Magabiztos mészárlás

2012.08.20. 11:51 Módosítva: 2012.08.20. 12:00
Az Index fesztiválblogja

A Fekete Zaj fesztivál második napján a budapesti klubokban egyre népszerűbb poszt-rock Képzelt Város a legkisebb színpadon játszott, amit színpadnak nevezni talán túlzás is, hiszen egy tetővel fedett betondobogóról beszélünk. Vagy a kis hely tett jót a zenekarnak, vagy az elmúlt egy évben szereztek maguknak komolyabb koncertrutint, de a nemrég egy egészen jól sikerült lemezt összerántó Képzelt Város nagyságrendekkel jobban működött élőben, mint tavaly ugyanitt egy nagyobb színpadon. Ugyan a zenészek még mindig kissé befelé fordulva játszanak, mintha csak a próbateremben jammelnének, a tavaly még erősen széteső produkcióból egy magabiztos, erőteljes előadás lett.

A szombati nap főzenekaraként a nagyszínpadon játszó Vágtázó Életerő (a továbbiakban VHK) ugyan az év elején tragikus körülmények közt elvesztette üstdobosát, Balatoni Bolit, mégsem merült fel bennük a zenekar leállítása. A VHK ugyan nem koncertezik sokat: a zenekarnak ez volt az idei egyetlen fesztiválfellépése, és erre becsülettel készültek is, a szokásos, két óra körüli játékidőből itt sem adtak lejjebb.

Ugyan a Boli helyére bevett új ütőhangszeres még mindig nem tud koncerten annyira felpörögni, mint a zenekar többi tagja, ebben a fellépésben még akkor is nehéz volt hibát találni, ha néha kicsit túl soknak tűnt koncert közben a dobolós-gitárjgerjesztős, visszafogott témázgatás, ami néha azért megtörte az előadás lendületét. Amikor viszont belelendültek a kíméletlenül lüktető tempókra és disszonanciába hajló gitározásra épülő régi dalokra, akkor sokadjára is muszáj volt kalapot emelni a zenekar intenzitása előtt, hiszen olyan kirobbanó energiával játszottak, különös tekintettel Grandpierre Attila énekesre, aki hatvan fölött is képes végigcsinálni egy komplett tízpróbát a színpadon, síkfutással és távolugrással súlyosbítva - amit manapság ritkán látni. A VHK tehát a történtek ellenére jó formában van: a decemberi Pecsás konertjüket, ahol a szintén legendás F.O Systemmel játszanak együtt, nem lesz érdemes kihagyni.