Brit teadélután a Szigeten

2014.08.13. 09:44
Az Index fesztiválblogja

A Blink-182 és a Queens of the Stone Age estje után végre beindul az igazi koncertdömping is a Szigeten. Választani viszont mindig nehéz, ezért az Index most is segít önnek. Tudja, kik helyettesítik David Cameron kedvenc zenekarát? Hallott már arról, hogy akár egyetlen Simpson család epizód is elég lehet ahhoz, hogy valakiből zenész legyen? Emlékszik még a Petőfi rádió egyik legtöbbet játszott dalára? És a szuperhősös mozikat is szereti, ugye? Szerda a Szigeten, programajánló.

Jake Bugg @ Nagyszínpad, 16:00

Kevesen tudják, hogy a mindössze húszéves Jake Bugg zenei pályafutása a Simpson család egyik epizódjával kezdődött: a brit énekes-gitáros emlékei szerint tizenkét éves lehetett, amikor először hallotta a rajzfilmsorozat egyik részében Don McLean 1971-es, a posztimpresszionista festőóriás, Van Gogh előtt tisztelgő dalát, a Vincentet. Nem sokkal ezután kezdett el dalokat írni, főként akkori kedvencei, a Beatles, az Oasis, Johnny Cash, Donovan és persze McLean dalai által inspirálva. Csupán tizenhét éves volt, amikor már felléphetett a Glastonbury fesztiválon, és rövidesen Kelet-Közép Anglia Bob Dylanjeként kezdték el emlegetni, akit bár ő is kedvel, mégsem sorolja a főbb hatásai közé.

Bugg egyébként egy interjúban bevallotta, hogy kifejezetten utálja a fesztiválokat, de azért mindig megtiszteltetésnek érzi, ha sok ember előtt játszhat, vagy olyan nagy nevek előtt léphet fel, mint a nemrég hazánkat is megjárt Arctic Monkeys. A fiatal zenész eddig két nagylemezt jelentetett meg, legutóbb tavaly novemberben, Shangri La cím alatt. Simon Harper, a Clash kritikusa szerint az anyag egyszerre érett és figyelemre méltó. Hamarosan pedig jön a folytatás, Bugg már legalábbis dolgozik az új dalokon.

The Big Pink @ A38 színpad, 18:00

Bizonyára sokan emlékeznek még, amikor a londoni Big Pink Dominos című slágere folyt még a csapból is – a Petőfi rádiból legalábbis mindenképpen. A szám talán nem véletlenül lett ilyen sikeres szerte a világon és nyerte el az NME legjobb dalnak járó díját is 2010 februárjában. Robbie Furze és Milo Cordell duója 2007-ben alakult Londonban, és két évvel később az említett magazin még a legjobb új előadónak járó díjat is nekik ítélte. A zenekar a nevét egyébként arról az épülettől kölcsönözte, ahol Bob Dylan és a Band zenekar is rögzítette számait. Saját bevallásuk szerint rengeteg zenét szeretnék, egyaránt hallgatnak például Britney Spearst, Stone Rosest, Guns N’ Rosest és Nirvanát is, dalikból mégis talán a kilencvenes évek elejének cipőbámulós rockja és – a második lemez esetében – a hip-hop hatása köszön vissza a legnyilvánvalóbban.

Tavaly februárban az alapító Milo Cordell elhagyta a zenekart, hogy kiadójára, a Merokra tudjon koncentrálni, ahol olyan előadók jelentetik meg anyagaikat, mint a Crystal Castles, a Titus Andronicus, a Klaxons, a Soft Pack, a Teengirl Fantasy vagy a Salem. Népszerűségüket jól jelzi, hogy Velvet című dalukat feldolgozta Lykke Li, a Dominost pedig Nicki Minaj, közben pedig olyan zenekarokkal játszhattak, mint a Muse, a TV on the Radio, a Florence + the Machine vagy a Black Rebel Motorcycle Club.

Miles Kane @ A38 színpad, 21:40

"Miles csak teszi a dolgát, és ez remekül megy neki" – nyilatkozta nemrég Alex Turner, az Arctic Monkeys frontembere az egykori Rascals zenekar énekeséről, és egyben zenésztársáról, akivel a Last Shadow Puppets nevű szupergrupot alapították. Közös projektjük eddigi egyetlen lemeze, a The Age of the Understatement annyira jól sikerült, hogy még Mercury-díjra is jelölték, a két frontember azonban néhány hete azzal sokkolta a rajongóit, hogy bejelentették: a zenélés helyett most inkább egy X-Men által inspirált, szuperhősös mozin dolgoznának együtt, ami a hatvanas években játszódna. Kane egyébként, 2011-es debütlemeze után, tavaly nyáron adta ki második albumát, a Don't Forget Who You Are-t, amit a szakma is lelkesen fogadott – az AllMusic kritikusa, Stephen Thomas Erlewine szerint például határozottan nehéz neki ellenállni.

Kane-nek egyébként a vérében van a zene: mielőtt a Rascals énekese lett volna, egy Little Flames nevű zenekarban gitározott, unokatestvérei pedig nem mások, mint a Skelly-fivérek a Mercury-díjra szintén jelölt Coral zenekarból. A huszonnyolc éves brit zenész nagy focirajongó hírében is áll, ha teheti, a Liverpool valamennyi meccsét megnézi. A futballnál talán csak a nőket szereti jobban: az utóbbi néhány évben két modellel, Agyness Deynnel és Suki Waterhouse-szal is járt, legutóbb pedig az MTV egyik műsorvezetőnőjét, Laura Whitmore-t szédítette.

Clean Bandit @ A38 Színpad, 23:30

"Szerintem kiválóak!" – mondta David Cameron brit miniszterelnök a nottinghami London Grammarről, akiknek szigetes koncertjét nagyon szerettük volna ajánlani, ám nemrég kiderült, hogy az énekesnő, Hannah Reid hangszalaggyulladása miatt a koncert elmarad. (A politikus egyébként nemcsak a fiatal trióért lelkesedik, hanem a Mumford & Sons és a Smiths zenekarokért is, bár utóbbi legendás gitárosa, Johnny Marr egy Twitter-üzenetben megtiltotta a konzervatív politikusnak, hogy kedvelje a zenéjüket.) A fiatal trió helyett így egy másik angol zenekar, a cambridge-i Clean Bandit játszik majd, akik nemrég a Balaton Soundon csináltak nagy bulit. A csapat egyébként vonósokkal díszített barokkpop és kamarahouse számokat ír, első klipdaluk címe sem ok nélkül viseli a Mozart's House címet.

Tavaly már a partikirály Disclosure előtt játszottak, idén júniusban pedig megjelent az első lemezük New Eyes cím alatt, amit a Time Out London például kikötések nélküli, szimplán csak jó poplemeznek, a Music OMH pedig hihetetlenül érdekesnek nevezett.