Magyarország legjobb fesztiválja

2012.08.15. 13:58 Módosítva: 2012.08.15. 14:49
Az Index fesztiválblogja

A cím egyáltalán nem túlzó. A Mátrafüred-Sástón augusztus 17-én már negyedjére startoló Fekete Zaj üde színfolt a Magyarországon az utóbbi években tobzódó fesztiválipar rendezvényei közt. Egy olyan fesztiválról beszélünk, ahol barátságosan megfér egymás mellett a metál, a trance, a dark rock és a többi, jellemzően rétegműfaj, ráadásul Magyarország egyik legszebb helyén rendezik.

Az idei Fekete Zaj augusztus 17-én pénteken startol, és a hétfői munkaszüneti nap miatt 19-én, vasárnap ér véget. Az első nap húzóneve – túl a jó néhány hazai formáción, többek közt a psychobillyben utazó Yellow Spotson, a Volkova Sistersen, illetve Magyarország egyértelműen legviccesebb hobbizenekarán, a Timur Lenken – a szigorú Skinny Puppy-diétán élő mexikói indusztriál-legenda, a Hocico, akik tudtommal még Magyarország közelébe sem jutottak eddig. Játszik még a dark trance-vonalon szintén kultikusnak számító német Xenomorph, illetve fellép a Mayhemből, a Sunn0)))-ból és még hatezer más zenekarból ismert hazánkfia, Csihar Attila is a Void Ov Voices nevű projectjével. Utóbbiról azt érdemes tudni, hogy a rendkívül extrém hanggal bíró emberünk ezeken a koncerteken egyedül, illetve néhány effektpedállal és egy looperrel áll ki a színpadra, a saját énekéből készít sávokat, és ezeket keveri-effektezi rommá. A végeredmény nagyjából olyan, mintha egy acapella Sunn0)))-t hallanánk.

Szombaton először is a F.O. Systemből, illetve a Sex Actionből is ismert Mátyás Attila saját zenekarának a koncertjét érdemes megnézni. A budapesti hipsztervonalon mozgó arcoknak a The Trousers, illetve a Hangmás lehet érdekes, a kicsit elborultabbaknak pedig a nemrég egy egészen használható új lemezzel jelentkező Képzelt Város. A nap főzenekara viszont egyértelműen a pár éve Vágtázó Életerő néven újáalakult VHK, akiknek idén nyáron is ez az egyetlen fesztiválfellépésük, és 2009-ben is csak a Fekete Zajon játszottak.

Az utolsó nap legfontosabb fellépője egyértelműen a black metálból indult izlandi Sólstafir, akik a tavalyi év egyik legjobb rocklemezét szállították le a dupla Svartir Sandar képében. A magyarok közül fellép többek közt a poszt-rock stílust veszettül tagadó, amúgy új lemezen melózó Pozvakowski, Magyarország legjobb stonerbrigádja, a Shapat Terror, illetve a Fonogram-díjas Ozone Mama is. A kevéssé ismert, ám annál zseniálisabb külföldi zenekarok közül pedig itt lesz a brit-norvég Hexvessel, amiben black metálból szökött zenészek játszanak súlyos, sötét, akusztikus alapú folkzene-szerűséget.

Részletes program, jegyek, utazási és szállásinfó a fesztivál honlapján.