Helló, Zamárdi! Szervusz, prémiumbulizás!

2014.07.10. 08:58
Az Index fesztiválblogja

Ugyan már tegnap megjelentek az első tűsarkús lányok és görögdinnyét cipelő fiúk a Balaton Soundon, csak ma kezdődik el igazán a prémiumfesztivál. Az első napon Britney Spears kedvenc ikerlányaival, slágeres drum and bass-szel, a brit house kihagyhatatlan ifjú hőseivel és a chilei minimálistennel dördül el a startpisztoly.

Nervo @ Nagyszínpad, 17:30

„Popdalszerzők és klubfüggők vagyunk” – vallják magukról az életvidám Nervo nővérek. Az ausztrál ikerpár, azaz Miriam és Olivia, modellként kezdte karrierjét – csupán tizenhat évesek voltak, amikor felfigyelt rájuk az egyik ügynökség –, ám kis idő után végül inkább a zene mellett kötelezték el magukat. A lányok olyan világhírű női előadóknak dolgoztak már alá, mint Kesha, Kylie Minogue, Sophie Ellis-Bextor és a Pussycat Dolls, alig pár éve pedig Britney Spears és Nicki Minaj oldalán turnézhatták körbe a világot. Remixelték többek között Cyndi Lauper, Beyoncé és Katy Perry egy-egy dalát is, ám a Nervo testvérek a férfiaknak sem mondanak nemet: Armin van Buurennel és Nicky Romeróval is együttműködtek már. Sőt, társszerzői voltak David Guetta Grammy-díjas, When Love Takes Over című dalának is, amelyben a Destiny's Childból ismert Kelly Rowland énekelt.

„Nagyszerűek ezek a lányok, imádom őket!” – nyilatkozta róluk Steve Aoki. Miriam és Olivia pedig nemcsak a színpadon, hanem a való életben is remekül tud együttműködni. Saját bevallásuk szerint még férfiakon sem vesztek össze sosem: Mimnek az olyan srácok tetszenek, akikre régen Liv bukott, Livnek pedig azok tetszenek, akik korábban Mimnek jöttek be.

Rudimental @ Jäger Aréna, 23:00

A tavalyi Pannónia Fesztiválon már fellépett a kelet-londoni Rudimental, ami a kvázi-ismeretlenségből küzdötte fel magát a brit dubstep és/vagy drum and bass színtér élvonalába. A hirtelen jött sikert természetesen egy gigasláger készítette elő: a John Newmannel közösen készített Feel The Love nemcsak 2012 nyarának, hanem egyúttal a londoni olimpiának is az egyik legnépszerűbb dallámává vált. Tavaly már Mercury-díjra és az MTV Europe Music Awards két kategóriájában is jelölték, ám ezek közül végül egyiket sem nyerték meg. Első nagylemezüket azonban a legjobb albumnak választották a 2013-as Mobo Awardson, a Waiting All Night című dalukat pedig az év legjobb számának ítélték az idei Brit Awardson.

A multikulti közegben nevelkedett és a rave-korszakban felnőtt kvartett tagjai számára egyaránt fontos ihletforrás például Roni Size, a Prodigy, a Massive Attack, Marvin Gaye és James Brown is. „Főleg innen jön az inspiráció ahhoz, hogy ne csupán egyszerű tánczenét írjunk" – mondja a csapat nevében Piers Aggett producer.

Gorgon City @ Jäger Aréna, 19:00

Alig két éve, hogy megalakult a két huszonöt éves, észak londoni dj, Kye Gibbon és Matt Robson-Scott duója, a Gorgon City máris a kurrens tánczene egyik legígéretesebb nevévé vált. Díjazták már őket a tavalyi Bass Music Awardson, számaikra pedig Diplo, Annie Mac, Eats Everything és MistaJam is felfigyelt. Izgalmas és szexi zenéjükre a jungle, a house, a hiphop és a garage egyaránt hatással volt, a Mixmag szerint a Gorgon City kihagyhatatlan látni- és hallgatnivaló mindenki számára, akit akár kicsit is érdekel a kortárs house. Ugyanaz a kiadó – a londoni Black Butter – karolta fel őket is, mint a Rudimentalt, nem véletlenül játszanak és turnéznak együtt szerte a világon.

Márciusban There Is No Other Time címmel közös számot jelentettek meg a Klaxonsszal, alig néhány hete pedig a Kooks adta elő Here For You című slágerüket a BBC műsorán. „Úgy tűnik, mindenki kedveli a pozitív energiákat, nagyszerű időszak ez a brit tánczene történetében” – lelkendezett nemrég Kye Gibbon a Gorgon City és a hozzá hasonló projektek sikereiről.

Ricardo Villalobos @ Telekom Terasz, 01:00

Két év kihagyás után tér vissza a Soundra a chilei származású minimállegenda, Ricardo Villalobos, akit 2008-ban és 2010-ben is első helyen végzett a Resident Advisor magazin „TOP 100 DJ” listáján. Immár több mint negyvenévesen még mindig azt vallja, hogy lelkesedése ugyanolyan friss, mint a kezdetekben. Villalobos egyébként viszonylag messziről érkezett a minimál- és microhouse világába, fiatal éveit a Kiss és a Depeche Mode zenekarok, valamint a latin-amerikai zenék határozták meg, csak az egyetem mellett kezdett el dj-zni. Hatása megkerülhetetlen, a nála éppen húsz évvel fiatalabb, szintén chilei gyökerekkel rendelkező Nicolas Jaar például az ősszel azt nyilatkozta a Pitchforknak: amikor az újságírók megkérdezik tőle, miért épp elektronikus zenét készít, akkor a legszívesebben azt válaszolná: „Mert imádom Ricardo Villalobost!”

Villalobos három órás bulival készül a Soundra, amiről a szervezők azt írják: a minimálfélisten monumentális szettjeit végignyomni olyan, mint "egy űrkapszulában koktélozni Salvador Dalíval" – bármit is jelent ez, nem hangzik olyan rosszul.