A Mikulás és Chewbacca házassága a SZIN-en

2012.08.26. 16:20 Módosítva: 2012.08.28. 00:08
Az Index fesztiválblogja

Az idei SZIN-en az utolsó napot nevezték ki a szervezők a legzöldebb napnak. Két programot is szerveztek a környezettudatosság jegyében, az egyik a SZIN Zöld dizájn volt, a másik pedig a ReRobot Race. A dizájn részét Ördög Nóra vezényelte le, a robotversenyt Németh Juci, akit a Nemjuciból ismerhetünk.

A ReRobot Race győztese és a robot készítője
A ReRobot Race győztese és a robot készítője
Fotó: partyponty.hu

Szombaton délután egy órakor a tűző napon rendezték meg a dizájnbemutatót és versenyt. A versenyen az a 20 szerencsés pályázó vehetett részt, akik fenn maradtak a szervezők zsűrijének rostáján, és az újrahasznosítás jegyében terveztek kiegészítőket, ékszereket. A SZIN egyik szervezője elmondta, hogy augusztus elején hirdették meg a pályázatot. A hívószó természetesen a környezettudatosság és az ingyen fesztiválbérlet volt, így elég sokan pályáztak újrahasznosított ékszerekkel, kiegészítőkkel. Maga a bemutató nem tartott sokáig, amiért mindenki hálás volt, tekintve, hogy a 40 fokos hőségben az embernek nem az a legnagyobb baja, hogy lásson egy fából készült nyakláncot, vagy éppen egy drótból készült napszemüveget. Ám így is elég sokan voltak kíváncsiak a bemutatóra, ami nem is olyan nagy csoda, hiszen Szeged Szépei öltötték magukra az újrahasznosított kiegészítőket, akik fehér SZIN-es egyenpólóban igen kellemes látványt nyújtottak a tűző napon. A versenyt végül a 21 éves Szabó Lilla nyerte meg papírból készült nyakláncával. Lilla nagyon örült a győzelemnek, nem gondolta volna, hogy Ördög Nóra őt ajándékozza meg az első helyzettnek járó biciklibelsőből készült dizájnertáskával és pénztárcával.

Ördög Nóra Szeged Szépeinek koszorújában
Ördög Nóra Szeged Szépeinek koszorújában
Fotó: partyponty.hu

A programért felelős szervező elmondta, hogy nagyon szeretnék, ha hagyománnyá válna a SZIN Zöld dizájn, ami azért is jó, mert így megmutathatják a tehetséges fiatalok magukat és munkáikat, továbbá a pályázatban lefektetett feltételekhez hűen alapvetően zöld szemüvegen keresztül nézik a világot, ha csak arra a rövid időre is, amíg az adott kiegészítőt elkészítik. Sok kicsit sokra megy. A program végén workshopon vehettek részt azok, akik nem hülyültek meg a melegtől, és regenerálódott már a szervezetük az éjszakai bulizás után.

A divat után következtek a robotok. A ReRobot Race-re 17 pályázó küldte be jelentkezését, csaknem mindannyian meg is jelentek a versenyen. Ahogyan Németh Juci is elmondta, nem teljesen tudta, hogy mire számítson, amikor felkérték, vállalja el a háziasszony szerepét a versenyen, mi sem tudtuk pontosan milyen robotok is fognak versenyezni egymással. Két robot sajnos nem tudott eljönni a SZIN-re, az egyikük azért, mert ha megmozdították, szétesett, a másik pedig azért, mert 80 kg-t nyom. Akik mégis elhozták otthon barkácsolt, újrahasznosított elemekből felépített robotjukat, azok közül mindenki kitett magáért. Volt ott robot Nyan cat Whiskas-os termékből kivágott cicafejjel és karton papír szivárvány farokkal, de a személyes kedvencem az a robot volt, ami egy távirányítású autóból összetákolt kis szekér volt, amit egy kék unikornis húzott, és a szekérben a friss házas Chewbacca és a Mikulás ült, maguk után vonszolva 3 üres energiaitalos dobozt.

ReRobot gyorsulási verseny
ReRobot gyorsulási verseny
Fotó: partyponty.hu

Ám a gyorsulási versenyen sajnos épp Chewbaccaék okoztak a legnagyobb felfordulást, ugyanis a boldog pár nem tudott egyenesen menni, így több robottársától elvéve az esélyt a győzelemhez. A leggyorsabb robot Bob volt, aki szintén egy távirányítású kisautó romjaiból készült, szerves alkotórésze volt egy zsepis doboz és egy felmosórongy.  Ahogyan azt a főszervező is elmondta, idén nem terveztek faölelést, helyette szervezték meg a ReRobot Race-t, ezzel is igyekeztek erősíteni a zöld szemléletet, és megjutalmazni azokat egy-egy fesztiválbérlettel, akik elkészítették a pályázat feltételeinek megfelelően újrahasznosított anyagokból a robotokat. Igaz, hogy csupán 17 csapat nevezett be a versenyre, mégis bátran mondhatjuk, hogy ez volt a legizgalmasabb zöld program a SZIN-en, mindenki jókat nevetett a robotkreációkon, a gyorsulási verseny bakijain. Az alábbi videó a Zöld Nap programjait foglalja össze.