A 20. Sziget legmenőbb napja

2012.08.10. 15:56
Az Index fesztiválblogja

Örülhet minden anglomán gitárbuzi, hiszen a Sziget pénteki napján az aktuális sztároktól kezdve a múlt legnagyobbján át egészen vájtfülű indie-sekig tart a mai napi fellépők listája. A legnagyobb számnak természetesen a Stone Roses visszatérése ígérkezik, de Nagy-Britannia két legtehetségesebb rockzenekara is fellép, a művészien cipőbámulós The xx illetve a művészkedést messziről kerülő The Vaccines. Lesz még Wild Beasts is azoknak, akik valami egészen különleges élményre vágynak, akik pedig nagy ívben tesz a brit gitáriskolára, azokat várja az Aréna egy kiadós techno veretésre a The Adventtel és Adam Beyerrel.

Az idei Sziget vitán felül legnagyobb durranása a Stone Roses koncertje lesz, ahol britpop egyik legmeghatározóbb zenekarának visszatérését láthatja a fesztiválközönség. 1996-ban már zenéltek a Szigeten, de akkor már John Squire és Reni nélkül, két hónap múlva pedig fel is oszlottak. Idén azonban ismét összeálltak egy nagy visszatérő turnéra, hogy megmutassák, ki is volt az igazi telepi proli a Gallagherek előtt. Ugyanis a Stone Roses sokáig azt a célt tűzte ki maga elé, hogy nagyobbak lesznek, mint a Beatles, és úton-útfélen azt hangoztatták, hogy ezek a röhejes ruhás manchesteri gyerekek majd hogyan söpörnek le mindenkit. Igaz, ehhez kellett a bemutatkozó album 1989-ben, aminek köszönhetően máig hatalmas kultstátusza van az együttesnek Nagy-Britanniában és világszerte. Aztán a hirtelen jött dicsőség hamar a tagok fejébe szállt és a második lemez körüli görcsölés szép lassan odáig fajult, hogy 1996-ban feloszlottak. Most viszont itt vannak ismét és remélhetőleg otthon hagyják a hat számmal nagyobb ingre húzott halászsapkáikat.

A The xx most először látogat el Magyarországra, hogy a Sziget nagyszínpadát másfél órára melankóliával töltsék meg. Az indie pop formáció 2009-ben robbant be a köztudatba bemutatkozó lemezével, amivel az összes fontosabb zenei elismerést bezsebelték. A legnagyobb erényük kétségtelenül az, hogy az alapvetően szolid, cipőbámulós dalokhoz olyan jó érzékkel nyúltak, hogy bárki számára befogadható legyen, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a létező összes daluk szerepelt már valamilyen filmben, sorozatban, videojátékban. A zenekar egyébként biztosan készül meglepetésekkel is, mert szeptemberben jelenik meg a Coexist, az xx várva várt második nagylemeze, amiről garantáltan hallhat a szigetes közönség is dalokat.

Ha már új lemezek, akkor mindenképpen érdemes megemlíteni a Vaccines fellépését, akiknek szintén szeptemberben jön ki a második nagylemeze, az óriási sikert arató bemutatkozásuk után. Stílusukat tekintve egy popos poszt-punk zenekar, ahol Justin Young frontember hangja gondoskodik arról, hogy a feszes tempó mellett a fülbemászó refrének is helyet kapjanak. Az új nagylemezről már több dal is megjelent és a korábbi, valamivel komolyabb hangulat helyett sokkal felszabadult anyagot készít az együttes. Élőben kifejezetten szórakoztatóak és a mostani brit gitárzenében kevés fontosabb feltörekvő együttes van rajtuk kívül, szóval több okból is kötelezőnek tűnik a nagyszínpados fellépésük.

Továbbra is megmaradva a gitároknál, érdemes megemlíteni a Wild Beasts koncertjét az A38-on. A négyfős együttes indie pop zenéjét rengeteg kísérletezéssel díszíti és a zsáner egy legalulértékeltebb zenekara, akik 2008 óta három nagylemezt jelentettek meg. A művésziesség mellett komoly szerepe van a humornak is zenéjükben ezzel igazi elvont bohémok hatását keltve a kimért indie fiúcsapatok kategóriájában. A Wild Beasts 2006-ban kezdett ismert lenni a lenyűgöző dalcímű Brave Bulging Buoyant Clarvoyantsszel, de a nagy áttörés továbbra sem jött össze nekik, a tömegfogyasztásra egyébként teljesen alkalmatlan szerzeményeikkel.

Hogy az éjszakai veretésre vágyók se maradjanak adrenalin-emelkedés nélkül, azoknak érdemes lesz elnézni az Arénába, ahol az este a techno jegyében telik majd, köszönhetően a svéd Adam Beyernek és a The Adventnek, aki live settel érkezik, méghozzá párosban a portugál Industrialyzerrel. Előbbi két éve a Szigeten hatalmas bulit csinált, köszönhetően a négynegyedes zenéktől ódzkodóknak is könnyen befogadható minimal technójával, utóbbi pedig a műfaj egyik legnagyobb neve, aki – még annak idején párosban Colin McBeannel – a '90-es évek elejétől kezdve nagyban meghatározták a műfaj fejlődését.