A kormány betiltaná a dohányzást a kocsmákban

2007.05.30. 17:02
Az EU célja, hogy 2009-ben a tagországok többségében tilos legyen a cigizés nyilvános zárt helyeken, a magyar kormány pedig hasonló álláspontot fog képviselni az egészségügyi miniszterek brüsszeli csúcstalálkozóján.

A kormány betiltaná a nyilvános zárt helyeken a dohányzást. Magyarország ezt az álláspontot fogja képviselni az Európai Bizottság egészségügyi miniszteri találkozóján Brüsszelben, mondta Horváth Ágnes szakminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

Magyarország ezzel csatlakozni kíván a brüsszeli bizottság Dohányfüstmentes Európáért Zöld Könyvéhez, amelynek célja, hogy drasztikusan visszaszorítsa a dohányzást és korlátozza azon nyilvános helyek számát, ahol rá lehet gyújtani.

Mint elhangzott, az Európai Bizottság célja, hogy 2009-re a tagállamok többségében szigorúan korlátozzák a nyilvános zárt helyen történő dohányzást.

A csütörtöki brüsszeli szakminiszteri konferencián a tagállamok előterjesztik a témával kapcsolatos álláspontjukat, illetve a szabályozás formájáról kezdődnek megbeszélések.

Horváth Ágnes szerint széles körű társadalmi egyeztetésre, megbeszélésre van szükség a tilalom bevezetése előtt.

Az elsők között csatlakoztunk

A tárcavezető egy 2005-ben készült felmérést ismertetve elmondta, a lakosság többsége is helyesli a teljes tilalmat a zárt helyeken egy bizonyos átmeneti idő után.

A dohányzás okozta megbetegedések és halálesetek száma nő, tüdőrákban 2005-ben nyolcezren haltak meg.

Magyarország 2004-ben elsőként írta alá az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2003-as, a szigorításról szóló keretegyezményét. Európa számos országában, a többi között Írországban és Olaszországban már nem lehet nyilvános zárt helyen dohányozni.