A zöld lézer megölte a koncerteket

2013.08.12. 14:04
65 hozzászólás

Persze lehet itt szidni Gerendai Károlyt, hogy mégis miért így néz ki a Sziget 2013-as lineupja, de az az igazság, hogy tökre igaza van. Nem kulturális miniszter ő, neki és stábjának annyit kell megteremtenie, hogy legyen pár zajforrás, ami odavonzza az embereket vedelni a 640 forintos Drehert. Az, hogy ezt leginkább Prodigyvel és társaival lehet Magyarországon elérni, nem az ő hibája.

Ennek a vonalnak az egyértelmű csúcsa az eddig a Balaton Sound rezidens DJ-jeként működő David Guetta zárónapos fellépése. Ezzel Gerendai gyorsan le is mosta magáról, hogy külföldieknek szervez fesztivált, hiszen David Guetta ilyen pozícióba helyezése tényleg hungarikum. Mivel azért tényleg mindenki kinevette volna, ha Guetta csak úgy DJ-zik egyet a Sziget nagyszínpadán, ezért jött a nagy ötlet: itt akkora show lesz, hogy eszébe sem jut senkinek azon rinyálni, hogy már az ország legnagyobb fesztiválján is az a főattrakció, hogy egy nyeszlett figura nyomkodja a playt egy pult mögött!

Nem is DJ-szett vagy koncert ez, hanem END SHOW, annyi füstgéppel és lézerrel, amitől mindenki befogja a száját és átszellemült arccal néz, mint augusztus 20-án. Még az összeg is nyilvános: a gázsin kívül 200 ezer dollárt, azaz úgy 44 millió forintot költöttek a műsorra. 44 millió forintnyi füst, zöld lézer, szalagok és konfetti, hát mitől jönne izgalmi állapotba a Hajógyári, ha nem ettől? Maximum attól még, hogy a színpad tetején is voltak tűzcsóvák!

Nos, az ötlet jónak bizonyult, David Guetta teljesen megtöltötte a nagyszínpad előtti teret, a zöld lézer pedig megölte a rendes koncert iránti igényt. Végül még én is megértettem, hogy hülyeség szembeszélben pisálni, és jó koncertek után sóvárogni. Lehet az előzőleg fellépő Franz Ferdinandnak akármilyen örökérvényű slágere, lehet Damon Albarn bármilyen király frontember, Nick Cave is benedvesítheti a világ összes nőjének bugyiját, akkor sem tudnak versenyezni valakivel, aki bárki dalát le tudja játszani stúdióminőségben, miközben valamelyik csicskása megnyom egy gombot, és olyan nagyszabású End Show-vá alakul a pár éve még maximum a Party Arénába éjjel 2-kor jutó prosztóhouse-buli, amilyet még a világ nem látott.

Guetta Titaniummal, Avicii-dallal és egyéb klasszikusokkal súlyosbított mini-balatonsoundja remélem, megadja az első lökést a minőségi fesztiválozás felé. Végre jussanak a DJ-k a társadalmi támogatottságuknak megfelelő helyre, ezért jövőre legyen Steve Aoki is a nagyszínpadon, David Guetta kapjon egy saját napot, Skrillex toljon oda pár dropot szombat este, a felvezetők pedig végre ne ezek a fiszfasz senkiházi népek legyenek már, amikor itt áll sorban a fellépésekre bármikor kapható DJ Kühl, Pöli, Budai, Zsiros vagy akár Bárány! Szerintem még arra is simán van esély, hogy a Hajógyári többi szórakozóhelye is a fesztivál részévé váljon, és akkor nem kell vacakolni a sok sátorral, a K-hídhoz pedig elég betenni egy nagy pörgő reflektort (vidéki nevén: csalogatót). Aki meg mindenféle zenekarokat akar látni, az menjen egy olyan ország olyan fesztiváljára, ahol erre van igény.

A Sziget végére mindenki megőrült