Egészség.hu

A mentolos cigiről nehezebb leszokni

2014.12.08. 11:44 Módosítva: 2014.12.08. 11:44

A mentolos cigarettát szívó emberek gyakrabban cigiznek, és kisebb eséllyel szoknak le. Az egész oka a frissnek ható mentol lehet, ami megváltoztatja az agyat: sokkal érzékenyebb lesz a nikotinra.

Az, hogy pontosan hogyan növeli a nikotinfüggőséget a mentol, rejtély volt eddig. Brandon Henderson és kollégái a California Institute of Technologyról kimutatták, ha egereket csak mentolnak tesznek ki, már ettől több nikotinreceptort fejlesztenek ki.

A mentollal javítani lehet a kisebb torokirritációkon. A mentolos cigarettákat először az 1920-as években mutatták be. Azóta kiderült az is, hogy a mentolos cigit szívók kisebb eséllyel szoknak le: egy tanulmányban az ízesítés nélküli cigit szívól fel szokott le, míg a mentolosoknak csak 23 százaléka.

A mostani kísérletben Henderson és csapata az egereknek mentolt adott nikotinnal, másik csoportjuknak pedig csak mentolt . Az eredményeik alapján a mentol még nikotin nélkül is növelte az agy nikotinreceptorainak számát. Egy agyrégióban, a ventrális tegmentális területen 78 százalékkal nőtt a számuk: ez a terület felelős a dopaminjelzésekért, ami részt vesz a függőségek kialakításában.

Ha a hatás hasonló az emberekben, magyarázhatja, miért szoknak le nehezebben a mentolos cigit szívók. Az Európai Unióban egyébként 2022-től betiltják a mentolos cigiket és az USA is hasonló lépéseket tervez.