Ezt a 11 előadót akkor se hagyd ki a Szigeten, ha még életedben nem hallottál róluk

2014.08.07. 12:19
Az Index fesztiválblogja

Nemsokára itt a Sziget, a legnagyobb magyar zenei fesztivál, ahol idén a kötelező Prodigy és Placebo mellett olyan előadók is elfértek, akik korábban nem. Persze a legtöbb magyar fesztiválozó a lineup 85 százalékára lemondóan felsóhajt, hogy bezzeg amikor a Foo Fighters meg David Bowie volt itt, az mekkora volt, ezeket az újakat a kutya nem ismeri. Pedig bőven akad olyan produkció, amit érdemes követni annak ellenére, hogy nincs mondjuk 15-20 éves múltjuk. Segítünk kicsit felkészülni a Szigetre azoknak, akik nem csak az ismert fellépőkért mennek, hanem szeretnének hallani valami újat.

PALMA VIOLETS

Palma Violets - 180

Kik ők?

Négy londoni srác, akik közül basszerost Chilli Jessonnak hívják, ami valljuk be, meglehetősen menő.

Mit játszanak?

Szerencsére ma már nem lehet simán elintézni minden brit gitárzenekart azzal, hogy indie, a Palma Violets esetében ez egyébként sem lenne feltétlenül helytálló. Szó sincs lagymatag prüttyögésről, a bemutatkozó 180 c. lemezük egyszerre volt zajos garázsrock, a kései Horrorsra jellemző angol pszichedélia, na meg persze némi posztpunk csordaénekléssel.

Honnan kéne ismernem?

Leginkább a Best of Friends c. számuk miatt. Ez volt az első kislemezük a 180-ről, amit 2012-ben az első számú brit zenei magazinnak számító NME abban az évben a legjobb dalnak választott.

Kihez hasonlítanak?

Az újabbak közül feltétlenül meg kell említeni a Vaccinest, a régebbiek közül pedig a The Cribset, bár náluk azért valamivel kreatívabbak.

Mit hallgassak tőlük?

Természetesen az eddigi egyetlen nagylemezüket, az 180-t.

   

JAGWAR MA

Jagwar Ma - Howlin

Kik ők?

Három ausztrál Sydneyből, valószínűleg övék az ország legrosszabb zenekarneve.

Mit játszanak?

Pszichedelikus tánczenét? A Jagwar Mát tényleg állati nehéz bekategorizálni. A pszichedelikus hatások egyértelműek, az elektronikus zenével sem lehet nagyon mellélőni, de ezen kívül megjelenik ezerféle apróbb húzás a triphoptól, a szintipopon át a manchesteri baggy hullámig.

Honnan kéne ismernem?

Ha most valaki egy kicsit jobban követi a nemzetközi gitárzenei trendeket, például a pszichedelikus rock revivalt, akkor egy idő után biztosan bele kellett botlania az ausztrálokba, már csak földijeik, a tavaly a Szigetet is megjárt Tame Impala miatt.

Kihez hasonlítanak?

Mintha a kései Beatles Manchesterben kezdte volna a '80-as évek végén.

Mit hallgassak tőlük?

A Howlin c. bemutatkozó nagylemezüket, lehetőleg ne esős időben.

TRIGGERFINGER

Triggerfinger - All This Dancin' Around

Kik ők?

Az egyik kivétel a listán, hiszen a belga hármas 1998-ban alakult, szóval már túl vannak a 15. évfordulón. Ja, és Ruben Block frontember az egyik legsármosabb férfi, aki valaha gitárt fogott a kezébe, Mario Goossens dobos pedig a műfaj egyik legjobbja.

Mit játszanak?

Stoner rockot. És iszonyatosan jók élőben.

Honnan kéne ismernem?

A Szigeten már sokadjára lépnek fel, de a Nagyszínpadon mondjuk emlékeim szerint először. Hiába számítanak Európa egyik legjobb stoner bandájának, a legnagyobb visszhangot mégis egy Lykke Li-feldolgozásuk kapta.

Kihez hasonlítanak?

A Queens of the Stone Age-hez. Nem hiába hívja őket mindenki az európai QOTSA-nak. Persze ennyire nem egyszerű a helyzet. Mivel hárman vannak, ezért kevésbé szólóorientált vagy kísérletezősek a számaik, így van némi terpeszállós hard rock érzés a zenéjükben, a szó abszolút jó értelmében.

Mit hallgassak tőlük?

Áprilisban jött ki a negyedik nagylemezük, de kezdésnek talán az All This Dancin' Around album a legjobb. Ha az bejön, akkor nyugodtan végiglehet zongorázni mind a négyet.

MICHAEL KIWANUKA

Michael Kiwanuka - Home Again

Ki ő?

27 éves gitáros, aki Londonban nőtt fel, miután ugandai szülei elmenekültek az Amin-rezsim elől.

Mit játszik?

Az utóbbi pár évben ismét nagyon felkapott egygitáros folk-, blues-, countryelőadók egyike, aki rengeteget merít Bill Withers, Otis Redding és Van Morrison zenéjéből. Nem egy tipikusan nagyszínpados produkció, de ugyanezt mondták annak idején a pályáját kezdő Bob Dylanre is.

Honnan kéne ismernem?

Három éve szinte minden olyan cikkben szerepelt a neve, amiben a következő évek lehetséges zenei áttöréseiről írtak, Kiwanuka mellé azóta egy egész generáció nőtt fel Nagy-Britanniában, akik ismét kezdik felfedezni maguknak a rockzene legszebb évtizedeinek egygitáros hőseit.

Kihez hasonlít?

Nem csak zeneileg, de még külsőleg is tiszta Bill Withers.

Mit hallgassak tőle?

A két évvel ezelőtti bemutatkozó nagylemeze előtt mindenképpen érdemes bepróbálni a 2011-es EP-ket is, amiknek köszönhetően az egész brit szaksajtó a lábai előtt hevert abban az évben.

STROMAE

Stromae - Racine Careé

Ki ő?

Ruandai-flamand előadó, akinek Paul Van Haver a polgári neve, és ez nem vicc.

Mit játszik?

Olyan hangszeres elektronikus zenét, amire tényleg csak a belgák vagy a franciák képesek. Filmszerű hangulat, tánczenei alapok, és a sanzonból vagy akár a tangóból kikölcsönzött részletek újrafelhasználása jellemzi leginkább Stromae dalait. Tipikus multikulti olvasztótégely Stromae eddigi munkássága, amihez hasonlóra csak nagyon kevés példát lehetne mondani.

Honnan kéne ismernem?

50 meg 170 milliós nézettségű Youtube-videóik vannak. 

Kihez hasonlít?

A filmszerű dalírás miatt leginkább a Woodkidet lehet felhozni párhuzamként, de a nagyon bulizós, sokhangszeres számainál még a Caravan Palace is szóba jöhet.

Mit hallgassak tőle?

Az első komolyabb áttörést a tavalyi Racine Careé lemez hozta meg, ezen szerepel a Papaoutai és a Tous les Mémes is, szóval érdemes itt kezdeni.

DARKSIDE

Darkside - Psychic

Kik ők?

Nicolas Jaar és Dave Harrington multiinstrumentalista közös elektronikus zenei side projectje.

Mit játszanak?

A még mindig csak 24 éves Nicolas Jaarról sokan elmondták már, hogy egészen új dolgokat képes csinálni a négynegyedes zenékből, a Darkside-dal pedig még ennél is tovább megy. Nincsenek műfaji megkötések, ugyanúgy belefér pár dalba a torzított gitár, mint a szándékosan hibásan bekerülő hangminták.

Honnan kéne ismernem?

Ha a Darkside-ot nem is, Nicolas Jaart azért illik ismerni azoknak, akik kicsit követik az elektronikus zenei trendeket pláne, hogy két éve fellépett a budapesti Electronic Beatsen, ahol elképesztő műsort adott.

Kihez hasonlítanak?

Talán a Mount Kimbie-t és a Suunst lehet felhozni, de csak ha nagyon muszáj.

Mit hallgassak tőlük?

A 2013-as Psychic albumot, arról is a Heart és a Paper Trails c. számokat, utána pedig tessék nekiesni Jaar szólómunkáinak is.

BAND OF SKULLS

Band of Skulls - Baby Darling Doll Face Honey

Kik ők?

Angol bluesrock trió női énekessel.

Mit játszanak?

A White Stripes által a 2000-es évek elején megkezdett bluesrock revivalt folytatják. Az ilyenekre szokás azt mondani, hogy dögös, vagány meg szőröstökű, de egész egyszerűen csak arról van szó, hogy három brit fazon megint ügyesen lopja meg a '70-es évek amerikai rockzenéjét.

Honnan kéne ismernem?

Szerepelt zenéjük a Guitar Heroban és az Alkonyatban is, de erre annyira nem lennék büszke. Ugyan 10 éves zenekarról van szó, de mintha ebben a műfajban manapság tendencia lenne, hogy egy évtized után fedezik fel csak az embert.

Kihez hasonlítanak?

White Stripes, Black Keys, Rival Sons, talán még némi The Kills is érezhető a zenéjükön.

Mit hallgassak tőlük?

Ugyan a Sweet Sour az eddigi legnépszerűbb lemezük, mégis érdemes inkább az elsővel, a Baby Darling Doll Face Honey c. albummal kezdeni, mert az ilyen blues alapú zenéknek mindig az első felvételek a legőszintébbek.

JAKE BUGG

Jake Bugg - Jake Bugg

Ki ő?

Egy mindössze 20 éves angol gyerek, aki lélekben valahol Tennessee-ben született 40 éve.

Mit játszik?

Hasonlóan Michael Kiwanukához, leginkább tradicionális amerikai gitárzenét, de honfitársával ellentétben klasszikus zenekari felállásban írja a számait, melankólia helyett inkább a magányos amerikai vagányt adja a dalaiban.

Honnan kéne ismernem?

Jake Bugg most Nagy-Britanniában az egyik legfelkapottabb előadó, fiatal, jóképű, és olyan dolgot csinál, amit arrafelé ilyen korban csak nagyon kevesen.

Kihez hasonlít?

Don McLean, Bob Dylan, Johnny Cash.

Mit hallgassak tőle?

Fiatal kora ellenére egy tucat megjelenésen van túl, köztük két nagylemezen. Az igazat megvallva teljesen mindegy melyikkel kezded, a két album között alig telt egy év, így bőven lehet akár véletlenszerűen is hallgatni a számokat, nem okoz káoszt a narratívában. 

MOUNT KIMBIE

Mount Kimbie - Crooks & Lovers

Kik ők?

Brit producerduó, akikről egy ideig azt hitte mindenki, hogy megmentik a dubstepet.

Mit játszanak?

Hihetetlen, de egy időben a dubstep szó nem jelentett egyet a híg szarral leöntött mélynyomóval, a Mount Kimbie pont Burial, Skream vagy éppen Benga által népszerűvé tett, nem visítozós dubstep hagyományait folytatta, akarva-akaratlanul létrehozva a világ egyik legidiótább műfajmegnevezését, a posztdubstepet. Az egészbe azért belefér jó sok ambient, chillwave, wonky, future garage és számos, körülbelül két hónapig felkapott elektronikus zenei műfaj.

Honnan kéne ismernem?

A 2010-es Crooks & Lovers lemez annak az évnek az egyik legkiemelkedőbb teljesítménye volt, imádta a szaksajtó, az állandó kritikus Vice Magazin konkrétan maximum pontszámot adott rá. Saját zenéik mellett ráadásul rengeteg remixet készítenek és producerként tevékenykednek más előadóknak.

Kihez hasonlítanak?

Most itt fel lehetne sorolni azt az új producergenerációt, akik már tudatosan kerülik a bármiféle műfaji betagozódást, de akinek a Mount Kimbie nem mondd semmit, annak Hudson Mohawke, Lapalux, Shlohmo, Jamie xx, Gold Panda, Machinedrum vagy Nosaj Thing sem fog.

Mit hallgassak tőlük?

Bármit. Azon kevés produkciók egyike a Mount Kimbie, akiknek minden száma tökéletesen illeszkedik bizonyos élethelyzetekhez.

KAVINSKY

Kavinsky - OutRun

Ki ő?

Vincent Belorgey francia producer alteregóját hívják Kavinskynek, a karakter köré pedig egy egész történetet épített. A sztori annyi, hogy Kavinsky 1986-ban halálos balesetet szenved a Ferrari Testarossájával, majd 20 évvel később zombiként tér vissza, hogy zenét csinálhasson. A legtöbb dal egyébként ennek a karakternek az életéről szól.

Mit játszik?

Belorgey a '80-as évek filmjeinek megszállottja, azon belül a kor jellegzetes elektro-, szintipop zenéi nyűgözik le, ezeket hegeszti össze a tipikus french house és electroclash hangzással. 

Honnan kéne ismernem?

A Ryan Gosling-féle Drive kultusz sikere után a nézők tudni akarták, hogy honnan sikerült ennyire autentikus '80-as évek hangulatot csinálni nem csak képileg, hangulatilag, hanem zeneileg is. Az internetnek köszönhetően mindenki gyorsan rálelt a film nyitójelenete alatt szóló Nightcall c. számra, amit Kavinsky készített. A dal legnézettebb feltöltése lassan 50 milliós megtekintésnél jár.

Kihez hasonlít?

Yuksek, Justice, Daft Punk, Mr. Oizo, Danger, vagyis (majdnem) az összes nemzetközileg is ismert francia producer.

Mit hallgassak tőle?

Érdemes a legelső EP-től kezdeni és kronológiai sorrendben végigmenni az összesen, hogy érezni lehessen a Kavinsky-mítosz fejlődését. Ha ez túl soknak bizonyul, akkor elég a 2013-as Outrun, aminél jobb concept album nem igazán jött ki abban az évben.

ANGEL HAZE

Angel Haze - Dirty Gold

Ki ő?

23 éves női rapper New Yorkból.

Mit játszik?

Újsulis hiphopot, basszusnehéz témákkal, néhol vokóderrel.

Honnan kéne ismernem?

Korábban dalban üzengettek egymásnak Azealia Banksszel, manapság pedig Ireland Baldwin barátnője.

Kihez hasonlít?

Azealia Bankshez leginkább, mind zeneileg, mind külsőleg, mind szexuális beállítottságban.

Mit hallgassak tőle?

2009 óta hat mixtape-et adott ki, tavaly decemberben pedig az első nagylemezét is, mégis érdemes a New York EP-vel, azon belül is a Werkin Girls c. számmal kezdeni, hogy nagyjából képet kapjunk a kisasszony stílusáról.