Megkezdődött a magyar nyelv és irodalom érettségi

2005.05.09. 09:26
Az idei magyar nyelv és irodalom érettségin emelt szinten 3326-an, középszinten 87 500-an vizsgáznak. A diákoknak teljesen új típusú feladatokat kell megoldaniuk.
Hétfő reggel nyolc órakor megkezdődtek a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgák a középiskolákban, az új rendszerű matúra szerint emelt szinten 3326-an, középszinten 87500-an adnak számot négy év alatt szerzett tudásukról - közölte az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont vezetője az MTI-vel.

A diákoknak idén teljesen új típusú feladatokat kell megoldaniuk a vizsgákon - mondta Pósfai Péter.

A tételeket ezért nem olvasták be reggel a televízióban és a rádióban, csak késő este a Magyar Televízióban ismertetik a feladatokat, illetve a tárca honlapján teszik közzé a vizsgát követő napon reggel 8 órától.

Középszinten a vizsga két részből áll, a szövegértési feladatokra 60 perc áll rendelkezésre. Ezt követően a diákoknak szövegalkotási feladatot kell megoldaniuk, itt három feladat közül egyet kell kiválasztani, amelynek megoldására 180 perc áll rendelkezésre.

Az Index információi szerint a 60 perces szövegértelmezési feladatban egy, a Mindentudás Egyetemén elhangzott, környezetvédelmi előadás részleteivel kapcsolatban kellett 10 kérdésre válaszolni.

A vizsga másik részében három feladat közül lehetett választani. Az egyik téma "A nő szerepe az irodalomban" volt, amelyet egy Kaffka Margit-idézet alapján kellett levezetni. A vizsgázók választhatták Mikszáth Szegény Gélyi János lovai című novellájának elemzését, vagy egy Kosztolányi-vers (Beírtak engem mindenféle Könyvbe) összehasonlítását József Attila egyik művével (Levegőt!).
A régi rend szerint is
Mintegy kétezer tanuló még a hagyományos érettségi rendszer szerint vizsgázik az idén. Ezek a diákok öt évfolyamos középiskolába járnak, azaz a kilencedik osztályban még nem az új matúrakövetelmények szerint kezdték el a felkészülést. (Az új tanterveket csak négy évvel ezelőtt, a 2001/2002-es tanévben, kilencedik osztályos diákoknál vezették be, amikor az öt évfolyamos iskolákban tanulók már a tizedik osztályba jártak.) Így ők a mai magyar- vizsgákon nem feladatlapot kapnak majd, hanem ugyanúgy, mint régen, három tétel közül dolgozhatnak ki egyet. Persze a pluszpontok reményében, vagy mert felvételi követelmény, ezek a diákok is tehetnek egy-egy tárgyból emelt szintű érettségit.

Forrás: Népszabadság