Kezdődik Budapest elfoglalása

2014.05.29. 13:26
Az Index fesztiválblogja

Elkezdődött az első Budapest Essentials fesztivál, aminek keretében annyi program és különböző akció lesz a városban, hogy feltétlenül úgy érezzük, érdemes kicsit segítenünk abban, miket érdemes a fesztivál négy napján feltétlenül megnézni. Csütörtökkel kezdjük.

Nabiha, The Biebers @ Akvárium

Dániában nagyon értenek az okos popzenéhez, Nabiha Bensoudát pedig nyugodtan lehetne akár a skandináv Kelisnek is hívni. Ráadásul a Puskás testvérek által alapított Biebers lesz a zenekar, akik tavaly megírták a nyár egyik legnagyobb slágerét.

Herbaliser DJ-szet, Tilos Selection @ Fogasház

A brit hiphop egyik nagy klasszikusa az Herbaliser, akik már nagyon korán felfedezték, hogy a '90-es évek rapzenéjének nem feltétlenül kell egy kaptafára készülő, unalomig ismételt beatekre épülnie. A kultikus Ninja Tune kiadónál rengeteg zenét megjelentető produkció garantáltan olyan szettel jön, amihez itthon tényleg csak a Tilos rádiós kollektíva képes bemelegíteni a mára a korai Szimpla pezsgését idéző Fogasház közönségét.

The Jillionaire, Dizzy Bell, BA10 @ Corvintető

A Diplo által alapított Major Lazer projekt egyik producere szólóban érkezik a budapesti törtütem-központba, hogy atomjaira tépje a Corvintetőt a moombahcore, electro, és más egyéb basszusnehéz műfajokból építkező szettjével. Csatlakozik még az osztrák Dizzy Bell, illetve a magyar BA10. Akiknek pénteken dolgozni kell menni, még időben jelentsenek beteget.

Free Walking Tour @ Design Terminál

Idegenvezetés másként, gyalog, zsidó és kommunista témákat bemutatva lehet megismerni Budapest történelmét, amiért még csak konkrét árat sem kell fizetni, minden résztvevő akkora összeggel honorálja a túrát, amekkorával szeretné.

Special Tobe at Night/Ezüstánc @ Tobe Gallery

Este héttől Popova Aleszja Kossuth-díjas balettművész tart a Tobe Galleryben különleges tárlatvezetést Csillag Pál Ezüstánc című fotókiállításán, amelyen táncosokat ábrázoló, de nem feltétlenül a táncolásról szóló képeket lehet megtekinteni.

Szputnyik Hajózási Társaság: Párnaember @ Jurányi

Martin McDonagh darabja egy elképzelt diktatúráról szól egy fiktív városban, amiben különböző gyilkosságokra próbálnak fényt deríteni a szabályokat felrúgó, mentális és fizikai kínzás alkalmazó nyomozók.

Időcsapda @ el Rapido

Két hungarikum egy helyen, szabadulós játék Budapest legkirályabb mexikói romkocsma-grilljében, ahol minden bizonnyal a város legnagyobb tequilaválasztéka található. A jelentkezőknek egy órája van kiszabadulni az el Rapidóból, bár ez a megfelelő mennyiségű tequila után szabadulós játék nélkül sem feltétlenül egyszerű feladat.

Café Amsterdam @ Brody Studios

A Holland Irodalmi Alapítvány, a Crossing Borders Fesztivál és a Brody Studios közös rendezvénye. Este hét és tizenegy között külföldi bestseller szerzőkkel, zenészekkel, művészekkel, regényírókkal vagy professzorokkal lesznek beszélgetések, nyilvános viták és interjúk. A kizárólag klubtagságival látogatható Brody Studios most mindenki számára nyitva lesz.

Lava Lava, Bin-Jip @ Gozsdu Sky Terasz

Megnyílik Budapest legújabb tetőtéri helye, az egyébként is rendívül forgalmas Gozsdu Udvarban. A tökéletes kilátáshoz a Lava Lava DJ-kollektíva adja meg az alaphangot délutántól, majd a Bin-Jip folytatja a pop-up bulit éjszaka.