Vándorkiállítás is lehetne a szigetes Rubik-épületből

2014.08.18. 16:49
0 hozzászólás

A Sziget egyik új helyszíne volt a logikai játékok sátra mellett felállított Rubik sziget, ami az idén negyvenéves Rubik-kockát népszerűsítette (vagy inkább ünnepelte, mert minek egy olyan játékot népszerűsíteni, amiből eladtak 350 milliót, és aminek kiállítás nyílt Amerikában).

901
Fotó: Stöckert Gábor

A helyszínt hat konténerből és egy vázszerkezetből állították össze, egész ötletesen, és bár az épület formája inkább tégla lett, mint kocka, a festéséről rögtön a játék juthatott a látogatók eszébe. A hat konténer közül kettőt lefoglalt a földszinti kocsma, a több négyben pedig négyféle módon borultak le az egyik legsikeresebb magyar találmány előtt.

Rögtön az elsőben például azzal, hogy más híres, és a hétköznapokban elterjedt magyar találmányokkal (például gyufa, golyóstoll) szerepeltették együtt, minden találmányt egy-egy portréfotón elhelyezve, olyan arcokkal, akik akár a Szigeten is előfordulhatnak. Egy konténerben filmvetítés kapott helyet (régi reklámok és dokumentumfilmek, illetve egy kertévés anyag), egyben inkább kicsiknek való kreatív foglalkoztatósarok, az utolsóban pedig kockakirakó bajnokok, akik közül egyik éppen ott jártunkkor mutatta be, hogy Rubik-kockával is lehet csajozni.

Közben a helyszín aljában folyamatosan mentek a bemutatók és versenyek, a felső részen pedig a fesztiválozók hesszeltek a tömeget nézve (egyébként még az esti koncertek alatt is sokan mozogtak a konténerekben). A többnapos versenyt végül a magyar származású, tízéves Robert Alexander Antal nyerte 22,48 másodperccel.

A projekt kreatív vezetője, Radnai Péter szerint az épületet el lehetne vinni az ország más pontjaira, más rendezvényekre is, akár egy vándorkiállítást csinálni. A távlati cél ennél is nagyobb: annak a magyar kreativitást ünneplő budapesti központnak a megépítése, aminek híre pár éve előkerült, és amiről Rubik Ernővel is beszélgettünk áprilisban.

914
Fotó: Stöckert Gábor