Szusi és beöltözős szex a Sound utolsó napján

2014.07.13. 08:17
Az Index fesztiválblogja

Ugyan már végéhez közeleg az idei Balaton Sound, a fesztivál zárónapja is egetrengető bulit ígér. Nem csak Armin Van Buuren buliján lehet nagyot pörögni, fellép még a britek Rihanna-pótléka, egy halláskárosult dj, a norvég űrdiszkó egyik vezéregyénisége, valamint minden idők legjobb női rappere is. Az Index megmutatja, melyik előadókat ne hagyja ki semmiképp a Sound utolsó napján. Talán még nem késő elindulni!

Azealia Banks @ Nagyszínpad, 18:00

Mindössze két évesen veszítette el édesapját, majd a kétes hírű Harlemben nevelkedett Azealia Banks, napjaink egyik legjobb és legígéretesebb női hip-hop előadója.

Már gyerekkorától musicalekben játszott és iskolai keretek között gyakorolta az előadóművészetet, míg 2008-ban, Miss Bank$ művésznév alatt, meg nem jelentette első, Gimme a Chance című anyagát. A vállaltan biszexuális énekesnő azóta dolgozott már többek közt Lady Gagával és Kanye Westtel is, 2012-ben az NME őt választotta a világ legkúlabb emberének, és még ugyanebben az évben az Év Hangja címre jelölte a BBC – a versenyben végül a harmadik helyet sikerült megcsípnie.

A fekete rapperlány rendkívül izgalmas személyiség: sokak meglepetésére dolgozott már fel Strokes-, és Interpol-számot is, idén pedig arról beszélt egy interjúban, hogy saját magát tartja minden idők legjobb rapperének, szombat esténként szívesen vacsorázik szusit és szív mellé füvet, de nem veti meg a jó szexet sem – főleg ha felveheti közben a kedvenc jelmezeit, a nyuszi- és cicafüleket.

Lindstrøm @ Telekom Terasz, 20:30

A skandináv űrdiszkó szentháromságának egyik fő pillére Hans-Peter Lindstrøm, aki két honfitársa, Prins Thomas és Todd Terje segítségével hamar a szőrösszívű zenekritikusok kedvencévé tette a krautrockhoz visszanyúló stílusirányzatot. A norvég producer eleinte egy gospel-kórusnak zongorázott, később Hammond-orgonán játszott egy Deep Purple tribute-zenekarban, majd Bob Dylan, a country és a folk ragadta magával. Az ezredforduló környékén azonban elege lett a zenélésből, eladta minden hangszerét, majd otthagyta szülővárosát, Stavengert, és Oslóba költözött, hogy a helyi egyetemen irodalmat hallgasson. Hála istennek, nem bírta sokáig zene nélkül, és fokozatosan érzett rá a kifinomult elektronika ízére. 

Az értő fülek által körülhozsannázott anyagain túl gyakran dolgozik együtt Prins Thomasszal, és olyan előadóknak is készített már remixeket, mint Annie, az LCD Soundsystem, a Roxy Music, a Franz Ferdinand vagy épp a Best Coast.

Rita Ora @ Jäger Aréna, 21:00

Olykor csak a brit Rihannaként emlegetik Rita Orát, aki ugyan Koszovóban született, mégis igen hamar – mindössze egyévesen – a szigetországba került. Keresztnevét a filmrendező nagyapja, Besim Sahatçiu kedvenc színésznője, a Címlaplány és a Fickós Joey című filmekben is szereplő Rita Hayworth után kapta. Az albán származású Ora a pályafutása elején Craig David dalaiban működött közre, londoni bárokban énekelt, sőt, még az Eurovíziós Dalfesztiválon is indult volna, de a BBC-s meghallgatást követően végül inkább meggondolta magát. Feltűnt azonban Jay-Z és Drake egy-egy klipjében, de színésznőként is bontogatja szárnyait: játszott a Halálos iramban hatodik részében, és Mia Greyt alakítja majd A szürke ötven árnyalata filmváltozatában. Egy ideig Bruno Marsszal is jártak, mielőtt még híresek lettek volna, később pedig Calvin Harris barátnője lett, ám épp a múlt hónapban jelentették be, hogy szakítottak.

Steve Angello @ Nagyszínpad, 19:05

Tavaly márciusban végleg feloszlott a nagysikerű Swedish House Mafia, ám a trió egyik tagja, Steve Angello idén nyáron eljut Zamárdiba is. A görög és svéd felmenők gyermekeként született Angello már tizenkét éves kora óta dj-zik, azóta vérprofivá fejlesztette magát. Néhány éve playback-botrányba keveredett egy olyan felvétel miatt, amin fejhallgató nélkül játszik a közönségnek, mire válaszul egy ötórás, kamerák által is rögzített szettel bizonyította, hogy halláskárosodása miatt füles nélkül is megtanult keverni, számára bőven elég, hogy a lejátszók kijelzőjén láthatja a BPM-et.

A sztár-dj – immár tíz éve – Size Records név alatt saját kiadót is üzemeltet, ahol AN21 néven nemcsak öccse, Antoine tevékenykedik, hanem többek között Avicii, Deadmau5, Laidback Luke és Kris Menace is.