Gyurcsány: A csomag nem megbuktatható

2006.08.17. 16:10
Rosszat akar saját falujának, városának, aki nem akarja az egyensúlyt, nem akarja a reformokat - nyitotta meg a szocialisták kampányát Gyurcsány Ferenc és a szabadságon lévő Hiller Istvánt helyettesítő Juhász Ferenc.
"Segíteni kell a reformok programját" - szólított fel Gyurcsány Ferenc csütörtökön, az MSZP kampánynyitóján. A kormányfő szerint egyensúlyra, reformokra és fejlesztésekre van szükség, amit mindenkinek látnia kell, és őket ettől az iránytól semmilyen politikai nyomással nem lehet eltéríteni.

A miniszterelnök szerint "aki nem akarja az egyensúlyt, a reformokat és a fejlődést, az rosszat akar saját falujának, saját városának". A kormányfő úgy látja, a kampány arról szól, hogy a falvak, városok olyan vezetőket válasszanak, akik képesek építeni, fejleszteni.

Reformképes reformkormány

Ez a kormány reformképes kormány, mondta Gyurcsány. "Téved, aki azt hiszi, hogy a Gurcsány-csomag megbuktatható" - hangsúlyozta a miniszterelnök. Akinek mégis ilyesmin jár az esze, az a fejlődést veszélyezteti, figyelmeztetett. Az pedig, aki azt hiszi, hogy a három irány közül (reform, egyensúly, fejlődés) bármelyik ellen berzenkedik, az téved, mert ezek változtatják meg az életünket, ez a felelős gondolkodás.


Juhász Ferenc, Gyurcsány Ferenc és Simon Gábor, az MSZP Országos Választmánya elnöke

A kormányfő bejelentette, hogy a kampányban három tucat települést, az összes megyét felkeresi, és a budapesti kampányba is beszáll. Beszéde után Simon Gábor választmányi elnök vette át a szót, aki a Fideszt a maradás pártjának nevezte. Nézete szerint Orbán Viktor csak "rövidtávú pártérdekeket néz, és összefog a szélsőjobbal", aki pedig a "szélsőségekkel szövetkezik, az, mint Szlovákiában is láthattuk, a tűzzel játszik" - mondta.

Telemarketing, és postaláb

Juhász Ferenc a szabadságon lévő Hiller István távollétében bejelentette, hogy pártpénzből, a törvényes keretek között maradva folytatják le a kampányt. Bemutatta weboldalukat, amelyet az elmúlt napokban húszezren látogattak meg, elmondta a telefonszámot, amelyen keresztül kérdéseket lehet feltenni, amikre előre felvett válaszokat adnak, de ha speciális kérdés adódik, azt is megválaszolják, egy hét alatt.

Juhász kifejtette, hogy a következő hetekben minden háztartásba eljuttatnak egy kiadványt, amelyben a kormány lépéseit és azok okait ismertetik. A kormányfő az ellenzéki nagygyűlésekről kifejtette, hogy nem lát veszélyt, ami a társadalmi rend végzetes megdöntésére irányulna.

Ne váljék kényztetéssé a politika

A Szeretem Magyarországot Klub rendezvényére Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hivatalos volt. A kormányfő arról beszélt, hogy nem jó, ha kényeztetéssé válik a politika."Mi is megpróbáltuk ajnározni az országot, a kampányban a dolgok jobb oldalát hangsúlyoztuk, a felelősségről viszont mérsékelten beszéltünk". Közölte, folyamatos lelki visszamenekülés zajlik az államszocializmus felé "ez a félfeudális Magyarország világa, ami a legsúlyosabb örökség". Szerinte, amit Gyurcsány-csomagnak hívnak, az nem reform, hanem kiigazítás. "Amit mi csinálunk, hogy felelős vagy magadért, tartsd be a törvényt" mondta Gyurcsány. A kormányfő szerint eddig a pontig mindenki egyetért, de aztán már tandíjat nem akar fizetni senki. "A szabadságot össze kell házasítani az egyén felelősségével" - jelentette ki a kormányfő, aki szerint társadalmikultúra-váltásra van szükség.