Deutsch: a gyermekem nem törvénytelen!

2000.05.25. 12:03
Házasságon kívüli gyermeke született a sportminiszternek - adták hírül a csütörtöki lapok. Deutsch Tamás az Indexnek nyilatkozva kijelentette: sértőnek tartja, hogy a sajtó törvénytelennek minősítette két hete született fiát. A miniszter nem tart attól, hogy pozícióját veszélyeztetné újabb gyermekének megszületése. Összeállításunkból kiderül: külföldön, és hazánkban is előfordulnak házasságon kívüli kapcsolatok politikusok körében. A sajtó azonban mindenhol vérmérséklete szerint kezeli ezeket az ügyeket.
Deutsch Tamás sértőnek tartja, hogy a sajtó törvénytelennek minősítette fiát
A világpolitika meghatározó személyiségeiről is napvilágot látott már, hogy házasságon kívüli kapcsolatokat tartanak fenn, sőt zabigyerekek születése sem kivételes. Emlékezetes, hogy a francia sajtó milyen tapintatosan kezelte például Francois Mitterand egykori köztársasági elnök házasságon kívül született lányának életét: szinte soha nem írtak róla, pedig minden jelentősebb lapnál tudtak róla. Ebben nyilvánvalóan közrejátszott az is, hogy Mitterand sohasem szónokolt a családpolitikáról, mindig tárgyilagosan közelítette meg a szociális, vallási vagy éppen magánjellegű kérdéseket.

Deutsch nyilatkozik

Valóban újabb gyermekem született - ismerte el az Index és az RTL Klub Híradójának nyilatkozva Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter. A politikus szerencsétlennek tartja, hogy a sajtó a magánéletét vette górcső alá. A miniszter sértőnek tartja, hogy törvénytelen gyereknek minősítette két hete születetett fiát a média, mivel állítása szerint semmi takargatnivalója nincsen. Amikor válságba került a házassága, hónapokra külön költözött családjától, ez idő alatt élt együtt korábbi titkárságvezetőjével. Az csak a kapcsolat befejezte és hazaköltözése után derült ki, hogy a hölgy teherbe esett a minisztertől, Deutschban azonban fel sem merült az abortusz gondolata. A miniszter nem tart attól, hogy pozícióját veszélyeztetné újabb gyermekének megszületése. Szerinte azonban a kormányban és a pártban ülő barátai rákérdeznek majd az ügyre. Deutsch Tamás szerint egyébként senkinek semmi köze a magánéletéhez, s bízik abban, hogy a jövőben nem lesz a családjának kellemetlensége politikai szerepvállalása miatt.

A franciáknál amúgy hagyománya van a házasságon kívüli gyermekek karrierjének is: III. Napóleon idején az a Walewski lett a francia külügyminiszter, aki a nagy Napóleon Walewska lengyel grófnőtől született fia volt. Sőt egyesek szerint maga III. Napóleon is csak ,,neve" révén volt Bonaparte, vér szerinti apja nem a nagy hadvezér fivére volt.

Magyarországon sem példa nélküli a zabigyerekek miatti botrány: a múlt században sokan híresztelték - a szinte biztosan hamis - pletykát arról, hogy Andrássy Gyula (az Osztrák-Magyar Monarchia első magyar miniszterelnöke, későbbi közös külügyminiszter) Kossuth Lajos házasságon kívüli gyermeke lett volna.

Mint ismeretes, Demszky Gábor sem él együtt családjával. Budapest főpolgármesterének két gyermeke van (jelenlegi) házasságából, akik Budakeszin laknak. Állítólag a főpolgármester viszont rendszeresen segít iskolába, óvodába vinni gyermekeit, noha új élettársával költözött össze nem is olyan régen.

Magyar miniszterelnököknek is voltak házasságon kívüli kapcsolataik. Erről azonban nem a cenzúra miatt hallgatott a magyar sajtó, talán csak sértette az ízlését a lapszerkesztőknek, hogy ne politikai, hanem ,,érzelmi" ügyeket robbantsanak ki.