Ciscóra igazított közbeszerzés?

2003.11.12. 14:18
Az Index birtokába került dokumentumok szerint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a Közháló eszközbeszerzése tárgyában kiírt pályázatán olyan feltételeket szabott, amelyeknek csak egy gyártó, a Cisco Systems partnerei felelnek meg, és a műszaki kiírás is a Cisco termékeit preferálja. Bár a tárca az Indexnek és a Közbeszerzési Döntőbizottságnak is cáfolta, hogy egy gyártóra írták volna ki a pályázatot, a jelentkezők mégis kizárólag olyan vállalkozások, amelyek az amerikai informatikai cég magyarországi forgalmazói. A Közbeszerzési Döntőbizottság jogorvoslati eljárást indított, de még nem döntött.
Több mint 7300 végpontú szélessávú internethálózatot hoz létre az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Közháló program keretében. A programra több milliárdot szán a tárca.

A közintézményeknek létrehozott új hálózathoz könyvtárak, iskolák, művelődési házak csatlakozhatnak, számukra biztosít a rendszer szélessávú internet-szolgáltatást.

Referenciát azonos gyártótól!

Az IHM a szeptember 3-i Közbeszerzési Értesítőben tette közzé részvételi felhívását a program eszközbeszerzésére, amelyben kikötötte: ha nincsen a jelentkezőnek legalább három kiváló minősítésű referenciája összességében 800 millió forint értékben, akkor nem felel meg a feladatra. Az ajánlati dokumentáció lábjegyzetében ezt a kiíró úgy módosította, hogy a megajánlott hálózati eszközök nem származhatnak más cégtől, mint amelyiktől a referencia.

Az első Cisco-ügy
A Cisco neve akkor került a politikai figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy az oktatási tárca közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül kötött százezer dolláros szerződést az amerikai céggel, amellyel azonban még az Orbán-kormány idején vette fel a kapcsolatot a minisztérium. A szerződés aláírására a Cisco költségén utazott el amerikába Magyar Bálint, akit akkor szintén a cég költségén elkísért Sári Lajos helyettes államtitkár (akinek azóta távoznia kellett egy, az Index által feltárt korrupciógyanús ügy miatt) és Csepeli György, az IHM politikai államtitkára.

Cikkünk megjelenése után Csepeli György pontosítást kért az Indextől: állítása szerint csak az OM delegációjának költségeit állta a Cisco, az IHM delegációja a minisztérium pénzén utazott.

Ez a Ratio Siculum Kft.-nak a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz írott beadványa szerint (melyben a cég jogorvoslati eljárást kezdeményezett, amit a döntőbizottság meg is indított) egyetlen gyártóra, a Cisco Systemsre korlátozza a beszerzésen eséllyel indulók körét. A bejelentő szerint ugyanis e kitételnek csak a Cisco-eszközökkel dolgozó magyar cégek felelnek meg, más gyártónak nincsen ilyen összegű referenciája. A cég szerint, ha ésszerű refenciákat kértek volna a jelentkezőktől a Közháló ezen feladatának megvalósítására alkalmas volna például az Enterasys, a 3Com, az Ericsson, a Linksys, az SMC, illetve a Vigor is, vagy ezek kombinációi.

Alkalmatlan kérelmező

Az IHM a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz elküldött válaszában előrebocsátotta, hogy a Ratio Siculum Kft. nem lehetne esélyes pályázó, mert nem felel meg a szigorú feltételeknek. A tárca érdemi válaszában a referenciákra vonatkozó szűkítésről jelezte, hogy elvben igaza lehetne a kérelmezőnek, az inkriminált kitétel azonban az IHM szerint nem szűkítő feltétel, mert nem módosítja az eredeti kiírást, ráadásul csak logikus magyarázatul szánták a lábjegyzetet.

Ciscóval figyelnek

A Cisco Systems történeti szempontból alapvető internetes cég, amelyet 1984-ben Stanford Egyetem-közeli emberek alapítottak, az ARPANET-korszak vége után, az Ethernet fejlesztési és tesztüzemi előtörténetének végén és a korai internet korának kezdetén. A Cisco a mai napig vezető gyártó a laikusok számára amúgy bonyolult és érdektelen hálózati infrastruktúrák terén - routerekre, modemekre és egyéb kis villogó dobozokra tessenek gondolni, amelyekbe bemegy és kijön a kábel, továbbá szoftverekre.

Nyilvános tényszerűség, hogy a Cisco az amerikai hadsereg fontos beszállítója és büszkék is lehetnek rá. A feladat ezen a téren például a totális frontális DoS szerverbombázás kivédésének megoldása

Akivel előfordul, hogy rosszra gondol, annak biztos ismerős az a kifejezés, hogy totális megfigyelés. A Cisco mostanában nyíltan ajánl infrastruktúrát olyan országoknak, amelyekben a bűnüldözési illetve terrorellenes okokból törvény teszi lehetővé az internetezők többé-kevésbé korlátlan megfigyelését - ilyen országok például az Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán, Ausztrália.

A Cisco Systems egyébként saját Etikai Osztályt tart fenn.

Az IHM reakciójában megjegyzi: "A kérelmező célja nem a feltételek tisztázása, hanem az eljárással kapcsolatos zavarkeltés, és időbeli késedelem okozása." Közbeszerzési szakértőnk szerint nem helytálló az informatikai tárca érvelése, mert a közbeszerzési törvény értelmében a jelentkezőnek a részvételi felhívásban és az ajánlati dokumentációban szereplő feltételeknek egyaránt meg kell felelnie. Ellenkező esetben a jelentkező kizárható a versenyből alkalmatlanság címén.

Három lehetséges pályázóból kettő talált

A beadványt megfogalmazó vállalkozás megnevezi azt a három céget, amely szerinte eséllyel indulhat a pályázaton, és mindannyian Cisco-forgalmazók: a HP Computer, a Synergon és az LNX. Az IHM szerint ez az állítás pontatlan, mert több gyártó, több forgalmazója alkalmas a pályázati feltételeknek. A lezárult jelentkezési határidőre ugyanakkor valóban három cég jelentkezett, ezek közül kettő a beadványozó által megjósolt Synergon, illetve az LNX és harmadikként a MATÁVCOM Kft., (amely az eljárás során megkérdezte, hogy a MATÁV-nak szállított Cisco-eszközök megfelelő referenciák-e), valamennyien a Cisco Systems partnerei és Cisco eszközökkel pályáztak. Megkeresésünkre a cég amerikai központja a vállalati kommunikációs osztályának európai igazgatóságához irányított, ahol azonban egyelőre nem reagáltak az Index megkeresésére.

Az IHM szerint minden rendben
Az IHM a beadvánnyal kapcsolatos kérdéseinkre az alábbiakat válaszolta még az ajánlatok beérkezése előtt: "Az ajánlatkérő IHM célja az, hogy a műszaki és gazdasági szempontok körültekintő megfogalmazásával olyan berendezések kerüljenek a Közhálóban alkalmazásra, amelyek megfelelnek a hálózat egészére meghatározott szigorú követelményeknek. Elvben tehát érthető, hogy az ajánlattevők bármelyike azt szeretné, hogy az értékelési szempontok neki kedvezzenek, de a preferenciákat az alkalmazás maga határozza meg.

Tekintettel arra, hogy az ajánlatok értékelésénél az ár szerepel a legnagyobb súllyal, továbbá az értékelés alapjául szolgáló műszaki paraméterek hiányának egyike sem kizáró ok, ezért számos berendezésgyártó, illetve forgalmazó indulhat a győzelem esélyével.

Az információs társadalom korában, amikor a fejlődés egyre gyorsul, az internetfelhasználók száma pedig a kormányzati célkitűzésekkel összhangban, rohamos ütemben bővül, egy kiemelt hosszú távú programban a piacon beszerezhető legkorszerűbb berendezések, technológiák alkalmazásának van létjogosultsága. Tekintettel kell lennünk arra a mindenki által jól ismert tényre is, hogy az információs technológiák alkalmazásánál a berendezések 3-5 év alatt anyagilag és erkölcsileg elavultnak.

Az IHM a kormány hosszú távú információs társadalom stratégiája keretében elindította a Közháló programját, melynek első lépcsőjében 7300 szélessávú internet-hozzáférési pont létesítését jelenti."