Deadmau5: Tiszteletet a magyaroknak!

2014.08.13. 15:39
Az Index fesztiválblogja
Melyik a világhírű DJ kedvenc magyar focicsapata? Mit csinál egy hete Magyarországon? Indul-e Budapest főpolgármesterségéért? Honnan ismeri Orbán Viktor sajtósát? Ilyesmikről beszélgettünk Deadmau5-szal a Szigeten.

2010 a kokain éve volt. Igaz, 2009 és 2011 is, de 2010 különösen. Akkor lett jóbarátom, Rob Ford Toronto polgármestere. A választási kampányban önkénteskedtem, mindent beleadtam, két-három órákat aludtam, amit nem lehetett máshogy bírni, csak napi hat teherautónyi kábóval

- mesélte Joel Zimmerman, A.K.A. Deadmau5 az Indexnek. A DJ/producer már 2010 augusztusában is fellépett volna a Szigeten, de egy héttel előtte okádva esett össze a színpadon. Bár ő azóta megtanult élni a cuccal, én még mindig nem nem bocsátottam meg neki.

Ott álltam az Aréna Sátor bejáratánál, fiatal voltam, izgatott, ráadásul előtte nyaltunk fel valami ismeretlen port egy melltartóból előrántott alufóliacafatból, majd jön az SMS a havertól: elmarad a buli, mert a DJ elvonón van. Én meg ott maradtam parlagon, pedig akkor akartam úgy isten igazából megünnepelni, hogy győzött a Fidesz

elevenítettem fel halványulni nem akaró emlékeimet Zimmermannak, aki kárpótlásul mangó ízű papírba sodort egy cigit, amit kettes taxival elpöfögtünk. Na ami ezután következett, arra a legvadabb álmaimban sem számítottam.

Kiderült, hogy a művész már bő egy hete Magyarországon van, és jó kapcsolatokat ápol bizonyos politikai körökkel. Sajnos bárhogy próbáltam kihúzni belőle, nem állt be annyira, hogy elárulja kikkel, de sejtelmesen megjegyezte, hogy lehet ringbe száll a főpolgármesteri székért.

Ezt már pletykálják egy ideje, de nem gondoltam volna, hogy tényleg igaz. Esetleg a politikai ambíciókkal nem rendelkező Falus Ferenc helyett áll az Összefogás élére? A kaszkadőrszínészi babérokra törő Staudt Gábor helyett ugrik be a Jobbikba, mint amolyan dublőr? Netán elfoglalja a Rogán-Lázár háború externáliájaként elsüllyedő Tarlós István pozícióját? Nem tudjuk, de annyit azért sejtelmesen elmotyogott, hogy Tarlós megfenyegette:

ha túl sok lesz a decibel
szembe nézhetsz a g*c*mmel

Ki legyen Budapest főpolgármestere?

Na de mit csinál Zimmerman egy hete Magyarországon?

Semmi extra, találkozgatok barátokkal, kóstolgatom a magyar borokat meg persze a csajokat, elmentem a Fradi stadionavatójára, mert a szívem zöld-fehér...

Micsoda?

Úgy bizony, Deadmau5 fradista, nem is akármilyen. Kanadában született amerikai-francia zsidó szülők gyermekeként, egynyolcad részben viszont magyar. Az apai nagyapja '56 előtt emigrált a tengeren túlra, mert nem tudta megemészteni Horthy bukását és a nyilas diktatúra szétverését. Azért lett fradista, mert a rosszmájú pletykákkal ellentétben az FTC azon túl, hogy nemzeti, nem kirekesztő, mindig is minden nációt és rasszt a keblére ölelt.

Miközben kedvenc focistájával, Lisztes Krisztiánnal készült szelfijeit mutogatta a telefonján, váratlan vendégeink érkeztek. Egy férfi és egy nő állított be a luxuskamionba, elsőre csak egyiküket ismertem fel. Ő volt Kaminski Fanny, Orbán Viktor sajtósa. Nem igazán értettem, mit keres itt, miért nem a Tankcsapda koncerten csápol egy Heti Válasszal a kezében. Hemperegni jött a hófödte utcába? A miniszterelnökségnek számkérő kvótái vannak a Nagyszínpadon, Kaminski kedvenc száma pedig Martin Garrix-től az Animals Deadmau5 tolmácsolásában?

Sokkal jobb! A sajtós átnyújtott egy pendrive-ot Zimmermannak, amin egy mindössze két másodperces szám volt. A szövege egyszerű, fülbemászó, dallamos:

Tiszteletet a magyaroknak!

Kaminski határozottan, de kedvesen odaadta a pendrive-ot, nem szólalt meg, csak bólintott, ahogy a mögötte álló férfi is tette. Zimmerman viszont nem értette, hogy mi történik, ezért kissé udvariatlanul megkérdezte:

What the fuck?

Ekkor előrelépett az addig a titokzatosság árnyékába burkolózó férfi, elkezdte lassan, szótagonként mondani, de tényleg úgy, hogy még a hülye is megértse: tisz-te-le-tet-a-ma-gya-rok-nak. Deadmau5, mint akit hipnotizáltak, erőlködve ugyan, de visszamondta, ötödik próbálkozásra már egész tisztán. Nem kérdezte, hogy mit jelent a szöveg, talán nagyapja miatt értette is, de látszott rajta, hogy átérzi. Miután kiment a nő és a titokzatos férfi, oldalba böktem: ki volt ez a csávó?

- Nem vágod? - hitetlenkedett.
- Nem - feleltem csendesen.
- Ő Kaminsky.
- Micsoda?
- Tudod, Nightcall, Ryan Gosling etc.
- Ja, persze, így ismerem, de mit keresett.... - fel sem tudtam tenni a kérdést, Zimmerman kaján vigyorra lökte a sztorit:
- Szóval az van, hogy Kaminski Fanny igazi neve Kovács Erzsébet, viszont miután összeházasodtak Kaminsky-val, fel akarta venni a nevét, de nemcsak amolyan pőrén, hanem egy kis csavarral. Így született meg a Kaminski Fanny művésznév. Jó, mi?

Köpni-nyelvi nem tudtam az összeesküvés hálójába beleragadt tudatommal, a Bilderberg-csoport ehhez képest Buci Maci kifestője. A révül pedig csak fokozódott, mert ekkor lejárt az interjúra rendelkezésre álló 15 perc, pillanatok alatt elbúcsúztunk, és bár úgy tűnt, összehaverkodtunk, hip-hop a Sziget porában találtam magam, a háttérben pedig Roy és Ádám szólt. Ez a pokol, gondoltam, úgyhogy hívtam egy taxit és hazamentem.

[Disclaimer: A szövegben szereplő információk nem mindegyike felelhet meg a valóságnak, az interjú ugyanis elmaradt, mert Deadmau5 az utolsó utáni pillanatban lemondta. :( ]