'Ha gödörben vagy, ne áss tovább!'

2006.01.15. 20:32
A Gazdasági Konzultáció tapasztalatai alapján a Fidesz megállapodást kötne a gazdasági élet szereplőivel, mondta Orbán Viktor pártelnök a konzultációt lezáró kétórás rendezvényen vasárnap Budapesten a Marriott hotelban, miután Matolcsy György az Orbán-kormány gazdasági miniszterétől, a konzultáció elnökétől átvette a Gazdasági Konzultáció című összefoglaló tanulmánykötetet. Kettőjükön kívül beszédet mondott még Cséfalvay Zoltán, a szervezet szóvivője is.
"A Gazdasági Konzultáció szeptember 14-én indult útjára, melynek során a gazdasági élet legfontosabb szereplőivel, szakemberekkel, kamarákkal, érdekképviseletekkel, külföldi befektetőkkel tárgyalt a tervezett radikális adócsökkentés részletes kidolgozásáról és a 2006-ot követő évek munkabarát gazdaságpolitikájának kialakításáról" - áll a 97 oldalas, vasárnap nyilvánosságra került kötet előszavában.

A kötetet a "magyar gazdasági élet sok százezer részvevőjének" személyes illetve interneten keresztüli megkérdezése alapján állították össze, abból a célból, ahogy Matolcsy félórás felszólalásában megfogalmazta, hogy "kihúzzák a magyar gazdaságot a gödörből".

"Szagról is felismeri az ember egy idő után, hogy melyik gazdasági kiadvány ér valamit" - kezdte Orbán Viktor a beszédét, miután Matolcsy és Cséfalvi is hosszan újra átvették a 450 fős, többségében vállalkozókból álló közönség előtt a magyar gazdaság mélypontjának különböző tényezőit és Orbán ünnepélyes keretek között kézhez kapta a kiadványt. Ahogy Orbán fogalmazott ez "az igazság pillanata". "Egy olyan kötet elolvasásához, aminek bevezetőjében a 'Mit kíván a magyar gazdaság?' kérdésre tíz pontban összeszedik a választ, kedvet kap az ember" - tette hozzá, miközben felületesen belelapozott.

A Gazdasági konzultáció 10 pontja
1. Kiszámítható gazdaságpolitikát!
2. Felezzük meg az előmunkát terhelő járulékokat!
3. Vezessük be az egykulcsos jövedelem- és családi adózást!
4. Töröljük el a kisadókat
5. Állítsuk vissza a kisvállalkozói tőkejuttatási programokat!
6. Közbeszerzési fordulatot!
7. Állítsuk le a körbetartozásokat!
8. Egyhónapos fizetési határidőt a kereskedelemben!
9. Felezzük meg az adminisztráció idejét és költségeit!
10. Eurót 2010-ben!
"Elég volt a kísérletezésből, mikor gazdasági politikusok gondolják ki, és viszik át akaratukat az országon. A kormány háromszor futott így neki: 1994-ben, 2002-ben és 2004-ben és három nekifutásból háromszor rontott - mondta a pártelnök, majd egy hasonlattal rázta fel a közönséget: - A gödör első számú törvénye, ha benne vagy, ne áss tovább."

Orbán szerint a legfőbb tényezője a "hitelre épített", "megszorításokkal gyengített" magyar gazdaságnak, hogy a kormány nem csökkentette, hanem növelte a gazdaság függőségét, legyengítve a hazai kis- és középvállalkozásokat.

"Az állam a nagy halakhoz dörgölőzik, miközben tálcán kínálja nekik a kishalakat, de a nagy halak később lenyelik az inasokat is - fogalmazott a pártelnök. - Elemi érdek, hogy a saját, nemzeti kis- és középvállalkozásokat támogassa a kormány." Szerinte ez nyújthatna megoldást a 700 ezer munkanélküli helyzetére is, akik "tudnának és szeretnének dolgozni".

A pártelnök hangsúlyozta, hogy miután ott volt a hónapokig tartó viták alatt, amik a kötet megszületéséhez vezettek, már tudja, hogy általában egyetért a kiadvány javaslataival, kivéve az egykulcsos jövedelemadó-rendszert, mivel ez nem ad kedvezményeket a gyermekeket nevelő családoknak. Ezt így fogalmazta meg: "Ha az ember nyulat tart, leírhatja az adókedvezményt, ha gyereket tart, nem".

Orbán szerint a jelenlegi adórendszer "családellenes, munkaellenes, vállalkozásellenes és magyarellenes". Mintahogy annak okát, hogy a "magyar gazdaság nem áll meg a saját lábán" is abban látja, hogy "nem jelennek meg a magyar vállalatok, a magyar emberek érdekei a gazdaságpolitikában".

"Ennek a dokumentumnak a státusza a következő. Megkérdeztük, elolvassuk, választ fogunk adni, és ha a választók is bizalmat adnak nekünk, megállapodást kötünk a vállalkozókkal" - tette hozzá az egyórás beszéd végén. Az esemény után a sajtó és a vállalkozók képviselőit két különböző fogadásra invitálták.