Kökény Mihály a befutó

2003.09.05. 21:54
Hol tartunk és merre megyünk? címmel tartanak a pártot és a belpolitika helyzetét értékelő kétnapos frakcióülést a szocialisták Tapolcán. A zárt ülésen az Index értesülései szerint bejelentették, hogy Kökény Mihály, a tárca eddigi politikai államtitkára lesz Csehák Judit lemondott egészségügyi miniszter utódja. Kökény három feltétellel vállalta a tárca vezetését.
A frakcióülésen vélhetően ismét napirendre kerülnek az MSZP kedd esti elnökségi ülésének vitái. Akkor Szili Katalin elnökhelyettes és Jánosi György, az országos választmány elnöke korábbi nyilatkozataikhoz híven a párt erkölcsi megújulását szorgalmazták; szerintük ingatlanügyei miatt Gyurcsány Ferencnek távoznia kellene a kormányból. Az előzetes tervek szerint téma lesz László Csaba pénzügyminiszter esetleges leváltása is.

Kökény Mihály jelenlegi politikai államtitkár
Az Index úgy értesült, hogy a zárt ülésen bejelentették, Kökény Mihály lesz Csehák Judit utódja az egészségügyi miniszteri poszton. Információink szerint erről már csütörtökön éjszaka döntés született. A politikai államtitkár Vojnik Mária lesz. A hírt azóta hivatalosan is bejelentették Medgyessy Péter miniszterelnök, Kovács László pártelnök-külügyminiszter és Kuncze Gábor SZDSZ-elnök péntek késődélutáni sajtótájékoztatóján.

Csehák Judit két nappal ezelőtt bejelentett lemondása után két lehetséges utóddal, Kökény Mihállyal, az egészségügyi minisztérium politikai államtitkárával és Vojnik Máriával, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnökével is tárgyalt Medgyessy Péter kormányfő az utódlásról. Sajtóértesülések szerint a miniszterelnök inkább Kökényt, aki a Horn-kormány ideje alatt már betöltötte ezt a tisztet, míg a szocialisták frakciója Vojnikot tartotta alkalmasabbnak a posztra.

"Három feltétellel vállaltam az egészségügyi tárca vezetését" - mondta el az MTI-nek Kökény Mihály, miután a kormányfő pénteken bejelentette, hogy a politikai államtitkár a miniszteri poszt várományosa. A tárca vezetését szeptember 15-étől betöltő politikai államtitkár egyrészt kérte a koalíciós pártok bizalmát, és ragaszkodott ahhoz, hogy legyen meg a fedezete az egészségügyi reform folytatásának, azaz "a jóléti fordulat ne kerüljön le a napirendről". A miniszterjelölt az MTI-nek elmondta: ezen túl az elért eredmények megőrzését is fontosnak tartja, de a felsoroltakat "a miniszterelnök is felvetette". Kökény Mihály megemlítette, hogy a tárca jövő évi költségvetéséről már egyeztetett Medgyessy Péterrel és László Csaba pénzügyminiszterrel, de összegeket nem árult el.