Fordulat a fantomcégügyben

2001.05.08. 09:46
A közeli jövőben csődbűntett gyanúsítottjaként hallgatják ki Schlecht Csaba vállalkozót, a Fidesz-közeli cégek eladóját. A Josip Tot és Kaya Ibrahim nevével fémjelzett "fantomcégek" ügyében eddig csak okirat-hamisítás miatt nyomoztak, azt vizsgálták, hogy valóban a cégvásárlásokat tagadó töröké-e az aláírás. Egyelőre nem ismert, hogy miért éppen most indítottak eljárást Schlecht ellen, aki állítólag gondosan "kitakarította" az eladás előtt a cégeket.
Hamarosan a lényegi kérdésre, a fantomizálódott cégek eladására terelődhet az eljárás a Kaya Ibrahimnak és Josip Totnak eladott vállalkozások ügyében. A Népszabadság ugyanis úgy tudja, hogy a cégek eladóját, Schlecht Csabát hamarosan gyanúsítottként hallgatják ki. Mint ismert, a Fidesz-közeli vállalkozó előbb 1995-ben adott el egy napon 14 olyan céget a Németországban élő török Kaya Ibrahimnak, amelyek a cégiratok szerint akkoriban egyes fideszes vezetők, illetve az ő közeli hozzátartozóik érdekeltségébe tartoztak, majd két évvel később továbbiakat egy Josip Tot nevű horvát férfinek. A vállalkozások vagyontalanul, különböző összegű köztartozásokkal kerültek a vevők birtokába.

Az 1998-ban kirobbant ügyben a rendőrség az eladás dokumentumai miatt nyomoz. Tot állítólagos cégvásárlásairól a hatóságok azt állapították meg, hogy ismeretlenek visszaéltek a horvát férfi régi, korábban elveszett útlevelével, ám azt nem sikerült tisztázni, hogy kik vásárolták meg nevében 1997-ben Schlecht cégeit. A Kaya-ügy ennél már szövevényesebb volt, a férfi ugyanis a német hatóságoknak is tagadta, hogy kapcsolatban állt volna Schlechttel; a szakértői vizsgálatok azonban azt állapították meg, hogy 80 százalékig valószínű, hogy az ő kézjegye szerepel a cégeladási iratokon.

Éppen ezért a BRFK március elején három hónappal meghosszabbította a nyomozást az ügyben. Számos kifogás hangzott el azonban amiatt, hogy a cégek eladója ellen eddig nem folytattak eljárást, noha Schlecht állítólag gondosan "kitakarította" az eladás előtt a cégeket; bankszámláikat nullázta, vagyonukat eltüntette. Ezzel szándékosan fizetésképtelenné tette a kisebb-nagyobb köztartozásokkal rendelkező vállalkozásokat, mielőtt eladta volna azokat.