Kiütéssel nyert a Fidesz Újbudán

2008.02.10. 22:08
Papírforma-győzelmet aratott a KDNP-Fidesz 28 éves jelölte a XI. kerületi időközi országgyűlési választáson. Végleges eredmények egy Berlinben szavazó választópolgár miatt szerdára lesznek.

Vasárnap este hét óráig lehetett szavazni a XI. kerületi időközi országgyűlési választás második fordulójában.

Most 25 százalékos részvétel is elegendő volt, ez meg is volt: délután fél 6-ig 33,72 százalékos volt a részvétel.

Rétvári Bence, aki várhatóan mandátumot szerez

A választást a KDNP-fideszes Rétvári Bence nyerte 71,1 százalékkal. Lakos Imre (SZDSZ-MSZP) 20,2 százalékot Csapody Miklós (MDF) 6,3 százalékot, Fenyvessy Zoltán (MIÉP) 2,4 százalékot kapott.

Végleges eredmény csak később lesz, mert egy választópolgár külföldön, Berlinben szavazott. Az ő szavazólapját egy kijelölt szavazókör lapjai közé kavarják be, és ezekkel együtt számolják össze kedden. (Erre azért van szükség, hogy ne lehessen megtudni, kire szavazott a berlini választópolgár.) Ez körülbelül 300 szavazatot érint, emiatt nem lehet végeredményt hirdetni vasárnap este.

Az első, az alacsony részvétel miatt eredménytelen fordulóban a KDNP-fideszes Rétvári Bence 67, az SZDSZ-MSZP-s Lakos Imre 20,3, az MDF-es Csapody Miklós 9,7, a MIÉP-es Fenyvessy Zoltán 3 százalékot szerzett.

Ötven százalék fölötti részvétel esetén Rétvári már két héttel ezelőtt ünnepelhette volna mandátumát.

Lakos elemez, Csapody stabil, Rétvári fiatal

Rétvári Bence (KDNP-Fidesz) akkor tudott fellélegezni, amikor délután 3-kor átfordult a részvételi arány a 25 százalékon, vagyis biztossá vált a választás eredményessége. A programban direkt olyat ígért, ami 2010 tavaszáig megvalósítható, vagyis garanciákat a négyes metró építése okozta károkra, vagy a zöldterületek védelmét. Legfőbb feledatának, a kormányzat kétéves tevénykenysége nyomán, a közösségi intézménye megvédését tekinti. Kiemelte, hogy 1947 óta nem volt ilyen fiatal (28 éves) képviselője a KDNP-nek, szeretné, ha az emberek elhinnék: a kerszténydemokrácia ma is korszerű, vonzó, nem egy szüreköltönyös párt. Hisz abban, hogy helyi ügyekben össze tud fogni a parlamentben a már képviselő ellenfeleivel, Lakos Imrét például fővárosi önkormányzati képviselőként mindig, bármilyen helyi ügyben fel tudta hívni eddig is.

Lakos Imre (SZDSZ-MSZP) elmondta, hogy csodákban nem hisz az ember, nem gondolta volna az első forduló után, hogy fordítani tudna. Köszöni azoknak, akik elmentek szavazni. Úgy gondolja, nagyságrendileg akkora a tábora, stabil 20 százalék, mint az SZDSZ-é. Gratulál Rétvárinak, aki szép győzelmet aratott, jó munkát kíván neki. Hogy a szocialista szavazók jó része miért nem ment el szavazni, azt elemzendő kérdésnek tartja. Úgy véli, nem történt tragédia, hiszen a választópolgárok hatvan százaléka nem szavazott. Úgy véli, az sem javított volna a helyzetén, ha az MDF-hez hasonlóan előre megmondják, kit juttattak volna helyette a parlamentbe.

Csapody Miklós szerint a visszaesés a második fordulóban törvényszerű szokott lenni. A magyar választási rendszer második fordulója a nagy pártoknak kedvez, de az eredmény is azt mutatja, hogy az MDF stabil parlamenti párt.

A második forduló előtt egyetlen jelölt sem lépett vissza az újabb megmérettetéstől.

Lakos Imre, aki már tagja a parlamentnek

Az újbudai választás érdekessége volt, hogy két országgyűlési képviselő – Lakos Imre és Csapody Miklós – is indult.

Országgyűlési képviselő indítására időközi parlamenti választáson eddig egyszer volt példa. (Önkormányzati választáson már többször előfordult hasonló eset.) 2004-ben az MSZP Kránitz Lászlót indította a soproni időközi választáson. A soproni választási bizottság a fideszes és MIÉP-es tagok szavazataival kizárta a jelöltek sorából Kránitzot, mivel eleve mandátummal rendelkező jelöltet indítani szerintük ellentétes az Alkotmánnyal, a képviselők jogállásáról, valamint a választási eljárásról szóló törvénnyel.

 

Fidesz-MSZP 5:1

Szocialista jelölt időközi parlamenti választáson utoljára 2000. április 16-án győzött Székesfehérváron, Molnár Albert ötszázzal szerzett több szavazatot a Fidesz-FKGP-MKDSZ közös jelöltjeként induló Mikó Péternél. Aznap Fehérgyarmaton is volt időközi választás, ott az FKGP-fideszes jelölt nyert. 2001. április 8-án a Fidesz-MDF-FKGP-s Szűcs Lajos nyert Dabason. 2004-ben Szécsényben és Sopronban győzött nagy különbséggel az ellenzéki jelölt, bár Sopronban az alacsony részvétel miatt a választás érvénytelen volt. A 2005-ben megismételt választáson a Fidesz-KDNP-s Firtl Mátyás példátlan arányban, 71:17-re győzte le a szocialista Csák Ferencet. Az új ciklusban már tavaly ősszel megtartották az első időközi választást Horváth Balázs halála miatt. A veszprémi megmérettetésen a fideszes Horváth Zsolt győzött.