Horn Gyula: Vonják vissza a vizitdíjat

2007.01.21. 11:43
Horn Gyula szerint nem kellene bevezetni a vizitdíjat, mert elfogadhatatlan a "népnevelési célú pénzbeszedés" - mondta a volt miniszterelnök a Vasárnapi Híreknek adott interjúban.

"Ne röstelljük elvetni azt, ami rossznak bizonyult. Így például, vonjuk vissza a vizitdíjat. Ugyanis elfogadhatatlannak tartom a pusztán népnevelési célú pénzbeszedést" - mondta a szocialista politikus a Vasárnapi Híreknek adott interjúban.

Horn Gyula az egészségügyi reformról úgy vélte: annak hibái és az általa okozott gondok "rendkívül kedvezőtlenek mind az MSZP, mind pedig a kormány számára".

A politikus úgy látja: a mára kialakult helyzet megérett az érdemi változtatásokra, ezért fordulatot javasolt a reform kezelésében. Ennek részeként az eddig történeket a reform kezdeti szakaszának kellene tekinteni - javasolta Horn Gyula. Majd hozzátette: a 2007-es esztendőt arra kellene szánni, hogy a szükséges intézményrendszert és a jogi hátteret megteremtse a kormány.

A volt miniszterelnök azt is javasolta, hogy "ne ugorjunk fejest a több-biztosítós rendszerbe", amit véleménye szerint csak nagyon alapos előkészítéssel szabadna bevezetni.

"Kizárólag az MSZP és az SZDSZ parlamenti képviselői tehetnek arról, hogy ma Magyarországon az embereknek vizitdíjat kell fizetni" - reagált Horn Gyula kijelentéseire Cser-Palkovics András, a Fidesz szóvivő-helyettese. Hozzátette: a Fidesz szerint a vizitdíj rossz az embereknek, ezért továbbra is arra szólítják fel a kormányoldalt, hogy vonja azt vissza.

Kóka János az SZDSZ nevében kiállt a szabaddemokrata irányítású tárca reformjai mellett. "A céltalan populizmust az ország nagyon drágán fizetheti meg" - nyilatkozta, párhuzamot vonva a kádárista gazdaságpolitika és a Fidesz tervei között.