is van esély, hogy az énekes szokásához híven beszól még Tarlós Istvánnak is. De ne rohanjunk előre, Brian Molko performansza előtt még hallgassuk meg a nemrég klubkoncerten is bizonyított, örök klasszikusnak tekinthető dEUS-t is, a világzenei vonalat pedig a mexikói ugrálós skat játszót Los de Abajóval zárhatjuk le.

Vagyis itt nálunk fél öttől a Glasvegast láthatják, utána háromnegyed nyolctól jön a Hurt és fél tíztől a Placebo. A többi zenekarral itt lehet találkozni.