3,5 milliárd forint 300 emlőrákos túléléséért

2007.02.02. 17:56
Csak bonyolult és hosszú ideig tartó méltányossági eljárás után kapják meg drága gyógyszereikhez az OEP-támogatást az emlődaganat korai stádiumában lévő betegek, és ez jelentősen rontja túlélési esélyeiket – állítja Magyar Rákellenes Liga. Az egészségbiztosító szerint mindenki megkapja a támogatást, akinél az orvosilag indokolt.

A HER2-pozitív melldaganatban szenvedők egy része csak bonyolult és hosszú ideig tartó eljárás után juthat hozzá gyógyszeréhez, ami jelentősen csökkenti életesélyeiket – állítja a Magyar Rákellenes Liga.

A melldaganatnak ez a válfaja nagyon gyorsan terjed a szervezetben, így a betegeknek nincs sok idejük várni a gyógyszerre – mondta az Indexnek Vasváry Artúrné, a rákellenes liga elnöke.

Kérni kell

A HER2 pozitív a korai szakaszban lévő emlőrákos betegek mintegy 16 százalékát érinti, főként a fiatal és középkorú nők életét sodorja veszélybe.

A betegség leküzdését segítő gyógyszert ma azok kapják meg automatikusan, akiknek a szervezetében már áttét alakult ki. A gyógyszer azonban a betegség korai szakaszában is hatékony, ilyenkor azonban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) csak egyedi méltányosság alapján finanszírozza a nagyon drága gyógyszert.

A rákellenes liga szerint azonban a kérelem elbírálása hosszadalmas, többek között azért, mert nem világos, hogy milyen igazolásokat, javaslatokat kell csatolni a kérelemhez. Ha a rászoruló 300 ember éves gyógyszeradagját támogatnák, az az OEP-nek 3,5 milliárd forintot jelentene – mondta az Index kérdésére Vasváry Artúrné.

Nem megfelelően használták a gyógyszert

Az emlőrák kezelésére szolgáló gyógyszert a kórházban fekvő beteg automatikusan megkapja – közölte az Index kérdésére az egészségbiztosító sajtóirodája. A készítmény 2006 augusztusától az emlődaganat egy korábbi stádiumában is alkalmazhatóvá vált, ezt az új terápiát azonban az OEP egyelőre csak egyedi méltányossági alapon tudja finanszírozni.

Az OEP közlése szerint a gyógyszer beszerzését azért kötik kérelemhez, mert korábban azt tapasztalták, hogy a kórházak azt „gyakran nem az orvosszakmai protokolloknak megfelelően alkalmazzák”. ”Az emlőrák említett gyógyszerének befogadása több milliárdos terhet jelentene a kasszának, így annak alkalmazását szakmai kontroll nélkül nem indokolt automatikussá tenni” – áll az OEP közleményében.

Az egészségbiztosító minden olyan esetben támogatja a gyógyszer beszerzését, ha anélkül a beteg állapota romlana vagy életveszélyessé válna. Az OEP szerint ellátatlanul egyetlen emlődaganatos beteg sem maradt: 2006-ban 92 beteg nyújtott be egyedi méltányossági kérelmet, s ezek közül mindössze 15 beteg kérelmét kellett elutasítani, arra ugyanis nem volt megfelelő szakmai indok.

Túllépték a keretet

Az OEP cáfolta, hogy átláthatatlan lenne a kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok listája, azokat ugyanis közzétették. A méltányossági kérelmek elbírálását sokszor éppen az lassítja le – érvel az OEP, hogy azokat szakmai indoklás nélkül küldik el, és a hiánypótlási kérelmekre gyakran egyáltalán nem, vagy hosszú idő múlva érkezik csak válasz.

A 2006-ban a méltányossági gyógyszer ellátásra előirányzott összeg 4,2 milliárd forint volt, de várhatóan 4,46 milliárdot fordítanak erre a célra. Az OEP szerint a keret 260 millió forintos túllépése is azt bizonyítja, hogy a méltányossági kérelmek elbírálásánál nem a financiális szemlélet dönt.