Miért a Fishing on Orfű a legjobb fesztivál?

2014.06.17. 10:53
Az Index fesztiválblogja

Az egyik legfiatalabb zenei fesztiválnak számít, mégis a Fishing on Orfű pár év alatt élérte azt a különleges státuszt, amire a nyári szezon többi, jórészt leginkább egymásra hasonlító szereplője továbbra sem képes. Ma már egyértelmű, hogy Lovasi Andrásék fesztiválja tölti be azt az űrt a hazai könnyűzenei rendezvények terén, amit a Volt, Sound, Sziget már rég túlnőttek. Kicsi, szerethető, élhető. És még néhány ok, hogy miért szeretjük annyira a Fishing on Orfűt. (A ProArt 2013-as felmérése szerint is a Fishing on Orfű a legjobb fesztivál, erről itt írtunk bővebben)

Helyszín

A fesztiválok esetebén a helyszínválasztás általában nincs nagyon túlbonyolítva, vagy erdős területen, vagy vízpartos részen, esetleg egy hatalmas pusztán szokták felhúzni a többszínpados rendezvényeket, de a Fishingnek még ebben is szerencséje van: egyszerre van tópartja és erdős része. Nappal klasszul lehet fürdőzni a Pécsi-tóban, éjszaka el lehet bújni valamelyik nagy fa alatt a Mecsek tövében. A színpadok elhelyezkedése pedig különösen kellemes látvány, a nagyszínpad például egy emelkedő alján van, vagyis egyáltalán nem gond, ha valaki nagyon hátul áll, mert így is kiválóan rálát a fellépőkre. A zenészeknek pedig különösen nagy élmény a szép lassan föléjük tornyosuló közönség látványa.

Fellépők

Kicsik, akikre érdemes idén figyelni

- Uzipov
- Képzelt Város
- Kamikaze Scotsmen
- Néhai Bárány
- Run Over Dogs
- Meztelen Diplomaták
- Junkie Jack Flash

Az alterfeszt sokak számára kifejezetten taszítónak hangozhat, de indie fesztiválnak mégsem hívhatjuk, hiszen annak is egészen más értelme van itthon. Abban feltétlenül alter ("indie"), hogy a többi regionális fesztivállal szemben nem kizárólag a hazai szinten húzónévnek számító előadóknak ad helyet, hanem olyan feltörekvő, tehetséges zenekaroknak is, akiknek sokszor ez az egyetlen fesztiválfellépésük az évben, köztük rengeteg olyan budapesti együttes, aki kizárólag itt mutatkozhat be nem fővárosi közönség előtt. Mivel a szervezők maguk is zenészek, ezért jóval nagyobb eséllyel választják az értéket a mérték helyett. Ráadásul rengeteg előadó/együttes különleges show-val készül, tavaly Pálinkás Tamás Tej-frontember például különleges falu rave bulit adott, rengeteg zenekar játszott egymásután Kispál-számokat, idén pedig egy-egy koncertre visszatér a Kispál és a Borz, az annabarbi, illetve extra előadással készül a Soerii & Poolek.

Programok

A koncerteken kívül még bőven akad program, méghozzá nem a szokásos szponzorbohóckodás, amikor egy kvíz kitöltéséért felfújható anyámkínját kapnak a bulizók. Lesz ismét Hosszúlépés Fröccstúra, hogy megismerjük a környék gasztronómiáját és fröccseit, Statikus Sörtúra a magyarhertelendi sörmanufaktúrában. A környék megismerésében kerékpáros, gyalogos és lovas túra is segít, természetesen a horgászverseny sem maradhat el, ha már Fishing on Orfű a fesztivál neve. Méltatlanul elfeledett esemény a kispályás focibajnokság is, ami bántóan hiányzik a fesztiválok programjaiból.

Közönség

Személyes preferencia kérdés, hogy ki milyen közegben szereti elengedni magát, azonban azt könnyen ki lehet jelenteni, hogy a Fishing magasan az egyik legbékésebb, legcsaládiasabb fesztivál. Pécsről, a magyar Nashville-ből, és környékérő ide sereglő fesztiválozók mellett főleg olyanok jönnek az ország különböző pontjairól, akiket legalább annyira érdekelnek a hazai fellépők, mint a minőségi lerészegedés. Persze, el lehetne az egészet intézni azzal, hogy tarisznyás bölcsészek everywhere, de az kétségtelen, hogy jóval kisebb arányban látni öntudatlanul a saját hányásában fekvő fiatalokat, mint más fesztiválokon. És persze fontos megjegyezni, hogy a zenészek is imádják az eseményt.

Zenészek

A nyári fellépésdömpingben viszonylag ritka, hogy az előadók hosszabb időt töltsenek a fesztiválokon, a Fishingen viszont ez teljesen másként van. Rengeteg zenekar jön akár egész hétre, hogy a saját koncertjei mellett bulizzon is, illetve ad hoc feltűnjön mások fellépésén a színpadon. Tavaly például a Soerii & Poolek egy egész kis házi ministúdióval érkezett Orfűre, hogy a helyszínen vegyék fel Halott Pénzzel és Papp Szabi Supernem-énekessel ezt a dalt.

  

Képtelenség úgy végigsétálni a helyszínen, hogy ne botolnánk bele ilyen-olyan zenekarok tagjaiba, akik ugyanúgy fesztiváloznak, mint azok az emberek, akik miattuk jöttek ide. Ez adja meg a Fishing felettébb intim atmoszféráját, pláne, hogy nem rohad mindenki a backstage-ben meg a VIP-szektorokban, ahogyan az a többi fesztiválon szokás. A 2013-as Kispál-napnál ezt semmi sem bizonyította jobban, hiszen több tucat, mindenféle zenész egy helyen ünnepelte Lovasiékat, és kicsit olyan érzése volt az embernek, mintha a kis magyar Grammy afterpartyján lenne, amit szerencsére nem Jeszenszky Zsolték szerveztek.

A Fishing on Orfű fesztiválra elővételben elkelt minden jegy, ami azt jelenti, hogy a helyszínen sem lehet már jegyet (bérletet, napijegyet, sátorjegyet, stb) venni, ahogyan egyébként dohányárut sem, ugyanis a fesztivál területén nem lesz dohánybolt