Orbán: A sok pénz legyőzte az igazságot

2006.05.01. 17:58
"Vereségünk csak átmeneti, a sereg törzse egyben maradt, a leszakadók újra láthatják magasra emelt zászlóinkat, és vissza fognak találni" - mondta Orbán Viktor a Fidesz nagygyűlésén hétfőn a budai várban. A Fidesz elnöke szerint ellenfeleik a nagy osztogatással nyertek, és úgy vélte, nagy megszorítások jönnek.

"Sokakban nagy a csalódottság, éveken át dolgoztunk, küzdöttünk, egészen mostanáig nagy sikereket értünk el, az utolsó mérkőzést elvesztettük" - kezdte a beszédét Orbán Viktor a budai Várban tartott fideszes nagygyűlésen. Szeritne sokan félnek, hogy az ország végképp tönkremegy, támadásoknak lesznek kitéve politikai meggyőződésük miatt. Épp ezért Társadalmi Önvédelmi Testületet hoznak létre, hogy jogi védelmet adjank azoknak, akiket politikai nézete miatt támadnak vagy háttérbe akarnak szorítani.

Hibáztak


Kattintson és tekintse meg képeinket!

A vereség okairól azt mondta, ezeket majd elemezniük kell. "A kampányban mi, vezetők is hibáztunk" - mondta, majd utalt a rossz mondatokra, elhibázott akciókra. Megint egyértelművé tette, hogy a vereségért, a hibákért a vezetőt, azaz őt terheli a felelősség. A Fidesz elnöke szerint abban vallottak kudarcot, hogy nem tudták bebizonyítani az ország valós helyzetét. 2,3 millió ember változást akart, mert szerintük baj van, de ellenfeleik úgy látják, ez nem igaz, dübörög a gazdaság, nagy a jólét. "Az ő stratégiájuk bizonyult jobbnak, a mi választási stratégiánk vereséget szenvedett" - mondta Orbán. Úgy vélte, hogy a munka, otthon, család hármas köré épített választási programjuk viszont nem szenvedett vereséget. "Csak egy ilyen program egyesítheti a nemzetet, a jövőben is ezt képviseljük, ez marad a programunk" - tette egyértelművé.

Orbán szerint "vereségünk csak átmeneti, a sereg törzse egyben maradt, a leszakadók újra láthatják magasra emelt szászlóinkat, és vissza fognak találni. - A csatából rendezetten vonulunk le, és a vezérkari sátorban már a jövőt tervezzük. Nyertek, de le nem győztek minket, nem adtuk meg magunkat, bennünket soha nem győzhetnek le".

A pénz nyert

A Fidesz elnöke úgy látja, nem az ellenfél programja, hanem a pénzük verte meg őket. A pénznek nincs szaga, de a gazdájának van, és azt láttuk, éreztük szerte az országban. A sok pénz legyőzte az igazságot. A kormányt terheli a felelősség az emberek félrevezetéséért.

Orbán azt mondta, hogy ellenfeleik bátorsága a győzelem ellenére már el is illant, titkolóznak. "A napnál világosabb, hogy mi készül, a rossz kormányzás eredményeit az emberekkel akarják megfizettetni, veszélybe kerülnek a munkahelyek és az egészségügy. Sűrű hónapjaink lesznek. Alkotó ellenzékként fogunk dolgozni, de ismerjük az ellenfeleinket, nemzeti összefogást ajánlanak majd, ami azt jelenti, hogy együtt fizettessük meg a kormányzásuk árát. Ez önmagunk és a demokrácia elárulása lenne, erre nemet mondunk" - mondta.

Felkészítette hallgatóságát arra, hogy a kormány a súlyos megszorításokat reformnak fogja nevezni, őket pedig majd a haladás ellenfelének fogják tartani. Rámutatott, hogy nem lesz egyetlen kereskedelmi vagy közszolgálati adó, ami feltenné a kérdést, hogy miért csapták be az országot.

Pihenni, készülni

Orbán rátért a teendőkre is: a vezetőknek haladéktalanul rendezniük kell soraikat, össze kell fogniuk. Szólt arról, hogy a héten megalakulhat magyarország első frakciószövetsége (FIdesz-KDNP). Bejelentette, hogy újabb tagtoborzó kampányt indítanak, de pihenni is kell, hogy felkészüljenek a következő próbatételre.

Az MDF-re utalva kijelentette, hogy a trójai falovat nem húzzák be a táborukba. Az MDF szerinte nem kormányváltást, hanem ellenzékváltást akart, ez pedig a baloldal és az SZDSZ érdeke volt. A fiataloknak azt üzente, nagy lehet a csábítás, hogy a baloldal felé húzzanak, de azt tanácsolta, hogy a pillanat örömei mellett figyeljenek a maradandóságra is. ne érjétek be rózsaszínű buborékokkal.


fotók: Barakonyi Szabolcs

"A jövő kulcsa a hűség. ez köt össze minket. Most mérlegre kerül a közös és személyes hűségünk is. Az a dolgunk, hogy végigcsináljuk, amit vállaltunk. Amire egyszer igent mondtam, arról nem mondok le akkor sem, ha nem előnyt jelent, hanem áldozatot követel" - mondta Orbán. Úgy vélte, a siker legnagyobb ellenfele nem az ellenfél, hanem a belső bizonytalanság, a kishitűség és a hűtlenség. Végül azok győznek, akik hűségesek maradnak a célhoz, mondta.

Orbán előtt a haragról

Orbán előtt Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke beszélt. Azt mondta, az a legfontosabb, hogy együtt maradjanak. "A jobboldali közösséget, egységet kell megőrizni, akármit is súgnak az okosak, a kiábrándultak. A jobboldalnak egységesnek kell maradnia, de nem egyformának, meg kell őriznie kinek-kinek az arcát" - mondta.

"A legfontosabb tanács, hogy ne hagyjuk, hogy úrrá legyen rajtunk a harag. Ne a választási vereség fölötti keserűség formálja a nézeteinket. Ellenfeleinket továbbra is riválisként, és ne mindenre kész ellenségként nézzük" - tanácsolta Pokorni. Szólt az egybegyűltekhez Szájer József, fideszes EP-képviselő is, aki az ország nehéz gazdasági helyzetét ecsetelte. Magyarország haladását a Felvonulási téren felállított Időkerékhez hasonlította, amelyet két alkalommal sem tudtak időben átfordítani.

"Mindegy mit ír a sajtó, 2,3 millióan vagyunk"

Rákay Philipp az ellenzéki párt remndezvényeinek állandó műsorvezetője a "balliberális" médiát szapulta arra buzdítva a résztvevőket ne higyjenek a sajtónak, hiszen akármit is sugallnak, kiderült 2,3 milliónyian vannak. Arra buzdította az újságírókat, legyenek kritikusabbak a hatalommal azután, hogy kiderült, rosszabb a gazdaság állapota, mint azt a kormány hirdette.