Kampánycsendsértés az egyik tévében?

2008.03.09. 12:44
Az Országos Választási Irodához (OVI) vasárnap tizenhárom panasz érkezett kampánycsendsértésről - közölte az iroda vezetője. Hét panasz az egyik, országszerte nézhető televízió szombati műsorát kifogásolta. Pécsett egy bolt ellen tettek bejelentést, ahol a dolgozók állítólag agitálták az embereket.

Tizenhét beadvány érkezett az Országos Választási Irodához (OVI) vasárnap délután két óráig; ezek közül tizenhárom kampánycsendsértéssel összefüggésben - közölte az iroda vezetője.

Rytkó Emília tájékoztatása szerint hét beadvány az egyik kereskedelmi televízió szombati műsorát kifogásolta, négy internetes portálok tartalma miatt, két panasz pedig MMS (multimédiás) üzenetküldés miatt érkezett. A beadványok között van két területi választási bizottság döntésével szembeni jogorvoslati kérelem, valamint két állásfoglalás-kérés is.

Ismétlés a balassagyaramati tévében

Az Országos Választási Bizottság, Szigeti Péter elnök korábbi közlése szerint délután hat órakor ül össze a Duna Palotában; várhatóan ekkor veszik napirendre az addig érkező beadványokat.

Egészségügyi vitaműsort sugárzott szombat este a balassagyarmati városi televízió, emiatt fordult az egyik pártszervezet a Nógrád Megyei Területi Választási Bizottsághoz - közölte a bizottság munkatársa.

A beadványtevő szerint az adás, egy korábban már sugárzott vitaműsor ismétlése, alkalmas volt a választói akarat befolyásolására, ezért azzal megsértették a kampánycsendet - mondta Kalocsai Péter, hozzátéve: a bizottság a napokban megvizsgálja a panaszt.

Agitáltak a boltban?

Pécsett vasárnap egy bejelentő telefonon arról tájékoztatta a választási iroda munkatársát, hogy éppen az üzletben vásárolt, amikor hallotta, hogy a dolgozók agitálják az embereket.

Ekkor ő a pénztárosok és az üzletvezető figyelmét is felhívta arra, hogy e magatartásukkal kampánycsendet sértenek, majd kérte az eset kivizsgálását - mondta Lászlóné Kovács Ilona a területi választási iroda vezetője.

A panaszos nem volt hajlandó írásban is bejelentést tenni, így a szabályok értelmében nincs mód hivatalosan utánajárni annak, hogy valóban történt-e kampánycsendsértés.

A törvény értelmében a kampánycsend megsértésének minősül minden, a választópolgárok választói akaratának befolyásolására tett kísérlet.