Egészség.hu

Újabb erős érv a nikotinfüggőség ellen

2015.02.10. 08:32

Erőszakkal és fenyegetéssel követelt cigarettát a 14 éves iskolatársaitól egy 16 éves fiú egy nagykanizsai szakképző iskolában. A tavalyi iskolakezdés után néhány nappal, az intézet tanműhelye mögötti parkolóban cigarettát kért az idősebb fiú fiatalabb iskolatársától, aki azt mondta, hogy nincs cigije. A választ nem találta kielégítőnek, és elszabadultak az indulatok.

Az idősebb fiú fenyegetni kezdte a másikat, majd azt mondta, ha nem ad neki cigarettát, akkor

lefejeli, belenyomja a falba.

A nyomatékosítás kedvéért ököllel mellbe is vágta a fiút. Röviddel ezután ismét felelősségre vonta, és megfenyegette, hogy hazugsága miatt

bele fogja csomagolni egy kukába.

A cigarettára vágyú idősebb fiú nem tudott leállni, néhány perccel később a tanműhely folyosóján belekötött egy másik iskolatársába is. Erélyes hangon magához rendelte, és felszólította, hogy adjon neki cigarettát. A megszólított tanuló elmondta, hogy nincs cigarettája, és órára kell már mennie.

Erre a nikotinéhségtől egyre rosszabb döntéseket hozó fiú elindult, és üldözni kezdte a félelmében futva menekülő iskolatársát. Miután elkapta, két kézzel megmarkolta a pulóverét, a sarokba nyomta. Közben folyamatosan követelte a cigarettát, felszólította, hogy

ne hazudjon, mert látta, hogy van cigije!

majd a kezét ökölbe szorítva a sértett teste mellett a falba ütött. Ezután tovább győzködte a fiút, hogy

hiszen barátok, előző nap a haverjai cigarettájából két slukkot is adott neki, ezért most miért nem illeti meg, hogy kapjon egy szálat tőle?

A megtámadott fiú megijedt a nála két fejjel magasabb iskolatársa agresszív fellépésétől, ezért egy szál cigarettát adott neki.

Az ügyészség a fiatalkorú fiú ellen zsarolás miatt emelt vádat. A zsarolást az követi el, aki jogtalan haszonszerzés végett mást erőszakkal, vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen, vagy eltűrjön, és ezzel vagyoni hátrányt okoz. A cselekmény büntetési tétele alapesetben 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés.