Utolsó pillanatban engedélyezték Ozorát

2013.08.06. 18:14 Módosítva: 2013.08.06. 20:44
Az Index fesztiválblogja

A Fejér Megyei Kormányhivatal másodfokon engedélyezte az Ozora fesztivál megrendezését. Ezzel a Fejér Megyei Kormányhivatal – a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság egyedi feltételek teljesítéséhez kötött hozzájárulása mellett – megváltoztatta a jegyző első fokon hozott határozatát és a kérelemben foglaltak szerint engedélyezte, hogy elkezdődhessen a fesztivál.

Nem tettek semmit

A rendezvény sajtófőnöke, Molnár Ádám az Indexnek elmondta, hogy nem tudják, végül miért változott meg a hatóság álláspontja. Ők annyit tettek, hogy a 80 fős biztonsági személyzet létszámát 100-ra növelték, amit nem nevezett jelentős erősítésnek.

Molnár nem értette a hatóság azon kifogását, hogy a területet nem vették körbe kerítéssel. ezen nem is változtattak, mondván arra nincs lehetőségük, hogy bekerítsenek egy 80 hektáros területet.

Vajon valóban a fesztivál tulajdonosai közti ellentétek vezettek oda, hogy váratlanul nem kapott engedélyt az évek óta bejáratott fesztivál, ahogy azt lapunknak említették, kérdeztük. A sajtós nem akarta kommentálni az értesüléseinket, szerinte ez ugyanúgy az urban legend kategóriájába tartozik, mint az, hogy Gerendai Károly gördített akadályokat a nyitás elé, hogy így nyerjen újabb vendégeket a Szigetre.

A fesztivál a meghirdetett időpontban elkezdődhetett, első fellépő az ozorai asszonykórus volt.

Az előző részek tartalmából

Az Index a helyszínen úgy értesült, hogy a szervezők mindenképp megtartották volna az Ozora fesztivált. Mivel a fesztivál egy magánterületen van, így a tulajdonosok és a szervezők klubot alakítanak, a fesztiválra érkezők pedig az egyesület tagjaivá válnak, így jogszerűen tartózkodnak majd a helyszínen, magyarázták.

Mint ismert, a múlt héten kiderült, hogy a rendőrség nem támogatja az ozorai fesztivál megrendezését, és emiatt az illetékes jegyző nem adhatott rá engedélyt.

A szervezők szombat hajnalban közölték az MTI-vel, hogy a sárbogárdi rendőrkapitány pénteken olyan szakhatósági állásfoglalást hozott, amely szerint a rendezvény biztosítási tervének hiányosságaira hivatkozva a fesztivál megtartását nem támogatja. Ezek alapján Mezőszilasi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője hétfő délelőtti határozatában nem adott engedélyt a rendezvény megtartására.

A FMRF sajtóreferense kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy három nap alatt összesen 45 külföldi állampolgárt állítottak elő és indítottak ellenük büntetőeljárást kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt.

A szervezők fellebbeztek a döntés ellen, amit a jegyző hétfő délután felterjesztett a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz.

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője korábban felajánlotta, hogy ha az Ozora fesztivált mégsem tudják megtartani, akkor buszokkal szállítanák át a résztvevőket a hajógyári szigetre. Ozora főszervezője megköszönte a lehetőséget, de elutasította az ajánlatot.

Mindenkit átvizsgáltak a hétvégén a rendőrök az Ozora fesztiválnál. Az oda vezető úton legalább 20 rendőr igazoltatja az autósokat.

A Tolna megyei Ozorához közeli Dádpusztán 1999-ben tartották az első fesztivált, amelyet 2005 óta minden évben megrendeztek O.Z.O.R.A. néven.